🔥 Sparetips til studenter

Slik får du studielånet til å vare lengst mulig. Her er 10 nye tips!
Sparetips-student

 

Vi har satt sammen en liste med tips, så du kan studere uten at økonomiske bekymringer stjeler nattesøvnen. Her er våre beste tips for en høst på studielån 👇

 

1. Frikort = 55 tusen skattefritt 💰 🤑 💪

 

Visste du at det er mulig å tjene 55 000 kroner i året helt skattefritt? På Skatteetaten.no bestiller du frikortet ditt, og deltidsjobben finner du på Finn.no eller hos ditt lokale bemanningsbyrå. Går du over grensa på 55 000 kroner må du betale skatt, så hold øye med inntekten underveis!

 

2. Tjen opptil 60 000 kroner skattefritt privat 🙀 👀

 

Over frikortgrensa? Frykt ikke! Jobber du for en privatperson kan du motta inntil 6000 kroner skattefritt fra hver oppdragsgiver. Jobb som barnevakt, mal huset, hjelp til med hagearbeid eller andre ting. Disse oppdragene trenger du ikke føre opp i selvangivelsen, men maksgrensa er på 60 000 kroner per år, med en maksgrense på 6000 fra hver oppdragsgiver.

 

3. Sett opp et budsjett som er enkelt å følge! 1️⃣ 2️⃣ 3️⃣ ✅

 

Har du kontroll på pengebruken hver uke? Sett opp en oversikt basert på tallene i nettbanken din. Hvor mye bruker du på mat, underholdning, bolig, transport, klær, skolemateriell og andre ting? Et budsjett gir deg en oversikt over hvor mye du kan bruke, basert på hvor mye du får inn. Carina Lie har laget en enkel og gratis budsjett-mal for studenter som vil ha kontroll over bruken sin, sjekk den ut her.

 

4. Sjekk alltid prisen og let etter tilbud 🕵️‍♀️ 💰

 

Bli mer bevisst på hva du bruker, hver eneste dag! Et godt tips er å planlegge innkjøp av mat hver uke, etter at du har satt opp et budsjett. Å planlegge en digg matpakke er mye billigere og bedre enn å plukke opp en liten lunsj på café. Sjekk prisen før du betaler, og undersøk om det finnes tilbud på dine favoritter hver gang du handler. Det kan fort lønne seg å besøke et par ulike butikker!

 

5. Pengefri dag 😎 🚫

 

Et godt tips er å bli en så bevisst forbruker, at du hver kveld kan gå gjennom dagen i hodet ditt og vite nøyaktig hvor mye du har brukt eller ikke brukt. Klarer du et par helt pengefrie dager i uka? Dette kan spare deg for mange småkjøp og unødvendige transaksjoner i løpet av en uke, i tillegg til at du bygger opp en god vane.

 

6. Studentrabatt er gull – når du faktisk trenger det 😉

 

Som student får du rabatt på en rekke tjenester og produkter. Allikevel vil det alltid finnes lokketilbud rettet mot studenter, så vær bevisst på å ikke benytte deg av et tilbud med mindre du faktisk trenger tjenesten eller produktet. Skulle du faktisk ha behov for noe, så finnes det en komplett oversikt på ➡️  Studenttorget.no

 

7. Vær tålmodig – vent på salg 🙅‍♀️ 🙅‍♂️ 

 

Å vente på at noe skal komme på salg eller dukke opp brukt er et veldig godt tips. Du kan spare mye på å ha litt is i magen, og på å ikke kjøpe noe forhastet. Husk at de fleste butikker har salg gjennom hele året, og at mange gjør bomkjøp som senere legges ut på Tise eller Finn. Legg inn automatiske søk, og smør deg med tålmodighet.

 

8. Kjøp brukte skolebøker 📕 📗 📘 📙

 

Bookisofficial har et stort utvalg av brukte bøker, noe som er bra for både lommeboka og miljøet! Det finnes ingen grunn til å kjøpe helt nye bøker, dersom du kan finne dem brukt. Når du er ferdig for året kan du dessuten selge dem videre.

 

9. FOMO? Du må ikke være med på ALT 😬

 

Studietiden er sosial og morsom, men det å være sosial kan også være både dyrt og slitsomt. Husk at FOMO er midlertidig og at en rolig kveld hjemme kan være godt for sjela innimellom, selvom det frister å ta en tur ut. Sannsynligheten for at du går glipp av den beste kvelden i ditt liv er egentlig ganske lav, og du kan helt sikkert ta igjen den tapte moroa ved en senere anledning! Droppa du en kveld ute? Overfør 300 kroner til sparing i Spiff, så kan du se pengene vokse når du er flink 😍

 

10. Spar penger på mat og start en middagsklubb 🥦 🍗 🍲 🌯

 

Et godt tips er å følge Karen Elene aka. fattigstudent på Instagram. Hun deler evig med inspirasjon til mat på budsjett, og er flink til å bruke opp matvarer som holder på å gå ut på dato. Et annet godt tips er å slå deg sammen med 3 eller fler venner om å ha en egen middagsklubb. Dere lager middag til hverandre én fast dag i uka hver, og roterer uka igjennom. Da handler du inn til én stor middag i uka, og får servert de andre dagene. Koselig, sosialt og økonomisk (akkurat som sparing i Spiff 😬👇)!

 

Publisert av Ada 24.08.2020