La oss snakke litt om hvorfor sosial sparing gjør det enklere å nå sparemålene dine!

Hvorfor er det lettere å lykkes med sosiale og personlige sparemål når du deler dem med andre? Fordi alle nyter godt av en heiagjeng, viser studier ved Harvard Business School.
sosial-sparing-fungerer

I Spiff har vi troen på at man kan bli en bedre sparer ved å gjøre sparingen sosial. Fordi det å dele sparemålet sitt med andre, også gjør det mulig å motivere hverandre til å oppnå det en egentlig vil med pengene sine.

 

En studie gjennomført av Kast, Meier og Pomeranz ved Harvard Business School i 2012, så på spare-atferden til 2700 mennesker i Chile. Her testet de tre ulike metoder for å heve spareraten:

 

  1. Vennegrupper som hjalp hverandre med å sette sparemål.
  2. Tekstmeldinger som oppmuntret og oppfordret til sparing (virtuell sparehjelp).
  3. Renteverktøyet: Du får 5 % i stedet for 0,3 % rente ved å spare langsiktig.

 

Sistnevnte virkemiddel har jo vært det vanlige og mest rasjonelle: Vil du ha folk til å spare mer? Gi dem høyere rente. Det overrasket forskerne at renta hadde svært liten effekt på spareraten. Det som virkelig satte fart på sparingen? Venner!

 

Vennegrupper

 

Tekstmeldinger og vennegrupper var svært effektive verktøy for å øke sparingen. De som var i vennegrupper og delte sparemålene sine med hverandre, satte inn penger 3,5 ganger så ofte! Gruppen som mottok tekstmeldinger og påminnelser underveis var nesten like effektive sparere.

 

Altså, jo flere som vet hva målet er, jo lettere er det å nå det. Vi trenger en heiagjeng, eller flere som vi sparer sammen med.  Men, hvordan komme igang?

 

Just start!

 

Er du usikker på hva du vil spare til, kan det være lurt å begynne med å tenke ut hva som er viktig for deg og dine penger. Er penger knyttet til trygghet eller opplevelser for deg? Er du flink til å spare, eller trenger du hjelp til å komme igang? Har du lyst til å spare til noe langsiktig eller kortsiktig?

 

Det kan definitivt være mer utfordrende å spare opp egenkapital til din første bolig, i forhold til noe litt enklere som for eksempel en helgetur med vennegjengen. Kjennes det overveldende å starte med noe langsiktig som boligsparing, kan det være smart å starte litt i det små. Da kan du merke effekten av sparingen raskere, og kanskje leke litt med at sparing kan være gøy!

 

Hva med å starte sparingen med et av følgende kortsiktige sparemål, og invitere med en venn til spareplanen som motivator og støttespiller underveis:

 

1. Jeg spanderer middag på kjæresten første helg i Desember (bord booket!)
2. Jeg og Emma stikker på couplesmassage før juleferien
3. To svære deilige Diptique duftlys til mørketiden
4. Taxipenger til julebordsesongen
5. Book of Mormon-billetter med mamma
6. Labradoodle til kidsa (og vaskehjelp etter den til meg selv)

 

Disse målene kan du enten dele med de som skal bli med på opplevelsen, eller holde for deg selv. Deler du dem med andre kan de følge med på hvordan du ligger an, eller bidra til sparingen underveis. Gjør det hele enda mer interaktivt ved å lage konkurranser dere i mellom underveis. Har kjæresten glemt å ta ut av oppvaskmaskinen en kveld? Da må han eller hun overføre en femti-lapp til spareplanen i Spiff som bidrag til middagen du skulle spandere! Selvom spareplanen egentlig er din, kan den enkelt brukes til felles mål, små gleder og sparemotivasjon i hverdagen.

 

Langsiktige drømmer

 

I tillegg til kortsiktige mål, føles det også godt å spare til de litt større tingene i livet. Enten du går med en drøm om å bli kvitt gjeldsproblemer raskere, kjøpe din første bolig, starte din egen yoga-sjappe,  eller rett og slett komme igang med sparing til pensjon; Spiff funker til alt.

 

I førsteomgang kan virke ubehagelig å skulle dele spareplaner med andre, spesielt dersom de er knyttet til noe veldig personlig. Samtidig gjør økt synlighet at familie og venner kan heie og motivere til smartere valg i hverdagen.

 

Vår atferdsøkonom Hallgeir forklarte tidligere i år hvor mye enklere det var for deltagerne i luksusfellen å komme seg gjennom en økonomisk knipe når de åpnet seg for andre. Åpenhet og pengesnakk hjelper fordi det plutselig viser seg at det faktisk er ganske vanlig å føle seg usikker på pensjonssparing, kredittgjeld og andre økonomiske problemstillinger. Åpenhet om penger fører til flere nyttige råd, motivasjon til å endre vaner, smartere valg eller kanskje en nødvendig dytt i ryggen!

 

Passer en av disse spareplanene for deg og dine langsiktige mål?

 

1. Burningman 2020! Husk ekstra penger til kostymer!
2. Kjøpe lillebror ut av familiehytta….
3. Lykkelig pensjonist på Vespa i Italia
4. Hjelpe junior med sitt aller første hjem
5. Thailand neste jul!
6. Fordi han er tenåring om fem år
7. #SpareikkeLåne til den derre vakre Chanelveska…

 

Enten du er av typen som sparer til opplevelser, trygghet, lykke, familien, deg selv eller langt langt frem i tid, kan vi garantere at sparingen blir morsommere, mer motiverende og kanskje litt lettere med økt synlighet og motivasjon fra de du er glad i. Enten dere reiser og sparer sammen til Burningman om to år, eller inviterer for å backe hverandre til å droppe utekaffen til fordel for pensjonskassa en hel måned i høst. Eller hva om bestemor blir med på å spare til barnebarnets første bolig allerede i dag? Og kanskje søskenflokken kan inviteres med for å heie på deg som ikke lenger vil kjøpe luksusting på kreditt?

 

Ditt liv, dine sparemål

 

Mulighetene er utallige, og vi er spente på hvordan sparingen kan hjelpe deg! Husk å laste ned den nyeste versjonen av Spiff til iOS og Spiff til Android.

Lyst til å dele sparemålene med oss på Instagram? Tag #GetSpiff, #vennesparing, #familiesparing eller #spareikkelåne for å bli regrammet eller komme i kontakt med oss. For tips, tilbakemeldinger og andre smarte ideer kan du kontakte oss på sosiale medier eller via epost på hello@getspiff.no

 

 

 

GOD SPARING!

Publisert av Ada 05.10.2018