Slik sparer Team Spiff

Vi jobber med sparing hver eneste dag, men hvordan sparer vi selv? Møt Ada! 🐿
hvordan-sparer-team-spiff

I forrige bloggpost intervjuet Ada meg, Erik, om hvordan jeg sparer. Nå skal vi endelig bli litt kjent med henne; vår Community Queen Ada! I fire år har Ada Martini Strøm drevet Spiff sin blogg, sosiale medier og bygget opp vårt Spiff community – samtidig som hun har jobbet fulltid som modell i det store utland.

 

Ada brenner for å formidle sparing på en morsom og engasjerende måte, samtidig som hun elsker å bli kjent med Spiff sine brukere og sparevaner. Men… Er Ada like flink til å spare selv?

 

Hei Ada, vi går rett på sak her også: Er du flink til å spare?

 

– Hei Erik! I all beskjedenhet: ja, jeg er ganske flink til å spare. Jeg er nok veldig risk-avers, det har jeg vært siden jeg var veldig liten. Alltid litt redd for at ting ikke skal gå som planlagt, og derfor en flittig buffer-sparer. Og etter ti år i en bransje uten fast lønn har jeg blitt enda mer bevisst på hvor viktig det er å ha penger til paraply på en rainy day! ☔️

 

Ada refererer til sine ti år som fashion modell i bla.New York, Paris og Tokyo. Her har hun jobbet gjennom ulike byråer, men kun fått betalt per oppdrag. I bransjen finnes det ingen garanti for at du har jobb fra uke til uke, og kunder har hele 90 (!) dagers betalingstid. 

 

– Det å spare penger gir meg en følelse av både trygghet og mestring. Jeg tror det er derfor jeg også elsker å få flere folk til å spare penger, fordi jeg vet at det verken vil gjøre livet kjipere eller mer vanskelig. Det vil gjøre ting bedre! Man må bare finne motivasjon sin, da blir det lettere å få med hjernen på å bygge en ny vane!

 

Ada startet Spiffbloggen før Spiff ble lansert, og har produsert innhold med profiler som bla. Hallgeir Kvadsheim. Sakte men sikkert ble folk mer åpne for å snakke høyt om penger og sparing, men dette var ikke tilfellet for fire år siden.

 

– Det føles ikke lenge siden at det var praktisk talt umulig å få noen til å stille opp til intervju med sparefokus. Å snakke om penger og økonomi har i en årrekke vært tabu, noe som betyr at det heller ikke har vært veldig vanlig å dele tips og erfaringer med hverandre i hverdagen. Heldigvis har dette endret seg! Bare det siste året har det blitt mye mer normalisert å snakke sammen om penger, og vårt Spiff-community er helt rå på å dele historier og råd med hverandre. Det er rørende, fordi gode sparevaner i kombinasjon med et støttende community kan utgjøre en stor forskjell i folk sine liv. Jeg er veldig stolt over at vi i Spiff har vært med på å starte denne viktige praten!

 

Helt enig! Alt er lettere hvis man er åpen og deler erfaringer med hverandre. Hvorfor er sparing viktig for deg? Hva er din motivasjon?

 

– Det er to hovedgrunner til at sparing er viktig for meg. Sparing gir meg en trygghetsfølelse, fordi jeg sover bedre om natten når jeg vet at jeg kan takle en uforutsett økonomisk utfordring. For eksempel forleden da hunden min ble syk og måtte ha en stor (dyr) operasjon. Da var jeg veldig glad for å ha bygget opp en buffer i forkant! Den andre grunnen er at jeg “forbruker” mindre når jeg sparer mer. Sparing bidrar til en mer bærekraftig livsstil, og har gjort at jeg kaster mindre ting og reduserer mitt miljøavtrykk. Det handler egentlig bare om å tenke meg om tre ganger før jeg kjøper noe. Og å innse at jeg ikke må følge trender eller ha alt alle andre har, for å være lykkelig.

 

Godt sagt. Lærte du noe om sparing i oppveksten?

 

– Jeg lærte lite om sparing i oppveksten, men jeg lærte å jobbe! Jeg fikk ikke lommepenger, så jeg begynte å jobbe så fort jeg kunne, slik at jeg kunne spare opp til ting jeg ønsket meg som f.eks Miss Sixty bukser og russetiden 🥳

 

Ada forklarer videre hvordan det å jobbe med sparing har gjort henne mer bevisst på sine egne vaner og holdninger, fordi hun har fått lære av andre og fått tips til sin egen hverdag gjennom Spiff.

 

– Jeg snakker mye med brukerene våre, og mange av dem er rett og slett Super-Sparere! De inspirerer meg til å spare mer. Samtidig så blir det litt “practice what you preach” stemning inni hodet mitt til tider. Jeg kan f.eks droppe å handle noe jeg virkelig trenger en dag, hvis jeg på forhånd har bestemt meg for at dette er en “pengefri” dag. Og det skulle bare mangle at jeg gjennomfører disse utfordringene, når jeg tross alt skriver om sparing og sparetips dagen lang!

 

Er du bevisst på forbruk i hverdagen?

 

– Jeg har blitt veldig bevisst på eget forbruk. Dette har skjedd gradvis av å jobbe med sparing, og etter å ha fått øynene opp for hvordan min egen pengebruk direkte påvirker miljø og klima. Også blir jeg jo så ufattelig inspirert av Spiff sine sparere! Når vi får takke-meldinger fra folk som deler at de aldri har spart i sitt liv, men plutselig har klart å spare 40 000 på et par måneder fordi de har fått til å endre vaner og spart i Spiff. Det rører, og det gjør at jeg selv blir påvirket til å fortsette en bevisst tankegang rundt forbruk.

