Stine (25) har kun 17 plagg i sin hverdagsgarderobe

Stine utdannet seg først innen mote og produksjon, men innså at hun heller ville forbedre motebransjen enn å designe flere klær
Stines-garderobe-sparer

Pengelivet: I denne serien møter du unge voksne sine ærlige erfaringer rundt privatøkonomi, penger og sparing.

 

Stine Ripegutu (25) fra Oslo utdannet seg først innen mote og produksjon, men innså at hun heller ville jobbe med å forbedre motebransjen enn å designe flere klær;

 

–Det er vanskelig å sette pris på alt man har, om man har for mye. Også tror jeg vi blir avhengig av følelsen vi får når vi kjøper noe nytt, og lett glemmer hva vi faktisk har. Idag er jo det meste så tilgjengelig at det er lett å glemme at det er brukt masse ressurser på det man kjøper!

 

Fast fashion og overforbruk 💸

 

Stine jobber idag med å inspirere flere folk til å bli mer miljøbevisst som forbrukere. På sin Instagramkonto @StinesGarderobe deler hun refleksjoner rundt fast fashion, overforbruk og tips til en mer bærekraftig garderobe.

 

–Jeg tror mange har lyst til å bli mer bevisste på sitt eget forbruk, men ikke vet helt hvor de skal begynne. Det kan være vanskelig å endre vaner, så jeg prøver å vise at en kan redusere forbruk uten å redusere livskvaliteten.

 

Stine forklarer videre hvordan hun selv gikk fra å studere mote, til å bli nysgjerrig på sammenhengen mellom mote og bærekraft;

 

–For tre år siden dukket det opp noen spørsmål jeg ville ha svar på. Jeg ville vite hvor mange plagg jeg, en person som elsker klær, kunne leve med uten å bli lei. Vil andre dømme meg for at jeg har mindre plagg? Og hva er egentlig kvalitet? Idag bruker vi plaggene så lite at man ikke lenger har det samme forholdet til kvalitet. Fretex får inn over 50 tonn med klær hver dag, og kun 10% av det som kommer inn er i god nok stand til å selges videre i Norge. Hadde vi handlet annerledes hvis vi i kjøpsøyeblikket visste mer om dette?

 

Endre vaner 🔑

 

Det var disse spørsmålene som skulle lede Stine til å endre vanene sine. Hun trappet sakte men sikkert ned til en kapsel-garderobe bestående av kun 17 plagg, og fokuserer nå på å hjelpe andre med å endre vaner, ved å vise linken mellom hva vi bruker penger på og planeten sine store utfordringer.

 

–Det er en vanesak å handle.  Skal man på fest kjøper man en ny kjole. Skal man fikse noe kjøper man nytt verktøy. Skal man endre sine tanke- og handlingsmønstre kan det føles veldig personlig. Derfor tror jeg det er viktig at det finnes noen som viser at man kan dekke behovene uten å kjøpe noe nytt.  Ikke at man skal stoppe helt opp med å forbruke, men heller spare opp penger til noe som faktisk kommer til å ha en lang brukstid. Problemet er ikke den ene tingen i seg selv, men at det blir produsert så uendelig mye klær og ting som ofte ender i søpla.

 

 

Å spare penger er bra for miljøet ♻️

 

–Kjøper du mindre ting reduserer du ditt miljøavtrykk! Start med noe du syntes er lett, og bygg videre derifra. Man kan ikke gjøre alt på en gang, men det er bedre å gjøre litt enn ingenting.
Jeg bruker automatisk mindre penger når jeg ikke handler like mye. Det jeg tidligere brukte på å handle nye klær og ting, setter jeg i dag av til sparing.

 

Her er Stine sine 5 beste sparetips 🔥

 

🛑 Kjøp kun ting du vet du skal bruke lenge
💰 Lag et budsjett som om du tjener 10-20% mindre en hva du gjør
😊 Det er bedre å sette av litt penger enn ingenting
👀 Ha sparekontoen i en annen bank eller i Spiff, slik at du ikke ser pengene i nettbanken.
🥗 Lag niste til lunsj.

Publisert av Ada 15.10.2020