Slik lager du en solid økonomisk plan for deg selv

En enkel plan kan hjelpe deg spare mye mer penger. Her er oppskriften!
spar-mer-med-økonomisk-plan

En kan ikke planlegge alt her i livet, men en økonomisk plan gjør det enklere å takle det vi ikke kan forutse. En personlig og solid økonomisk plan trenger ikke ta lang tid å sette sammen, og kan dessuten hjelpe deg nå målene dine raskere. Både målene du har for nærmeste fremtid (hallo utlandet 2022!) , og for de litt mer langsiktige, som for eksempel pensjon.

 

Noen mål deler du kanskje med andre, men det er fremdeles viktig å få på plass en økonomisk plan for deg selv. Vi har satt sammen en liten oppskrift, som kan hjelpe deg sette sammen en plan basert på dine behov, din økonomi og ditt liv. Skulle du ha noen spørsmål, er det bare å ta kontakt med oss på Hello@getspiff.no, så skal vi hjelpe deg så godt vi kan! God planlegging, og heia deg som tar ansvar for egen økonomi!

 

1. Skriv ned dine økonomiske mål!

 

Før du kan bestemme hvordan du skal nå målene dine, er det viktig å vite hva de faktisk er! Skriv ned målene i den rekkefølgen de er viktige for deg, og del dem gjerne inn i langsiktige og kortsiktige mål. Det er også smart å dele opp større mål i mindre delmål, slik at du kan få mestringsfølelse og se progresjon underveis. For eksempel: Skal du spare opp 150 000 til egenkapital til bolig, er både 50 000, 75 000 og 100 000 kroner verdt å feire underveis! På denne måten vil ikke målene virke for overveldende heller, og du vil oppleve gleden av å spare opp til noe og å nå målene dine underveis.

 

2. Start en buffersparing – for de uforutsette utgiftene

 

En økonomisk plan må også innholde en plan for det uforutsette. Alle har uflaks innimellom, og livet kommer ofte i klumper. Plutselig ryker vaskemaskina samtidig som tannlegeregningen skal betales, for eksempel. Da kommer bufferen inn i bildet, som en liten fallskjerm når uflaksen først banker på døren. En buffer på 5000 kroner er et godt sted å starte, og en buffer på 50 000 kan være et bunnsolid langsiktig mål.

 

3. Betal ned usikker gjeld først

 

En solid økonomisk plan inneholder også en tydelig strategi for nedbetaling av gjeld. Har du usikker gjeld, er det viktig å lage en plan for nedbetaling av den først. Du trenger ikke betale alt over natta, men bruk tid på å legge en konsekvent og langsiktig plan med delbetalinger hver måned. Alle monner drar, og over tid vil du nå målet ditt.

 

4. Få oversikt

 

En oversikt over inntekter og utgifter er alfa omega for å kunne legge en solid økonomisk plan! Ikke bare vil en oversikt gi deg et tydelig bilde av hvor mye du bruker, og hvor mye du får inn, en oversikt vil også kunne hjelpe deg med å luke ut lommetyver! Er det noen abonnementer du ikke bruker, eller en uvane i kiosken som gjør utslag på kontoutskriften din? Logg inn i nettbanken, og gå gjennom de siste 6 månedene. Luk ut det som kan lukes, og skriv ned de ulike kategoriene du bruker penger på. Deretter hopper du til neste punkt i denne oppskriften, nemlig:

 

5. Sett opp et budsjett – én gang for alle!

 

Bruk Excel eller en annen type regneark for å planlegge ditt fremtidige budsjett. Start med å sette opp alle dine faste utgifter. Husleie, telefonregninger og forsikring kan føres opp først, etterfulgt av variable kostnader som mat, transport og trening. Kanskje kan du bruke tallene fra tidligere måneder til bestemme et realistisk og fornuftig beløp for matinnkjøp og andre variable utgifter? Å stramme inn litt her, kan gjøre underverker for privatøkonomien din. Det å sette opp budsjett trenger ikke være negativt eller kjedelig, se heller på det som en veiledning for deg og dine mål! Har du penger til overs etter at du har regnet ut differansen mellom inntekt og forbruk? Sett av penger til sparing. For flere tips til budsjettering, sjekk ut denne bloggposten.

 

6. Start pensjonssparingen idag

 

Det kan definitivt føles som pensjonisttilværelsen er flere lysår unna, men det er aldri for tidlig å starte sparingen. I 2011 ble pensjonssystemet i Norge endret. Tidligere fikk alle utbetalt en relativt stor slant av statskassa, noe som fungerte flott fordi vi var flere yrkesaktive enn pensjonister her i landet. Men, bedre helse (hurra!) og økt levealder har gjort at vi ble nødt til å tenke nytt. Ordningen ble rett og slett for dyr, og hovedansvaret ligger nå hos deg selv! Vi har skrevet alt du trenger for å komme i gang her, og satt sammen en liste med tips til deg som har Egen pensjonskonto her.

 

7. Lær fra dine feil, og hold fokus

 

Når du er mer bevisst på hvordan du bruker penger, og hvordan du sparer til fremtiden, er det lettere å holde fokus. Mål kan være motiverende i seg selv, men det er også fort gjort å gå på en smell. Da lønner deg seg å lære av disse feilene, i stedet for å snu seg tilbake og ha dårlig samvittighet. Gjør det heller til vane å kjenne etter hver gang du er i ferd med å bruke penger, og sammenlign følelsen med da du gikk på en smell. Å legge inn en betenkningstid er også et godt råd for å slippe unna dårlig samvittighet ved kjøp. Ha målene dine klare og tydelige foran deg, så vil det være enklere å holde kurs!

 

8. Sett opp spareplaner for målene dine!

 

Sett opp faste trekk til dine ulike mål i Spiff, eller et annet sted der du sparer penger. Når du sparer til disse målene fast, betaler du inn til din egen solide økonomiske plan! Gjør det til vane å gå gjennom målene dine hver måned, og gi de selv tid til å vurdere om du kan spare mer eller mindre til fast etterhvert som du blir bedre kjent med din egen økonomi på budsjett.

 

9. Gå gjennom din økonomiske plan og ditt budsjett hver måned

 

På samme måte som vi bruker tid på å pusse tenna hver dag, fortjener økonomien vår en helsesjekk hver måned. Kanskje endrer inntekter eller utgifter seg, noe som igjen vil påvirke sparemål og planer for økonomien. Ikke stikk hodet i sandet – ha heller full oversikt, kontroll og slagplanen klar. Dette fikser du!

Publisert av Ada 08.10.2021