🎄Tre måneder igjen til jul! 💰

Selv om høstløvet knapt har blitt gult, kan det være smart å tenke på jul. Kom julestresset i forkjøpet med Hallgeir sine ferske tips!
hallgeir-forklarer-gjeldsregister

Nå er det bare tre måneder igjen til jul!

 

Bare?! Tre måneder er jo ganske lenge, tross alt. Det haster verken med julegavekjøp, baking eller å skaffe seg ny dress til julebordet. Men, for å få råd til alt dette, og kanskje unne deg noe ekstra denne julen, kan du begynne planleggingen allerede nå. Eller rettere sagt, du kan starte sparingen og budsjetteringen nå.

 

🎄 Her er noen enkle grep:

 

💰 1. Hvor mye skal du bruke? I en spørreundersøkelse som Respons Analyse utførte for DNB i 2018, svarte fire av ti at de ofte ender opp med å bruke langt mer på gaver enn de hadde sett for seg. Ikke så rart kanskje, siden bare 7 prosent har satt opp et jule-budsjett. I 2018 planla man å bruke 5 200 kroner i snitt på julegaver, ifølge en tilsvarende undersøkelse fra Nordea. Totalt julebudsjett i 2018 var 8300 kroner, som inkluderer julemat, drikke og andre utgifter knyttet til julefeiringen. Det er betydelig mer enn det svenskene og danskene bruker på jula.

 

📈 2. Lag lister: For at du skal havne blant dem som ikke går på en julegavesmell i år, må du planlegge. Iallfall litt. Begynn med å lage lister over dem som du skal gi gaver til, og hvor mye du skal kjøpe for, sånn om lag i det minste. Da blir det lettere å holde planen, og du kan få en oversikt over hvor mye du må spare opp totalt.

 

📍 3. Lag kontoer: I Spiff er det enkelt å spare. Lag kontoer, for eksempel en egen for gaver og en annen for andre juleutgifter. Vil du ha ny kjole eller dress til julebordet? Lag en egen julebord-spareplan! Da blir det enklere å skjønne hvor mye du må legge av hver måned.

 

💪 4. Boost sparingen. Legg inn et autotrekk fra brukskontoen din til disse spareplanene dine dagen etter at lønninga er på konto, så merker du knapt at sparingen foregår. Eller hva med å kutte snusen i ukene før jul? Da kan 95 kr per dag – hvis du snuser én boks om dagen – fyke inn på julespareplanen!

 

🩱 5. Kjøp badedrakt i november! Hva med å begynne så smått med julegavekjøpene allerede nå? Desember blir mye hyggeligere hvis du slipper å gjøre alle innkjøpene sammen med alle andre, samtidig. Men, det viktigste er kanskje at du kan gjøre gode kjøp: I oktober er det billigsalg på sykler, fotballtøy og mye annet som hører sommersesongen til.

 

🤹‍♂️ 6. Gi en opplevelse. Mange føler de har nok av ting, men vil gjerne oppleve mer og ha tid til mer. Hva med å gi en opplevelse: En konsert, kino, middag? Hva med å gi klippekort på deg selv som barnevakt for venneparet som sjelden får tid til å gå ut?

 

Publisert av Hallgeir Kvadsheim 24.09.2020