 

Men, noe må du jo sløse penger på? 

 

– Absolutt. Ganske mye faktisk. Jeg ELSKER vegansk mat, og kan stå flere timer på helsekostbutikker og kose meg med å velge ut nye hudpleieprodukter og raw kaker. Også bruker jeg altfor mye penger på pilates. En treningsform som rett og slett er litt dyr. Men, jeg har sluttet med impulsshopping og sluttet å kjøpe ting bare fordi det er på salg eller trendy. Jeg har lært at disse tingene ikke gjør meg noe lykkeligere. Da vil jeg heller investere i bedre ting, og spare opp til å kjøpe dem. De små tingene og hverdags-vanene jeg har droppa, hjelper dessuten veldig på sparingen. Også har jeg fortiden 4 forskjellige streaming tjenester, så det må jeg gjøre noe med Ciao Netflix! Eller Dplay? Vanskelig å velge.

 

Hva er det dummeste du noen gang har brukt penger på?

 

– Fast-fashion! Jeg sluttet å handle slike ting for noen år siden nå, men før den tid brukte jeg så mye penger på klær som nå er kastet…💔

 

Hmm… hva er “fast-fashion” egentlig og hvorfor er det dumt? 

 

– Fast fashion er den nest største forurensingen etter olje, og kan forklares som billige klær som er inn i tiden. Klærne er masseprodusert og som regel i dårlig kvalitet og bidrar til enorme mengder med avfall. Raske trender gjør at vi kjøper nye klær oftere, noe som går på bekostning av miljø, klima, arbeidsforhold, menneskerettigheter, dyrevelferd, lokalsamfunn osv. Et Fast-Fashion plagg koster kanskje lite i butikken, men den “virkelig prisen” er ikke verdt den kortvarige gleden plagget gir meg. Jeg intervjuet forresten Stine Ripegutu om forbruk, sparing og mote i denne artikkelen.

 

Ada har intervjuet kjente profiler som bla. Sigrid Bonde Tusvik og SnilleGucci om sparing. Men, snakker hun selv om sparing med de rundt seg?

 

– Jeg snakker masse om sparing! Det er et overraskende samlende tema, fordi alle har et personlig forhold til penger og sparing. Også er det jo en ypperlig måte å lære av hverandre på. De fleste begynner dessuten å se linken mellom sitt eget forbruk og planeten sine utfordringer, så når vi snakker sammen om dette kan vi også lære av hverandre. Det meste jeg kan selv, har jeg lært av folk i livet mitt. Det digger jeg!

 

Samme her. Du oppfant uttrykket #droppesparing. Hva er egentlig det, og hvordan sparer du selv? 

 

– Jeg sparer på flere måter. Jeg nedbetaler lån på bolig, sparer i BSU, sparer litt i fond og til pensjon. Jeg sparer med faste trekk i Spiff til egne og sosiale mål. Jentetur til Køben med gjengen, buffer til en rainy day og droppesparing i hverdagen. Droppesparing er gøy og enkelt; Hvis jeg f.eks dropper å kjøpe kaffelatte når jeg egentlig har lyst på en, da sparer jeg heller den summen i en egen plan som heter #droppesparing i Spiff.  På den måten får hjernen en liten belønning hver gang jeg er flink, og det hjelper meg bygge opp en god vane!

 

Kult! Hvor finner du selv inspirasjon til innhold, sparetips, investering og personlig økonomi?

 

– På internett, haha! Jeg er med i flere facebookgrupper om personlig økonomi og sparing, samtidig som jeg leser spalter som Money Diaries av Refinery29, følger spare-profiler på sosiale medier, leser nettaviser og bruker tid på å finne nye spennende forum, fintech-blogger og i prat med de rundt meg. Også brukerene til Spiff da, ikke minst!

 

Dårligste sparetipset du har hørt?

 

– At sparing er vanskelig og komplisert! Er vel kanskje ikke et dårlig sparetips, men mer et synspunkt. Selvfølgelig er sparing ulikt for alle, men de fleste som kommer i gang merker at det er ofte der dørstokkmilen ligger. Er du først i gang og blir bevisst på forbruk – er ofte veien til mål mindre lang og komplisert enn det man først frykter.

 

Det beste sparetipset du har hørt?

 

– Skaff deg oversikt og kontroll. Vet du hvor pengene går, er det lettere å kontrollere bruken og få igang sparingen.

 

🔥 Ada sine 10 beste sparetips:

 

  • Ikke vær redd for å logge inn i nettbanken. Sjekk den heller ofte enn sjelden!
  • Planlegg innkjøp av mat.
  • Ikke stikk på butikken oftere enn du egentlig må. Dette er det tipset som oftest sparer folk fra luksusfellen mest penger.
  • Bli en bevisst forbruker. Tenker du mer på miljøet, bruker du mindre ting og penger.
  • Kjøp og selg brukt!
  • Lag en engasjerende spareplan med andre i Spiff. De som sparer sammen sparer mer og oftere.
  • Velg vegetar. Det koster mindre enn kjøtt og er bedre for planeten.
  • Spar penger samme dag som du får lønning.
  • Spar i Spiff – et godt stykke unna nettbanken og alltid en utelukkende positiv spare-opplevelse.
  • Sett opp Spiff som mottaker i Vipps. Spar automatisk alt du blir vippsa!

Publisert av Ada 03.11.2020