På tide å redefinere bryllupsgaven?

FEB2017_BL 17 3 FRNDS.jpgFEB2017_BL 17 3 FRNDS.jpg

Hva skal vi gi denne gangen? Nye kjeler, bestikk eller en kul kaffetrakter? Vi har alle fått den lange listen fra Glassmagasinet, Traktøren og Bolia. Brudeparet ønsker seg praktiske ting til et langt liv, og listen kan inneholde alt i fra kjøkkenutstyr til barneleker.

De tre venninnene Sofie, Martine og Johanna fra Oslo, tok nylig kontakt med Ada i Spiff for å dele sin historie. De er inne i en klassisk bryllups-boom, der hele fire vennepar skal gifte seg til sommeren. Jentene har som vanlig slått seg sammen for å kunne kjøpe litt flottere gaver til sine vennepar. Lister er mottatt, og budsjettet er klart. Allikevel føler venninnene seg usikre.

Skal vi virkelig kjøpe 4 kakefat til?

Martine blir frustrert av tanken på å gi bort ting brudepar ønsker seg, kanskje fordi det er forventet av dem. Hun bestemmer seg for å sette i gang en liten idémyldring i venninnegjengen sin chat-gruppe, der jentene kommer med diverse forslag til alternative gaver. Først kommer det utallige forslag som gavekort, reiser og opplevelser. Tilslutt ender jentene opp med en solid og kreativ plan.

Jentene tar initiativ til å opprette en egen konto for brudeparet, hvor de senere vil oppfordre andre bryllupsgjester til å gi pengegaver i stedet for materielle ting. De nygifte står fritt til å selv disponere pengene, men oppfordres sterkt til å øremerke dem til sparing og fremtidig pensjon.

Spiffy Idé

- Idéen kommer opprinnelig fra da jeg studerte i Peru, forteller Sofie. Hun forklarer videre at når par gifter seg der, er det en selvfølge å gi de nygifte et pengebidrag i bryllupsgave. Paret kan bestemme helt selv hvordan de ønsker å bruke disse pengene, men blir oppfordret til å tenke langsiktig og smart. I Norge er vi ikke så glad i å snakke om penger, så det faller oss sjelden naturlig å si at vi ønsker oss penger i gave. Hvorfor det er slik er ikke Sofie sikker på, men hun regner med at det ligger mye tabu i å snakke om penger.

Jentene har nå fått med seg fire andre venninner, og håper at enda flere slenger seg på trenden. De mener at det å gi bort penger er både fordelaktig for de som skal gifte seg og for miljøet.

- Vi begynner å bli bevisst på vårt eget forbruk. Den dagen jeg skal gifte meg selv, håper jeg noen gjør det samme for meg! Bryllupet i seg selv koster en formue, så det føles bedre å gi bort noe som ikke bare skal brukes og kastes, men som kan bidra til å gi våre kjære venner en enda bedre start på livet sitt sammen, avslutter Martine.

Vi i Spiff takker jentene for historien, og kunne ikke gledet oss mer til å gjøre Spiff tilgjengelig for alle! Da kan man lett som en plett spare sosialt, og pengene vil være øremerket til sparing! Sett deg gjerne på vår venteliste som betatester, så hører du fra oss veldig snart.