Spiff Coronomics 101 💰💪

12 ferske tips for personlig økonomi og sparing i en ny og for mange usikker hverdag med uforutsette endringer.
spiff-coronomics

Coronomics 101

 

Det er en tid med mange spørsmål fra personer og familier om personlig økonomi. Det er viktig å ta vare på hverandre nå. Vi har satt sammen en liten liste, så man kan starte å orientere seg litt rundt temaet penger, i en vanskelig og uforutsigbar tid.

👋 Vi starter med 12 tips, men vil oppdaterere artikkelen med nye tips underveis. Sammen er vi sterke! Send ditt tips til hello@getspiff.no, eller legg igjen en kommentar på fb.com/getspiff

 

1. Snakk med hverandre om penger: Penger er ofte forbundet med tabu, men det er viktig å snakke om penger. Det finnes fine pengegrupper man kan stille spørsmål sammen med andre. Man kan snakke innad i familie og blant venner. Det er mange som opplever permitteringer for første gang, og det er mye usikkerhet. Derfor er det bra å kunne dele bekymringer med andre. Vi er alle i dette sammen.

 

2. Lånekassen: Det er mulig å sette opp en betalingsutsettelse om du har studielån som kan sikre ekstra likviditet til din personlig økonomi nå – om du ikke kan jobbe eller går uten inntekt i en periode.

 

3. Boliglån: Betaler du avdrag kan du spørre banken om de kan sette på avdragsfrihet i 6 måneder. Det kan lette på husholdningsøkonomien, og sikre at det tilføres nødvendig likviditet om man er rammet, eller at man kan spare litt ekstra og bruke de neste månedene på å bygge opp en buffer til uforutsette utgifter. Nordea har allerede annonsert at de kan utsette avdrag i 6 måneder.

 

4. Abonnementer / spise ute / underholdning: Alt som ikke brukes i denne perioden vi har foran oss nå, kan være lurt å sette til side allerede idag. Spar pengene du ikke bruker.

 

5. Reiser – Ta kontakt med forsikringsselskapene deres for råd om å avlyse og for refundering av reiser. Har du spart til reise kan du fortsette sparingen nå, og heller spare litt ekstra. La turen til høsten eller til neste år bli litt ekstra spandabel!

 

6. Aksjer/Fond – Spiff er en spareapp der pengene spares helt trygt og risikofritt i banken. Mange spør om aksjeinvesteringer, men det skal vi ikke gi råd om.

 

Mange mener mye om investeringer akkurat nå, og vi oppfordrer alle til å sette seg grundig inn i risikoen som er forbundet med investeringer i aksjer.

 

7. Spare for en som trenger det: Hjelp hverandre – gi til en du vet trenger det. Du kan enkelt gi bort en liten spareboost i Spiff

 

8. Buffer: En buffer kan komme godt med i tiden fremover. Er det mulig å overføre de små beløpene du dropper nå som vi holder oss mest hjemme? Tenk over hvilke små utgifter du kutter ut akkurat nå, og overfør dem til din krisebuffer istedet. Det kan være ålreit å se pengene vokse!

 

9. Mat og planlegging på budsjett: For å unngå kaos og unødvendig hamstring av mat, kan det lønne seg mer enn noengang å ukeshandle med en oversiktlig matplan. Gjennomfører du og familien dette og planlegger litt ekstra, kan dere spare penger på å følge et budsjett, samtidig som dere kan få på plass en sunn og god rutine.

 

10. Be om betalingsutsettelse om du trenger – jo før jo bedre: Har dere regninger som dere ikke kan betale nå, anbefaler vi alle å ta direkte kontakt med de dere har en avtale med, og be om betalingsutsettelse. Dette gjelder om man har private avtaler eller driver firma. De fleste bedrifter er flinke til å ta hensyn når det er krisetilstander som nå. Si det som det er, og be om utsettelser så dere kan fokusere på å ta vare på de nærmeste uten unødige bekymringer.

 

11. Hjemmekontor: Er det mulig for deg å jobbe hjemmefra, kan det være lurt å holde fokuset oppe de timene du jobber. Det er best for alle om vi holder hjulene igang, slik at veien tilbake for bedrifter etter denne krisen er over, kan gå så bra som overhodet mulig.

 

12. Ikke ta opp dyre forbrukslån: Snakk heller direkte med banken deres om muligheter og løsninger for økonomien deres.

 

13. Skru ned abonnement på mobildata: Nå som du holder deg hjemme og bruker internettet der kan kanskje utgiften på mobildata reduseres?

 

14. Start en droppesparing i Spiff: Vi har tidligere skrevet en enkel bloggsak om hva det betyr å droppespare. Prøv selv: Lag en egen spareplan med ting du dropper.

 

15. Skaff deg en oversikt og legg en midlertidig plan med minst 3 måneders horiont. Finn ut hvor mye som er på konto, og lag en prioriteringsliste. Sjekk alle regninger og del dem inn i rød, gul, grønn etter hvor mye de haster. Mange kan vente hvis leverandør kontaktes før betalingsfrist.

 

16. Har du noe som kan leies ut? Kanskje en hybel som står tom, en bil som står ubrukt eller en el-sykkel? Det er mange som leter etter nye løsninger for å få hverdagen sin til å gå opp. Kanskje du har en liten inntektskilde stående i garasjen?

 

 

 

Lykke til, og send oss gjerne en melding om du har noen spørsmål eller om det er noe du synes vi burde hatt med på listen. Vi i Spiff er her for dere, og vi har som alltid et mål om å gjøre det lettere for folk å spare penger. Ta vare på hverandre, og ikke nøl med å ta kontakt.

 

Hilsen,

Team Spiff ❤️

Publisert av Ada 13.03.2020