Ekstra penger i sommer: tips for å lykkes med utleie gjennom Airbnb

Står hjemmet ditt tomt i sommer? Her er våre beste tips og råd for deg som har lyst til å prøve utleie gjennom Airbnb!

Det kan selvfølgelig føles rart å skulle åpne opp hjemmet sitt til fremmede når en selv er på ferie. Samtidig, så er det ganske genialt å tjene penger på noe som uansett står tomt i sommer. Inntektene kan for eksempel bidra til å dekke store deler av sommerferien din! Sjekk ut tipsene våre for en suksessfull utleie, så kan det hende du blir fristet til å prøve Airbnb selv.

 

 

1. Tjen 10 000 skattefritt

 

Du kan leie ut ditt eget hjem for inntil 10 000 kroner skattefritt. Skal du på ferie i sommer, kan disse pengene rett og slett bidra til å dekke fly, opphold og lommepenger der du er. Dersom du ikke føler deg klar for å leie ut for en lenger periode helt enda, anbefaler vi å starte litt i det små. Prøv med et par dager først, eller en langhelg. Da får du testet hvordan alt fungerer, hva du synes om å forholde deg til andre mennesker i ditt eget hjem, og gjort deg kjent med rydding og andre forberedelser utleie innebærer.

 

2. Rydd unna mye, men absolutt ikke alt

 

Du leier ut et hjem, ikke et hotellrom. Derfor er det helt normalt å la personlige eiendeler, bilder og klær bli liggende. Skal du leie ut for en lengre periode, er det selvfølgelig topp å gjøre klart en kommode og et skap før innrykk, men folk kommer ikke drassende med mer enn et par kolli av gangen. Eiendeler du er veldig redd for, eller som har stor affeksjonsverdi, er det fint å legge i en safe, eller flytte til et sted du føler er trygt.

 

3. Vask selv, eller send jobben videre

 

En viss standard forventes når det gjelder renslighet og stell av hjemmet ditt. Hvordan hadde du selv likt at det skulle se ut ved ankomst? Der har du svaret. Du bestemmer selv om du vil vaske unna etter gjestene, eller om du vil bruke et firma. Dette er det mange som legger til i prisen, og en såkalt vaske-avgift er helt normalt ved utleie av airbnb. Da kan det dessuten være enklere for deg om du selv er på ferie i utleieperioden, slik at gjester kan sjekke inn og ut etter hverandre; uten at du trenger å stikke innom.

 

4. Les anmeldelser

 

Fordelen med Airbnb, er at du kan lese anmeldelser både på gjester og folk som leier ut. På den måten kan du danne deg et bilde av hvem som kommer for å bo hos deg, samtidig som du kan chatte med dem og stille spørsmål om hvorfor de kommer til Norge og lignende. Det kan være lurt å bygge et lite bånd med dem før innsjekk, da føles det bedre å leie ut hjemmet sitt, og det er større sannsynlighet for at du sitter igjen med en hyggelig anmeldelse etter utsjekk.

 

5. Gi lokale tips

 

Gjester elsker lokale tips og personlige anbefalinger! Mange velger Airbnb istedet for hotell, nettopp for å oppleve hvordan det er å leve i byen som lokal. Heng en liste på kjøleskapet med informasjon som wifi, hvor kaffen ligger og ønsk dem en fin dag. Heng opp en ekstra liste med dine favoritt-sjapper i nabolaget, byens beste taco og den fineste parken for hygge og iskrem!

 

6. Lag en annonse som skiller seg ut, og kos deg med prosessen

 

Folk som leier elsker personlighet og egen stil. Noen av de mest populære objektene på airbnb er verken ‘value for money’ eller ekstra fancy, men de byr på en personlig og kanskje litt mystisk livsstil. Hva gjør ditt hjem til en unik perle? Er det en barnevennlig frisone, eller en bachelorpad med festlig kunst? Eller har du innredet minimalistisk og med gjenbruk? Titt litt rundt inne i Airbnb selv, og merk deg hva du liker best. Du er din egen markedsfører, og bestemmer selv hva du har lyst til å by på!

 

7. Ta gode bilder i riktig lys

 

Med en knallsterk annonse, hører selvfølgelig gode bilder. Vidvinkel, speilreflekskamera og godt lys er veldig viktig. Men, det er også viktig å være ærlig. Fremstår hjemmet ditt som noe annet enn virkeligheten som treffer gjestene, får du dårlige anmeldelser og i værste fall klager. Dersom hjemmet ditt blir en ‘hit’ på Airbnb, så sender Airbnb selv en egen fotograf som kan ta bildene for deg. Husk å rydde før bildene, og presenter hjemmet ditt i samme standard ved innsjekk.

 

 

8. Sammenlign priser i nærmiljøet

 

Det kan være lurt å legge seg på omtrent samme nivå som dine konkurrenter i nærmiljøet. Spesielt når en er helt fersk til Airbnb, kan det være fint å komme litt igang før en eventuelt skrur opp prisen. Da kan du få noen gode anmeldelser, og et godt rykte. Prisen for å leie ut et helt hjem ligger som regel på mellom 500-3000 kroner, og du bestemmer selv om du vil legge til et vaske-gebyr, eller bake dette inn i prisen. Undersøk litt på Airbnb, prøv deres hjelpsomme kalkulator for ditt område, og tegn deg et realistisk bilde av prisen du bør sette.

 

9. Kortidsgjester vs. Langtidsgjester

 

Dersom folk vil bo lenge, kan du ofte tilby dem en litt bedre pris. Skal du ha folk som sjekker inn og ut ofte, og du selv er på ferie, må du sørge for å ha funnet en god kontakt eller et vaskebyrå som er flinke til å gjøre rent og rydde etter gjestene. Du må også sørge for å ha gjort klart en haug av rent sengetøy og rene håndklær på forhånd.

 

10. Vær tilgjengelig, høflig og detaljert

 

En god vert eller vertinne, trenger ikke nødvendigvis være i samme by! Vær kjapp på meldinger når gjester spør om tips, og bak inn i annonsen om du har enkle ting som hårføner og smoothie-maskin tilgjengelig, så slipper du mange meldinger underveis. Skal du selv være i et annet land, er det smart å alliere seg med en venn eller et familiemedlem som kanskje kan hjelpe til om noe skulle skje. Husk at for å lykkes på Airbnb, er gode anmeldelser alfa omega.

 

Lykke til! Har du noen erfaringer og tips ved utleie av Airbnb selv? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet!

 

Publisert av Ada 06.07.2019