Hvordan og hvorfor funker sosial sparing?💰

Alt om sparehacket som får dere i mål. Kom igang på 1-2-3
sosial-sparing-funker

Man kan bli en bedre sparer ved å gjøre sparingen sosial. Å dele sparemålet sitt med andre, gjør det også mulig å motivere hverandre til å oppnå målet sitt raskere. Her er tipsene for å komme igang med sosial sparing!

 

Først litt forskning 💪📈

 

En studie gjennomført av Kast, Meier og Pomeranz ved Harvard Business School i 2012, så på spare-atferden til 2700 mennesker i Chile. Her testet de tre ulike metoder for å heve spareraten:

 

1. Vennegrupper som hjalp hverandre med å sette sparemål.
2. Tekstmeldinger som oppmuntret og oppfordret til sparing (virtuell sparehjelp).
3. Renteverktøyet: Du får 5 % i stedet for 0,3 % rente ved å spare langsiktig.

 

Sistnevnte virkemiddel har vært det mest vanlige og mest rasjonelle: Vil du ha folk til å spare mer? Gi dem høyere rente. Det overrasket forskerne at renta hadde svært liten effekt på spareraten. Det som virkelig satte fart på sparingen? Venner!

 

Vennesparing og sosial sparing funker 💰💰💰

 

De som var i vennegrupper og delte sparemålene sine med hverandre, satte inn penger 3,5 ganger så ofte! Jo flere som vet hva målet er, jo lettere er det å nå det. Vi trenger alle en heiagjeng, eller flere som vi sparer sammen med.

 

Kom igang på med sosial sparing på 1-2-3

 

1. Hva sparer du til – og med hvem? 👯‍♀️👯‍♂️

 

Egenkapital til bolig, eller mer maling til stua? Sparing til en rainy day, eller sparing til neste ferie? Sparing med kjæresten, eller sparing med vennegjengen?

Sosial sparing er ment for å deles. Hva sparer du til, og hvem kan du spare sammen med? Et godt tips er å starte med både et langsiktig og et kortsiktig mål. Begynn i det små, og lek litt med at sparing kan være gøy! De store og langsiktige sparemålene inkluderer kanskje dine aller nærmeste, og helgeturer og opplevelser er perfekt for vennegjengen.

 

2. Inviter med venner og familie 💌

 

Ta initiativ til å starte en sosial spareplan. Gjør det hele enda mer interaktivt med små konkurranser underveis. Har kjæresten glemt å ta ut av oppvaskmaskinen en kveld? Da må han eller hun overføre en femti-lapp til spareplanen deres i Spiff.

Drømmer du om å kjøpe egen bolig? Du kan enkelt invitere med foreldre og besteforeldre til spareplanen din i Spiff. Da kan du f.eks ønske deg bursdagsgaver og andre bidrag som de kan følge med på og booste direkte i Spiff. Familien kan bli din største heiagjeng, og du kan gjøre veien mot mål til en inkluderende reise for alle.

 

3. Gjør sparing til en morsom del av hverdagen deres 💁‍♀️🙋‍♂️🙆‍♀️🙅‍♂️

 

I disse dager er det ikke like lett å være sosial, men vi kan fortsatt se fremover og spare opp til dagene som kommer. Ved å lage konkrete mål og fremtidige planer sammen, kan man både glede seg og spare opp litt ekstra til neste gang dere har anledningen til å sees. Topplista i Spiff viser hvem i gjengen som leder, og hvem som kan få sparerompa i gir. I Spiff har du også anledning til å gi bort en spareboost, om du vil gi bort en gave som samtidig oppfordrer til sparing.

 

Forslag til sosiale spareplaner:

 

1. Kjøpe Lillebror ut av familiehytta 💰
2. Blåtur med gjengen i 2021 🎉
3. Labradoodle-valp, og labradoodle-tingt!🐶
4. Maling og malekoster til soverommet 🎨
5. Book of Mormon-tix til teateret åpner 😀
6. Norgesferie 2020 🇳🇴🇳🇴🇳🇴
7.Forsinket bryllupsreise 🥰
8.Utendørs Yoga-retreat på Dovre 🧘‍♀️
9.Shoppe-stopp konkurranse med jentene 👯‍♀️
10. Fordi han er tenåring om fem år 👀 💸
11.. #SpareikkeLåne til  Chanelveske…😍
12. Hjelpe favorittbarnet med sitt aller første hjem? 😇

 

Vår atferdsøkonom Hallgeir har tidligere forklart hvor mye enklere det var for deltagerne i luksusfellen å komme seg gjennom en økonomisk knipe når de åpnet seg for andre. Åpenhet og pengesnakk hjelper, og det er helt normalt å føle seg usikker når det gjelder pensjonssparing, boligsparing, buffersparing, kredittgjeld og andre økonomiske problemstillinger. Åpenhet om penger gjør at vi kan dele råd og erfaringer med hverandre, få motivasjon til å oss, støtte fra de vi er glade i , eller kanskje en nødvendig dytt for å starte sparingen.

 

Publisert av Ada 07.05.2020