Slik booster du sparingen din

Kan man trene opp sparemuskelen sin? Ja, det mener jeg. Du må bare tenke som en Luksusfelle-deltaker!
hallgeir-forklarer-2019

Trodde du ikke at du hadde noe til felles med deltakerne i Luksusfellen? Tro om igjen.

 

For selv om du ikke er av den impulsive sorten, som takker ja til ”billigsalg” av strøm på Fjordkraft-standen eller kjøper Burberryveske på kreditt, ja så har du kanskje ikke en veldig god viljestyrke i sparing. Det har heller ikke deltakerne i Luksusfellen, for å si det mildt. Men de lærer. Og de MÅ lære, de har ikke et valg, skal de bli kvitt berget av kostbar kreditt som de har opparbeidet seg. Penger skal spares, gjelda må ned.

 

Tom for penger

 

Du, derimot, har et valg. Og nettopp derfor kan det være vanskelig å ta seg sammen, og spare litt ekstra. Ifølge en undersøkelse som Storebrand gjorde for tre år siden, går halvparten av alle nordmenn ofte eller av og til tom for penger før neste lønning.

 

Jeg kaller det saldoprinsippet. Man styrer forbruket etter hvor mye som er igjen på saldoen på bankkontoen. En god måned med mye utbetalt overtid, gir høyt forbruk. Man er for så vidt fornøyd hvis saldoen er i pluss før neste lønning.

 

Verst under 30 år

 

Undersøkelsen viser at unge under 30 år og voksne i alderen 30 til 39 år er de som oftest mangler penger. Hele 64 prosent av alle i 30-årene opplever å gå tomme for penger. Så hvordan skal man lure seg selv til å unngå pengeskvisen og til og med klare å sette av litt ekstra hver måned?

 

Det er nå du skal tenke som en Luksusfelle-deltaker. Eller, rettere sagt, en Luksusfelle-deltaker som har vært gjennom en opptaksuke og som nå er motivert til å spare ekstra. Hvilke råd gir vi han eller henne?

 

Gode råd

 

1. Lag budsjett: Målet er klart, men hvordan kommer man dit? Ved å følge veien. Og veien dit = budsjettet. Måned for måned. Det enkleste er å bruke budsjettfunksjonen i nettbanken. Da kan du enkelt sette opp hvor mye du planlegger å bruke på mat, bolig, klær, mobil etc. Trekker du utgiftene fra inntekten, får du ”overskuddet”, eller det du kan sette på sparing.

 

2. Legg inn fast sparing rett etter lønning: Lur deg selv. Tenk på saldoprinsippet. Hva skjer hvis du reduserer det som står på brukskontoen dagen etter lønning? Joda, du bruker kanskje fortsatt opp det som står igjen på brukskontoen innen neste lønning. Forskjellen er bare at du har lurt deg selv og satt av noen hundrelapper på en separat sparekonto. Min erfaring er at de som har gjort dette, og som fortsatt lever etter saldoprinsippet, ikke merker at forbruket blir særlig mye dårligere etter at de automatiserte sparingen

 

3. Konkrete sparemål: Deltageren i Luksusfellen har et svært definert sparemål: ”Følger du budsjettet og setter av 3000 kroner per måned, blir du gjeldsfri på 4 år og 10 måneder”. Dette kan være vårt ”målsnøre”. Da er det også mye lettere å lykkes. Finn dine egne sparemål. Definer dem. Er det en bufferkonto med en månedslønn tilgjengelig? Scooterkonto, neste sommers ferie? Kall gjerne opp sparekontoen etter sparemålet. I Spiff er dette superenkelt.

 

4. Unngå fristelser: Hvordan blir man mindre impulsiv når man shopper? Se for deg at du er på kjøpesenteret og der er skoene som er som skapt for din nye dress eller kjole. Du har egentlig ikke råd, men fristelsen er enorm. Ok, dette gjør du; Legg igjen skoene, gå ut av butikken, ned trappa til etasjen under og tilbake. Eller en kort runde rundt kvartalet. Hvis du fortsatt ønsker skoene, ok, men du har iallfall gitt deg selv tid. I tillegg kan du gjerne legge igjen kredittkortet hjemme. Er iallfall bedre å være impulsiv med egne penger enn med Bank Norwegian sine.

 

5. Gå sammen med flere: Vi prøver alltid å inkludere andre i deltakerens mål, enten familie, venner, kjæresten. Jo flere som vet hva målet er, jo lettere blir det å nå det. Vi trenger en heiagjeng, eller flere som vi sparer sammen med.

 

6. Boost sparing: Klarte du å legge av 200 kroner i forrige måned dagen etter lønning. Merket kanskje ikke noe på forbruket? Hva med å doble sparingen. Merker du noe nå? Hva med å gå opp til en tusenlapp. Hva nå? Så lenge du har gjort stegene foran, laget budsjett, redusert fristelsene, automatisert sparingen, tror jeg ganske snart at du får en større sparemuskel. Du kan rett og slett legge av mer penger uten at du føler at du ofrer for mye.

 

Start med kortsiktige mål

 

Men, i starten kan det være lurt å ha litt kortsiktige mål. Det er vel og bra å ha ”mitt første boligkjøp” som et sparemål, men kanskje du også skal ha et mer kortsiktig mål, slik at du merker at sparingen nytter, og til og med kan være litt gøy. Hva med ”jeg spanderer middag på kjæresten”- konto. Book bordet allerede nå, og sats på at du klarer det innen et par måneder?

 

Lykke til!

Publisert av Hallgeir Kvadsheim 19.09.2018