Din pensjon forklart på fem minutter? Ja takk

Pensjon er helt enkelt de pengene du skal leve for når du er ferdig med å leve et langt og yrkesaktivt liv. For noen betyr dette de pengene du skal bruke når du slenger beina på bordet som 67-åring, men for mange blir dette så sent som i 72 års alderen. 

Bilde: Nordea Ung via Snapchat

Bilde: Nordea Ung via Snapchat

Det er viktig å starte sparingen så tidlig som mulig, men det kan virke komplisert å sette seg inn i hvordan dette rent praktisk fungerer. Våre venner i Nordea Ung har forklart det hele på en enkel gjennom SnapChat. Din pensjon består nemlig av tre ulike deler:

 1. Pengene du sparer opp selv hvert år
 2. Pengene jobben din sparer for deg
 3. Pensjonspenger utbetalt av staten

I 2011 ble pensjonssystemet i Norge endret. Tidligere fikk alle utbetalt en relativt stor slant av statskassa, noe som fungerte flott fordi vi var flere yrkesaktive enn pensjonister her i landet. Men, bedre helse (jippi) og økt levealder har gjort at vi ble nødt til å tenke nytt. Ordningen ble rett og slett for dyr, og hovedansvaret ligger nå hos deg selv!

Tenkt langsiktig

 •  Jo tidligere du starter, jo mindre trenger du å sette av hver måned. Og desto mer vokser pengene helt av seg selv. 

 

 • Setter du for eksempel av 1000 kroner i måneden fra du er 35 til du er pensjonert, har du plutselig 10 000 kroner mer hver måned å rutte for, helt til du fyller 82. Til sammen blir det 384 000, og det uten renter.  Begynner når du er 25 år, vil beløpet bli 504 000. Mange kroner å hente på å begynne tidlig. 

 

 • Du bør spare minimum 8% av inntekten din til pensjon, for å ha råd til å leve slik du gjør idag. 

 

 • Innskudd-ordningen vi har i Norge idag, betyr at din arbeidsgiver setter av en prosentandel av lønnen din til fremtidig pensjon. Normalt er dette 2%, men noen arbeidsgivere er snillere enn andre. Setter de av 5%, har du plutselig 3500 kroner mer hver måned når du når pensjonsalder. 

 

 • Det beste en arbeidsgiver kan tilby deg, er avtale-festet pensjon. Har du avtalt 5% med arbeidsgiveren din er du heldig, men du bør fortsatt sette av penger til sparing på egenhånd.

 

 • Noen velger å forhandle frem en bedre pensjonsordning istedenfor å forhandle lønn eller i tillegg. 

 

 • Starter du å spare til pensjon tidlig, kan du spare mindre hver måned, og fremdeles nå samme mål.  Sett til side det du kan, 100 kroner i måneden er mer enn ingenting. Setter du av 100 kroner fra du er 20 år, vil det bli 56 400 kroner ekstra i lommepenger når du trer av og entrer pensjonist tilværelsen. 

 

 • Besøk Norskpensjon.no for å regne ut nøyaktig hva du kommer til å få utbetalt fra staten, og ikke minst hvor mye du trenger å spare selv!

NRK P3 har laget en fin video som gir deg en rask og god innføring i pensjon, se den her via youtube: