Reise sammen på budsjett? Her er tipsene som funker 💪

Gjesteblogg: Carine Lie fra Budsjett-Magasinet deler sine tips
carine-lie

Slik reiser du på budsjett 💰

 

Når man skal begynne å planlegge en reise, er det ikke bare én ting du skal huske på. Passet på være gyldig, vaksiner må kanskje tas, forsikringer må være på plass og ikke minst – du må ha penger nok til turen du skal på.

Om du setter opp et budsjett for ferien får du oversikt over hva du kan bruke. Pris på hotell, fly og transport er ofte dyre kostnader ved en reise, så her gjelder det å gjøre god research på ulike nettsider slik at du får reisen billigst mulig. Utflukter, shopping, mat og drikke bør også være inkludert i budsjettet for reisen.

 

Budsjett, matbudsjett og studentbudsjett 💰

 

Det kan være smart å sette opp et eget matbudsjett i tillegg til shopping, utflukter og transport. Slik vil du få en mye bedre oversikt over hva du har råd til på de forskjellige postene. I tillegg vil du slippe unødvendige overraskelser ved å ha brukt mer penger enn forventet.

I mitt studentbudsjett er jeg nødt til å være smart med pengene. Jeg skriver alltid opp ett månedlig budsjett for å få oversikt, og her inkluderer jeg et fast beløp til min feriesparing i Spiff. Om du har en egen Spiff konto for ferie, kan du sette opp ett fast trekk den dagen du får lønn eller stipend. De pengene du ikke ser på konto bruker du heller ikke!

 

Spare sammen med reisepartner💰

 

Det beste med Spiff er at dere har mulighet til å spare sammen til ferien. Her kan dere sette opp ett felles sparemål, pluss det dere trenger i lommepenger. Slik vil dere begge få en behagelig tur med nok penger til å hygge dere sammen. Sosial sparing er ofte mer motiverende enn om man sparer alene, spesielt til ferie.

Du kan både spare med familien, venner eller kjæresten. Samboeren min og jeg sparer ett fast beløp hver måned, i tillegg til å motivere hverandre til å legge inn litt ekstra når vi har mulighet. På den måten blir ventetiden litt mer spennende før vi får spart opp det vi trenger og utfordringene vi gir hverandre gjør at vi sparer enda mer i Spiff enn først planlagt. Vinn-vinn!

 

Slik motiverer man hverandre til å spare:

 

• Rydd bort det du ikke lenger trenger/bruker og kjør en konkurranse om hvem som selger mest. Alt du tjener inn kan gå til feriesparing i Spiff.

• Utfordre dere selv til å ikke spise takeaway i de månedene dere sparer sammen. Regn ut hva dere ville brukt og spar det til ferien.

• Ønsk dere komplimenter og ikke gaver av hverandre til enhver anledning. Spar heller pengene til noe felles, så kan dere heller hygge dere med en ekstra god middag på ferien.

 

Ferie kan nytes uten overdrevet forbruk

 

Når man reiser på ferie er det utallige ting du kan spare inn på. Selv om det er helt innafor å nyte ferien maks og spise masse god mat, trenger man ikke «go crazy» og bruke alt for mye penger. Det handler mye om planlegging og hva du selv velger å bruke pengene dine på. Jeg har skrevet ned mine beste tips slik at du kan gjøre ferien litt billigere:

 

• Gjør god research på turen før du bestiller. Hvilken nettside er reisen billigst på? Kan du spare på hotell ved å bestille på AirBnB? Det kan blant annet være stor forskjell på pakkepriser og om du bestiller turen selv.

• Skal du på en lengre tur kan du selv ha med reisepakke for håndvask av klær. På den måten slipper du å betale hotellet eller andre for å vaske dine klær. Du kan enkelt skylle det opp i badekaret eller dusjen. Dette gjør at du også kan pakke lett og slippe og betale for unødvendig mye bagasje.

• Ha med egen mat og drikke på flyet. Smør egen matpakke, for eksempel en god salat eller rundstykker med digg pålegg. Vannflaske er også godt å ha med, bare husk å tømme vannet før sikkerhetskontrollen og fyll før du går på flyet.

• Pass på at forsikringen din er i orden. Ta gjerne en telefon til banken du har forsikringen din i og sørg for at den gjelder i landet du reiser til og om det er noe du bør være ekstra forsiktig med. Et legebesøk i et fremmed land kan både bli ubehagelig og dyrt om du ikke har sørget for hjelp fra forsikringen.

• Planlegg hva du har tenkt til å shoppe og skriv handleliste. Pass på at du skriver en liste over hva du faktisk trenger eller ønsker deg, så slipper du unødvendige impulskjøp på ferien.

 

Ønsker deg en fin og økonomisk ferie,

Carina Lie

 

Blogg: BudsjettMagasinet 

Instagram: @budsjettmagasinet

carina-lie

Publisert av Ada 02.03.2020