Slik sparer Team Spiff

Vi jobber med sparing hver eneste dag, men hvordan sparer vi selv? Team Spiff avslører! 🐿
team-spiff-sparer

Først ut er vår markedssjef Erik Holm som i over 10 år har jobbet med markedsføring og vekst. At Erik kan faget sitt og får til ekstrem brukervekst har han allerede bevist mange ganger i f.eks. Spond, RED Dentsu X, AIK, Instagram-sider som @Norway og/eller eventer som “Norges lengste vannsklie”. Men, hvordan jobber han med vekst i sin egen personlige økonomi?

 

Hei Erik, vi går rett på sak: Er du flink til å spare?

 

Hei hei Ada! Det spørs nok hvem du spør og hvordan du ser på det. Men jeg sparer/investerer nok ca 20% av min lønn i fond og aksjer, betaler ned boliglån (ca 25%) og sparer selvfølgelig til diverse ting og turer i Spiff (ca 3-5%).

 

Hvorfor er det viktig å spare for deg?

 

Aller først må jeg bare si at å tjene eller spare mest mulig penger har aldri vært mitt mål eller drivkraft. Isåfall hadde jeg valgt en helt annen vei mtp jobb. Jeg tror man blir best på ting dersom man gjør det man elsker, og da vil man også bli belønnet deretter. Sikkert litt klisjé, men livet er faktisk for kort til at man skal gjøre ting man ikke liker.

 

For meg er det viktig å spare til en dag jeg kanskje trenger litt ekstra, nye opplevelser og for å sakte men sikkert sikre min økonomi sånn at jeg alltid kan gjøre det jeg liker å gjøre. Jeg vil f.eks. aldri komme i en situasjon der jeg må takke nei til en middag eller aktivitet med venner pga økonomi. Så vet man jo aldri hva som skjer i fremtiden, så hvorfor ikke sikre seg litt uansett?

 

Veldig godt sagt. Lærte du noe om sparing i oppveksten?

 

Det høres vel ganske rart ut, men jeg tror faktisk at jeg som ung lærte meg mest om økonomi, investeringer og vekst i spill som Age of Empires, Football Manager, SimCity, TycoonOnline.nu osv.

 

Har det å jobbe med Spiff gjort deg flinkere til å spare? Hvordan?

 

Jeg har nok ikke blitt flinkere på selve sparingen, men heller det at jeg har fått mye mer innsikt og kunnskap om hvordan økonomien påvirker folk. F.eks. hvordan forbrukslånsbanker lurer og faktisk ødelegger folks liv. Det blir bare skumlere og skumlere jo mer man lærer seg om det. F.eks. er det over en halv million nordmenn som har forbrukslån som det løper rente på. Ofte med renter opptil 20%. Jeg skjønner faktisk ikke hvordan de som driver rene forbrukslånsbanker kan sove om nettene.

 

Siden de fleste med forbrukslån er mellom 40 og 60 år, så håper jeg ikke bare at vi i Spiff kan hjelpe disse. Men også sikre en stabil og sunn økonomi for de yngre, slik at de slipper gå i samme fella om noen år.

 

Er du bevisst på forbruk i hverdagen?

 

Både ja og nei. Jeg har ikke noe “maks forbruk” per dag, men jeg bruker ikke mer penger over en måned enn det jeg har budsjettert.

 

Hva sløser du penger på, mer enn din daglige iskaffe..?

 

Hehe! For meg er det viktig at jeg lever godt her og nå. Men jeg kan nok bli mye flinkere på å planlegge hva jeg skal ha til middag for hele uken, og på den måten kjøpe mindre mat.

 

Hva er det dummeste du noen gang har brukt penger på?

 

Det kunne vært min Halloween-outfit for noen år siden, da jeg kjøpte en skinnvest fra samme produsent som lagde til Netflix-serien Sons of Anarchy. Men jeg fikk heldigvis solgt den for nesten doble prisen, haha. Men jeg har nok garantert kjøpt både kamera og annet utstyr som man tenker man kommer til å bruke mye mer enn det man kanskje gjør.

 

Erik er veldig golfinteressert, men også en stor supporter av den svenske fotballklubben AIK (naturlig nok siden Erik vokste opp i Stockholm…). Og det er ikke mange kampene han går glipp av på Sveriges nasjonalarena.

 

Det er nok mange som mener at min AIK- og golfinteresse er sløsing av penger. Men for meg er det ekstremt viktig å ta vare på hobbyene mine. Det skal tross alt være gøy å leve! På både golfbanen og AIK-kamp kan jeg virkelig koble resten av verden ute, så det blir på en måte meditasjon for meg.

