Å spare penger er noe av det mest miljøvennlige du kan gjøre

Redusert forbruk bidrar til redusert avfall og redusert klimagassutslipp. Her er syv enkle grep for å komme i gang!
spar-penger-og-miljø

Sparer du på krona sparer du også miljøet. Velger du å spare penger ved å redusere forbruket ditt, vil du som forbruker også redusere ditt totale klimatiske fotavtrykk. Her er noen miljøvennlige grep som også vil hjelpe deg spare mer penger:

 

1. Bli en mer bevisst forbruker 🧐 🥰 💪

 

Pengene dine kan styre deg i riktig retning, flere ganger om dagen. Lyst til å plukke opp en liten kaffelatte? Dropp den og spar både penger, ressurser og avfall i samme slengen. Leter du etter et nytt antrekk i butikken? Sjekk om du heller kan finne det brukt. Skal du pusse opp hjemme? Velg gjenbruk, og tenk litt kreativt. Kanskje kjenner du noen som har igjen en rest av maling du kan bruke? La målet om å spare miljøet være med deg som forbruker i hverdagen.

 

2. Sparedusj 💦 🧽 🚿

 

Visste du at alt vann som helles ut i avløpet må renses, og at selve renseprosessen bruker store mengder energi, i tillegg til å slippe ut CO2? Med sparedusj reduseres utgifter knyttet til dusjing, noe som er bra for både miljøet og privatøkonomien din. Du kan også redusere denne utgiften og miljøbelastningen ved å dusje kortere, i kaldere vann eller færre ganger i løpet av en uke.

 

3. Gaver – tenk litt annerledes 🎁 🌱 ♻️

 

For mange kan det være vanskelig å styre unna tradisjonelle gaver, fordi man ikke vil virke gjerrig eller utakknemlig. Men, det at gaver alltid skal være noe nyinnkjøpt er både unødvendig og lite miljøvennlig. Hva med å heller starte en spareplan i Spiff til noe gavemottakeren ønsker seg? Eller gi bort en boost? Et annet gavetips er å gi bort noe du har kjøpt bruk. Hva med å gi bort en kul plante fra Tise? Dersom du innimellom skulle kjenne på at du må gi bort noe helt nytt; gå for et produkt fra en bærekraftig produsent.

 

4. Velg Vegetar 🥑 🥦 🥗 🥕

 

I Norge spiser vi tradisjonelt mye fisk, meieri og kjøtt. Pålegg på brødskiva, lunsj og middag inneholder ofte animalske produkter, som har mye høyere utslipp enn frukt og grønt. Hadde én av ti nordmenn spist to pakker kjøttdeig (400gram) mindre per måned, ville dette ha spart miljøet for 70.000 tonn i CO2 utslipp hvert år. Dette tilsvarer samme mengde utslipp som 31.000 personbiler i løpet av et helt år!

 

«En vegansk diett er sannsynligvis den største og enkleste måten å redusere sin påvirkning på planeten, ikke bare drivhusgasser, men global forsuring, eutrofiering (algevekst), bruk av jord og vann… Effekten er mye større enn å kutte ned på flyvninger eller å kjøpe el-bil»

– Joseph Poore, forsker ved universitetet i Oxford

 

Å bli veganer passer kanskje ikke for alle, men reduserer du inntaket ditt av animalske produkter vil du spare både miljøet og penger. For eksempel så koster kjøttdeig ca 100 kroner kiloen, og kidneybønner koster ca 20 kroner kiloen. Vi digger oppskriftene til Green Bononza og Vegetarbloggen. Anbefaler å sjekke ut Mari Hult sin ukemeny på Instagram, her får du 7 oppskrifter til 2 personer for bare 350 kroner!

 

5. Dra ut stikkontakten 🎸 🔌 💡

 

Visste du at mange elektriske duppeditter trekker strøm så lenge de er koblet til stikkontakten? Ladere, stereoanlegg og brødrister er eksempler på elektronikk som med fordel kan kobles fra når du ikke bruker dem. Passive apparater bruker strøm så lenge de ikke er helt avslått, og eldre modeller trekker ofte mer enn nyere. Dra ut stikkontakten, så er du sikker.

 

6. Oppussing – velg gjenbruk ♻️ 🏡 🔨

 

Visste du at nordmenn pusser opp hytter og hus for 94 milliarder kroner hvert eneste år? Mange eier egen bolig og vil holde den i god stand, men mange følger også trender. Planlegger du en fremtidig oppussing? Start med å stille deg selv følgende spørsmål:

 

– Kan noe av det du vil pusse opp i boligen forbedres – uten at du må rive og bygge nytt?
– Kan du kjøpe noe brukt? F.eks kjøkken og andre materialer?
– Kan du selge noe av det som skal byttes ut, slik at det ikke bare blir til avfall?
– Må det pusses opp nå? Eller har noe egentlig lenger levetid?

 

7. Byttekveld med venner 💃 🕺 👚 👘 👗 🎩

 

Klesindustrien forurenser mer enn fly og sjø-fart industrien til sammen, ifølge UNCTAD. I stedet for å kjøpe nye klær, kan det være smart å lete etter brukte alternativer eller bytte innad vennegjengen. Hva med å invitere til en hyggelig byttekveld med venner i høst? Ta med deg ting du aldri bruker, og gi dem nytt liv i garderoben til en venninne. Kanskje får du en ny favoritt-kåpe i høst?

 

 

Publisert av Ada 02.09.2020