Slik sparer Veganergutta flere tusenlapper i måneden på digg og bærekraftig mat

Bli motivert av enkle tips fra Minn (23) og Gard (28) bak Instagram-kontoen Veganergutta
veganergutta-sparer-penger-paa-mat

Pengelivet: I denne serien deler unge voksne sine ærlige erfaringer rundt privatøkonomi, penger, forbruk og sparing.

 

Vi har tatt en prat med Minn Saung Thit Aung Zaw (23) og Gard Flydal Rorgemoen (28) bak Instagram-kontoen Veganergutta. De deler ikke bare digg og bærekraftig vegansk mat, men også oppskrifter basert på ingredienser kjøpt i vanlige norske butikker. På denne måten vil de gjøre det lettere for flere å spise vegansk, samtidig som de viser hvordan man kan spare litt ekstra penger.

 

– Vi trodde det å spise vegansk var dyrere, og veganisme var forbeholdt de som hadde god råd. Vi vet nå at dette er helt feil!

 

Minn og Gard kommer begge fra familier der mat har vært viktig, men det var ikke før de fikk smaken på vegansk mat at de virkelig fikk sansen for matlaging.

 

– Før var fokuset veldig rettet mot hvilken type kjøtt vi skulle ha til middag, men nå er fokuset heller på hvilken rett vi skal prøve å lage.

 

Før Minn og Gard gikk over til et vegansk kosthold, bestod rettene de laget for det meste av fisk, kylling og meieriprodukter. De var opptatt av å få i seg gode råvarer, men visste ikke helt hvor maten faktisk kom fra.

 

–Vi var tidligere mindre bevisst på hva vi fikk i oss, og glemte litt dyrene oppi det hele, som nå er vår største motivasjon for å velge vegansk. Før klarte vi ikke å se på for eksempel videoer av dyr som blir slaktet og dokumentarer om kjøttindustrien, fordi vi fikk en dårlig følelse hver gang vi så dyrene bli slaktet. Som mange, opplevde vi at det var lettere å ikke se på disse videoene, og heller ikke tenke så mye over hvor kjøttet kom fra. Det var en «disconnect» fra kjøttet på middagstallerkenen, og individet kjøttet var av.

 

– Det er ingen annen måte å forklare dette enn som en form for kognitiv dissonans.

 

Men med tiden ble koblingen mellom dyret som individ og produkt mer tydelig for Minn og Gard, og det ble etterhvert vanskeligere for dem å velge animalske produkter.

 

– Samtidig så vi også miljøperspektivet, og at dersom man så på klimakrisen for nettopp det den er – en krise – så må man begynne å gjøre forandringer allerede nå. Så da tenkte vi at dersom vi ønsket en forandring, måtte vi klisjé nok starte med oss selv.

 

Minn og Gard startet med å «veganisere» oppskrifter de allerede kunne, og litt etter litt testet de nye produkter og nye metoder på kjøkkenet. De fant mye inspirasjon og tips om produkter gjennom grupper på Facebook og Instagram. Til sin store overraskelse, oppdaget de etterhvert også at det var mye penger å spare på å velge et vegansk kosthold.

 

– Vi bruker betydelig mindre penger på mat nå! Dersom man spiser vegansk, uten erstatningsprodukter, vil det i lengden være mye rimeligere. Belgvekster, den største kilden til proteiner og fiber, er billige og dessuten veldig gode! Vi trodde, som mange gjør, at det å spise vegansk var dyrere, og at veganisme var forbeholdt de som hadde god råd.

 

At miljøvennlige valg også kan hjelpe en spare mer penger, merker Veganergutta på flere andre områder i hverdagen.

 

– Vi flyttet nylig inn i en ny leilighet, og omtrent alle møblene våre er gjenbruksmøbler eller møbler vi allerede eide. Vi sparte masse penger og unngikk å kjøpe enda flere produkter. Vi har også sett store fordeler ved å leie framfor eie; nabobil, nabohjelp, låne ting fra venner, og bruk av kollektiv transport. Vi er også blitt litt avhengig av finn.no… hehe!

Veganergutta sine beste tips for å spare penger og miljøet:

 

  1. Bytt ut animalske proteinkilder med sunne planteproteiner som bønner, erter, linser og andre belgvekster. Sopp erstatter mye av kjøtt i oppskriftene, men ikke protein.
  2. Minimer handleturene. Planlegg rettene og ta en storhandel framfor å gå flere ganger innom butikken.
  3. Sjekk Finn.no eller andre gjenbrukssjapper før du kjøper. Der finner du ofte samme produkt til en rimeligere penge.
  4. Spar pengene dine i miljøfond. Du støtter planeten, og bærekraftige løsninger
  5. Leie fremfor eie. Lån bort dine ting, eller spør om å få låne ting før du evt. kjøper.
  6. Kjøp mindre. Rett og slett. Tenk kvalitet fremfor kvantitet. Du har som regel alt du trenger, og litt til.

Publisert av Ada 17.02.2021