 

Erik sparer dog til mer enn bare golf- og fotballturer…

 

Hehe, nå skal du få se! Før Covid-19 tok over verden, så hadde jeg som regel alltid en tur eller opplevelse å se frem til. Noe som kan motivere litt ekstra en blåmandag. Det er som alle vet litt dumt å reise nå, så derfor har jeg laget veldig mange spareplaner.

 

Erik viser sine spareplaner i Spiff-appen. Det er alt fra turer til Færøyene, Azores, Milano, Ljubljana, Amsterdam, New York til den årlige golfturen og blåtur med gutta.

 

Jeg skal selvfølgelig ikke bare reise så fort det er ok igjen, og alle spareplaner har forskjellige deadlines mellom 2020 og 2022. Den eneste spareplanen som jeg faktisk har nådd målet på er “Blåtur 2020”. Men den blir dessverre utsatt på ubestemt tid.

 

Hvilken type sparing motiverer deg? Og kanskje du kan fortelle litt om vår nye sparefunksjon?

 

Jeg synes det er gøy når sparing ikke bare er det å sette av X kr den 15:e hver måned. Vi vet at de fleste av våre brukere er aktive og sporty. Så derfor lanserer vi snart bl.a. en sparefunksjon med Garmin. Da kan man enkelt via Spiff sette opp daglige mål på antall skritt eller km, og “straffe” eller belønne seg selv med X kr når man oppnår (eller ikke oppnår) sine daglige mål. Jeg gleder meg virkelig til å komme igang med dette. Vi vil med tiden også lansere dette for FitBit, Apple Helse osv.

 

Snakker du om sparing med andre?

 

Det har blitt mye mer med årene og jeg har noen gode venner som jeg har en egen iMessage-gruppe med som heter “Børsen”, haha. Veldig fin måte å få med seg viktige nyheter på faktisk.

 

“Børsen” ja… Fortell gjerne litt mer om hvordan du sparer i fond eller kjøper aksjer. Leser du noen spareblogger eller følger du noen økonomer?

 

Jeg bruker som regel noen timer på søndager for å lese meg opp på f.eks. e24.no, Twitter og Shareville. Jeg vil holde meg oppdatert, men uten at det tar for mye tid av livet mitt.

 

Dårligste sparetipset du har hørt?

 

“Ikke kjøp aksjer eller fond med mindre du er eller blir ekspert”. Skal ikke nevne hvem som sa det, men det nok mange som tror at sparing i aksjefond er gambling. Men det stemmer ikke. Statistikken viser at det over tid er smart å sette den langsiktige sparingen i aksjemarkedet. Men det skal sies at det selvfølgelig er minst like viktig å spare/lage en bufferkonto og “kortere” sparing til f.eks reise i Spiff.

 

Og det beste sparetipset du har hørt?

 

Top of mind hos meg nok Calle (CEO i Spiff) sitt sitat om Spiff: “Bruk Spiff, det verste som kan skje er at du sparer penger”.

 

🔥 Erik sine 10 beste (og enkle) sparetips:

 

1. Sett opp et budsjett og følg det!
2. Ha en buffer! Du bør ikke investere penger du kanskje trenger i morgen.
3. Sett opp sparing (autotrekk) samme dag som du får lønn og spar en fast sum hver måned.
4. Selg ting du ikke bruker (Hei Tise!)
5. Tenk langsiktig med fond og aksjer og reinvester gevinst. Pengene jeg setter inn på Nordnet skal jeg ha råd til å tape. På en måte tenker jeg at det er penger jeg ikke har. Derfor reinvesterer jeg alltid det jeg evt. måtte tjene der inne.
6. Det er ikke så viktig om aksjene går ned litt nå og da, hvis de går opp i det lange løp.
7. Kjøp aksjer i selskaper du forstår og spre risikoen (“Ikke legg alle eggene i samme kurv”).
8. Kjøp ikke alle aksjer “du vil ha” på én og samme gang. Det å fordele ut dine kjøp over tid kan minske risikoen for at du kjøper ved feil tidspunkt.
9. Bare kom i gang! Tid er penger og det spiller egentlig ingen rolle om du starter sparingen med noen få hundrelapper i starten. Det kan bli verdt mye med tiden uansett.
10. Spar sammen med venner og familie i Spiff. Sparing er morsommere sosialt!

 

Husk å lev! Ingen vil leve på nudler i 10 år for å ha litt ekstra til overs når man er litt eldre.

Publisert av Ada 04.11.2020