Hvordan Sigrid Bonde Tusvik fikk svart belte i sparing

“Med en oppvekst basert på økonomisk frykt og høye renter på åttitallet, har jeg lært meg kunsten mellom å spare og sløse.

Da jeg var yngre brukte jeg alle sparepengene mine på reiser og opplevelser og masse klær. Noe jeg egentlig er veldig fornøyd med. Å investere i opplevelser og minner er lurt - det er noe man aldri angrer på. Nå sparer jeg mye mer i frykt for å bli skilt, eller at det skal bli inflasjon og at renten blir skyhøy. Voksne-Sigrid har blitt en slags “krise-romantiker”, som ser for seg forferdelige hendelser og kan få fullstendig panikk. Men det er nok det som gjør at jeg legger av litt penger hver måned.

En annen grunn til at jeg har spart gjennom livet, er fordi jeg alltid har vært livredd for å ikke ha penger “på bok”. Jeg begynte å spare umiddelbart da jeg fikk min første jobb. Selv om jeg er flink til å spare, er jeg også veldig god til å bruke penger. Men, kun penger jeg faktisk har. Det er en stor forskjell der. Jeg ble for eksempel veldig stresset av å ha Mastercard. Det var jo ikke mine penger jeg brukte! Min venninne, som på den tiden jobbet i DNB, så hvor stresset jeg ble av å eie et Mastercard, at hun ringte meg og sa at jeg ikke trengte å ha penger på plussiden på Mastercardet; det var nok å stå i null (smiler). Det hjalp. Å låne penger er ikke for meg, bortsett fra til studier og bolig så klart. Det hadde jeg nok ikke klart uten hjelp.

Oppveksten min er på mange måter basert på økonomisk frykt og mye kluss med penger (ler). Med høye renter på åttitallet og nittitallet, “sparte” vi penger mens vi ferierte med å bo på litt dårlige hoteller med prostituerte i det ene øyeblikket, til å bruke mange penger på dyre hoteller i Baden-Baden i det neste. En litt “schizo” oppvekst kan man si, men det lærte meg likevel balansen mellom det å spare og sløse. Min mor og far snakket bestandig om hva ting kostet, og det gjorde at vi virkelig koste oss når vi fikk muligheten og nøyt øyeblikket.  Jeg tror det er viktig at det ikke blir for stram spareplan - det er viktig å leve litt.

Alle ønsker jo å realisere drømmer og oppnå målene sine.

Sigrid Bonde Tusvik 

I Norge er det flaut å være opptatt av penger. Det er grusomt pinlig å være både fattig og rik med janteloven hengende rundt leggene. Men det å klare og spare penger gir en veldig god følelse, for alle mennesker - uansett hvor mye de har å rutte med. Gleden av å nå målene sine, store eller små, er det som er viktig! At man klarer å sette av penger til noe man virkelig ønsker seg. Og med det får muligheten til å oppfylle de drømmene man har for seg selv, en lang reise, sin første bolig, én design sofa, eller et lettere liv.  

Altfor mange unge må ha noe dyrt med en gang, tar opp forbrukslån og “driter” seg ut. Derfor digger jeg ideen om å gjøre sparing enkelt, særlig for unge. Og ikke minst lærerikt. Alle ønsker jo å realisere drømmer og oppnå målene sine.  Jeg tror Spiff kan bidra til at flere sparer seg frem til ting og det de ønsker seg, krone for krone, istedenfor å dra Mastercardet.“

— som gjengitt til Spiff

Sigrid sine beste sparetips:

  • Spar til opplevelser og reiser. De gode minnene kommer du aldri til å angre på.
  • Prat med hverandre! Del erfaringer, tips og råd.
  • Dropp å kjøpe drikke på byen! Slik fikk jeg selv en gang råd til drømmekjolen...
  • Sett deg på ventelista til Spiff!
  • Planlegg matuka. Det er både penge-smart og sunt.
  • Bruk kredittkort med omhu, eller ikke i det hele tatt.