13 smarte tips for vårrengjøring av lommeboka!

Våren er her. Det blir lysere, og som regel får man litt mer energi. Nesten som en ny start. Våren er en perfekt anledning til å rydde ut av skuffer og skap og begynne på litt “nytt”. Hva med å gjennomføre en aldri så liten vårrengjøring av lommeboka? 

Vi har samlet våre beste tips og triks til hvordan du kan gå i gang.  Med små, enkle grep kan fremdeles nå målene dine for 2017.

Klar, ferdig spar !

1. Finn ut hva du ønsker å spare til  

Hva drømmer du om? Hva ønsker du å spare til? Hva håper du å få ut av en økonomisk vårrengjøring? Uansett hva målet er, skriv det ned og husk på hvorfor du har lyst til å sette av litt penger. Det hjelper på motivasjonen. 

2. Visualiser drømmen

Print ut bilde av det du drømmer om og heng det på kjøleskapet, eller bytt skjermbildet på mobilen din. Uansett hvordan du velger å visualisere drømmen - sørg for at du ser det hver dag. Ikke bare minner du deg selv på hvorfor du er flink som ukes-handler og spiser hjemme, men en slik visualisering gjør at du motiverer deg selv jevnlig og kan nå målene dine raskere!

3. Sjekk bankkontoen din

Dernest  kan vært lurt å starte med gi deg selv en liten oversikt over hva du bruker penger på i hverdagen? Er det mange cafébesøk? Bruker du mye penger på mat? Få oversikt over forbruket, kanskje det finnes noe du kan prøve å bruke mindre penger på? Å sjekke bankkontoen vil gi en økt følelsen av kontroll.

4. Prøv å sette opp et budsjett

Et budsjett kan hjelpe deg å få oversikt over faste utgifter, og hvor mye du har å rutte med hver måned. Det trenger ikke være vanskelig! I tillegg finnes det mange sparte apper som kan hjelpe deg med dette. En veldig smart app som heter Mint hjelper deg enkelt med å sette opp budsjett og betale regninger. Samtidig gir den deg en komplett og visuell oversikt over pengene dine. Anbefales! 

5. Bruker du alle abonnementene dine? 

Mange har flere abonnementer. HBO, Sats, Spotify… Kanskje til og med noen de ikke bruker. Det er faktisk mye å hente på å kansellere minst en av tjenestene. Det går for eksempel an å spleise sammen med venner, eller bestille et familie-abonnement.  Valget er ditt, og kanskje finner du flere utgifter som kan sløyfes? 

6. Gjør matinnkjøp én gang i uka 

Å handle mat for hele uka, for eksempel hver mandag, kan spare deg for mange tusenlapper som du istedenfor kan bruke på drømmen din. Spesielt om du også følger en handleliste. Handler du på denne måten, på nett eller i butikk, slipper du impulsive innkjøp når blodsukkeret stuper på vei hjem fra jobb. Med Kolonial kan du i tillegg sitte i sofaen hjemme å handle og få varene levert hjem på døren, bare noen timer etterpå. 

7. Sett opp en ukesmeny og følg den

Søndager kan brukes til så mangt, for eksempel til å planlegge hva du skal spise til middag den kommende uken. Flere matblogger legger ut ukesmenyer på søndager, la deg inspirere og finn dine favoritter. Vi liker godt Mat på bordet, Greenbonanza, Gitte og Filip, Trines Matblogg og Spiselandslaget. I tillegg har Kolonial, Meny, Kiwi, Rema 1000 supre oppskrifts-hefter!

8. Lag store middager og ta med rester på jobb

Med en matboks kan gårsdagens middag raskt bli til en digg lunsj, som også sparer deg for noen kroner. Prøv det, og se hvor mange penger du kan spare!

9. Invester i en termokopp

Dropp kaffeen til og fra jobben. Det er faktisk ganske mange kroner å spare dersom du lager kaffeen hjemme, heller den i en termokopp og lar koppen bli din følgesvenn til jobben.  

10. Kan du sykle eller rusle til jobb? 

Hva med å utnytte våren til det fulleste, og benytte en sykkel eller beina som transportmiddel til jobb? Du kan potensielt spare 702 kroner i måneden. Gjør det hele mer fristende med å lytte til din favoritt podcast? Eller ta det som en gratis treningsøkt. Vinn vinn for det hele, sjel og lommebok.

11. Shoppe-stopp og byttekveld

Hva med å prøve shoppe-stopp? Start med en måned eller vær breial og prøv et helt halvt år? Jenny Skavlan er dronningen av shoppe-stopp. La deg inspirere av mange av hennes gode råd her: Du klan for eksempel gjøre det til noe sosialt og arrangere shoppe-stopp sammen med venninner. Gjør det til en konkurranse og start det hele med å invitere alle sammen på bytte-kveld!

12. Kjøp og selg brukt

Ikke bare er det miljøvennlig, det kan også spare deg for mange penger eller få lommeboka til å vokse. Prøv å finne det du trenger brukt. Det finnes mange skatter på Finn, Tise, Spock og Letgo for å nevne noe. Du kan også selge unna noen skatter  eller noe du ikke bruker lenger. Og dersom du plutselig trenger noe til en helt spesiell anledning? Lei deg en kjole på Fjong!

13. Gi deg selv lommepenger. 

Start uken med å ta ut f.eks 200 kroner som du har lov til å bruke på kaffe, tyggis og andre impulsive kjøp. Utover dette beløpet har du ikke lov til å bruke kortet ditt. Klarer du i tillegg til dette å legge igjen kortet ditt hjemme?

Lykke til!

Har du noen flere tips? Send dem gjerne til oss på