– Vi blir forvirra og handlingslammet av gode økonomiske råd, når det er for mange av dem!

Endringscoach og økonomirådgiver Guro. S Eriksrud er ekspert på å endre vaner. I dag avslører hun hemmeligheten for et bedre 2021.
guro-eriksrud-gjesteblogg

«A confused mind does nothing»

 

Det er så utrolig mange gode økonomiske råd der ute! Så mange at jeg blir helt overvelda, lett føler meg mislykka eller utilstrekkelig og ikke kommer i gang med noe som helst.

 

Jeg lever av å hjelpe andre med å få mer ut av pengene sine, og av opplæring av andre «hjelpere» i ulike roller. Men jeg skal være ærlig å si at tjenestene mine er helt unødvendige. Jeg kan nesten garantere at alt du og andre måtte lure på innen økonomi ligger gratis tilgjengelig på nett.

 

Her ligger det og venter på deg sammen med alle treningsvideoene, kostholdsrådene, kommunikasjonstipsene og så uendelig mye annet.

 

Hvorfor har vi da pengeproblemer, overvekt og vanskelige relasjoner?

 

Én ting er at rådene til tider kan sprike i alle retninger. Men hovedutfordringen, tenker jeg, er to ting: Det blir for mye for oss. Og mange av rådene tar ikke hensyn til hva slags helhet vi er en del av. Mennesker er ikke maskiner, heller ikke når det kommer til økonomi.

 

Mitt jobb- og privatliv har både tvunget meg og gitt meg muligheten til å stadig lære noe nytt og utvikle meg. Men noen ganger er det sånn at jo mer jeg lærer, jo vanskeligere blir det å komme i gang. Jeg blir overvelda, sammenligner meg med andre (gjerne ekspertene), fokuserer på det jeg ikke får det til, på alt jeg skulle gjort, analysert og alt jeg må finne ut av. I møte med den berømte tidsklemma og livet ellers er ikke følelsen av å være utilstrekkelig og mislykket langt unna. Noen som kjenner seg igjen?

 

Disse mekanismene synes jeg er så interessante og viktige, at jeg i en del år nå har sugd til meg kunnskap om hvordan vi mennesker kan gjennomføre de endringene vi ønsker. Dette er et stort tema, men her kommer noen få stikkord med mine ord jeg synes er verdt å ta med seg i denne sammenheng:

 

  •   Slutt å tenke eller å søke ny informasjon, begynn å gjøre. Hopp før du er klar.
  •   Det meste av det vi gjør og tenker skjer på autopilot. Skal vi lære noe nytt eller endre noe, må vi bruke en del av hjernen som fort blir sliten. Blir det for mye eller for vanskelig faller vi lett tilbake til kjent mønster. Da jeg ble sertifisert endringscoach lærte vi ulike strategier som kan hjelpe oss. Ett av dem er å automatisere der det er mulig, for eksempel innbetalinger av husleie og sparing med Spiff.
  •   Mange understreker betydningen av et egnet fellesskap og støttespillere. Vi mennesker er sosiale dyr, noe som både kan hindre oss og hjelpe oss med endring! Be om hjelp om du trenger det.
  •   Betydningen av mestring, for eksempel klokt uttrykt av dr. Glenn Livingstone, psykolog og slankeguru. Han anbefaler å begynne med én krystallklar regel, som den det gjelder vil klare. Oversatt til økonomi kunne det for eksempel være å alltid ha med vannflaske på tur.
  •   David Allen, mannen bak «Getting Things Done»-metoden, er særlig opptatt av at mål må skrives om til helt konkrete handlinger, slik at vi vet akkurat hvordan og når vi skal gjøre det. Det holder altså ikke å si at vi vil bruke mindre penger på take away-kaffe. Et første skritt her kan være å skrive ned i kalenderen for neste dag: Gå på Clas Ohlson i lunsjen for å kjøpe en termokopp.

 

Jeg nøyer meg derfor med å gi ett eneste råd i dag: Nemlig at du må finne ditt eget råd. Jeg er helt sikker på at du kan mer enn nok til å gjøre noe bra for økonomien din. Eller på et annet område i livet. Derfor: Finn ditt éne konkrete neste skritt. Ikke et mål eller et ønske, men én handling du vet du kan mestre. Det trenger ikke være perfekt. Det trenger ikke være det aller viktigste. Men det skal være en handling som trekker deg litt nærmere det eller den du vil være. Ønsker du at det skal bli en vane, må du gjøre det samme igjen og igjen. Etter hvert kan du gi deg selv flere oppgaver. Gi deg selv applaus underveis! Og husk: Er det nyttig å piske deg selv om du feiler eller glemmer deg en dag? Nei! Men spør hva du kan lære av det.

 

Hva dette skrittet kan være avhenger helt av situasjonen og erfaringen din innen økonomi. Det kan være alt fra å ha med matpakke hver mandag, til å bytte strømleverandør på torsdag eller å kjøpe noen bestemte aksjer på søndag.

 

Hva er ditt neste skritt? 

 

Ønsker deg og dine en hyggelig og avslappende jul, og at det nye året byr på både trygghet og fine opplevelser.

 

 

Om forfatteren bak dette innlegget: Guro Sollien Eriksrud ga nylig ut Lommeboka i hverdag og krise sammen med Arman Vestad. Hun holder kurs og foredrag om økonomi, og du finner henne på guroeriksrud_smartokonomi på Instagram og på Smart økonomi med Guro på Facebook. Guro og familien har selv tidligere blitt rammet av både langvarig sykdom og permitteringer. Det var mye verre da de var veldig bekymra for økonomien samtidig i forhold til da de hadde sparepenger de kunne ta av. Tirsdag 12. januar holder Guro et webinar, der målet er å hjelpe folk spare mer penger og få mer ut av pengene sine, ut å over-komplisere. Trykk her for påmelding.

Publisert av Ada 29.12.2020