Pensjon forklart på 3 minutter

Pensjon er de pengene du skal leve for når du endelig er ferdig med et langt og yrkesaktivt liv. Men, hvordan fungerer egentlig pensjonsordningen?

For noen er pensjon de pengene du skal bruke når du slenger beina på bordet som 67-åring, men for mange blir dette så sent som i 72 års alderen.
Det er viktig å starte sparingen så tidlig som mulig, men det kan virke komplisert å sette seg inn i hvordan dette rent praktisk fungerer. Her er en liten oversikt som forhåpentligvis inspirerer deg til å lære mer om din egen pensjonssparing.

 

Din pensjon består av tre ulike deler:

 

 1. Pengene du sparer opp selv hvert år
 2. Pengene jobben din sparer for deg
 3. Pensjonspenger utbetalt av staten

I 2011 ble pensjonssystemet i Norge endret. Tidligere fikk alle utbetalt en relativt stor slant av statskassa, noe som fungerte flott fordi vi var flere yrkesaktive enn pensjonister her i landet. Men, bedre helse (hurra!) og økt levealder har gjort at vi ble nødt til å tenke nytt. Ordningen ble rett og slett for dyr, og hovedansvaret ligger nå hos deg selv!
 

Tenkt langsiktig

 

 • Jo tidligere du starter, jo mindre trenger du å sette av hver måned. Og desto mer vokser pengene helt av seg selv.
 • Setter du for eksempel av 1000 kroner i måneden fra du er 35 år til du er pensjonert, har du plutselig 10 000 kroner mer hver måned å rutte for, helt til du fyller 82 år. Til sammen blir det 384 000, og det uten renter. Begynner når du er 25 år, vil beløpet bli 504 000. Mange kroner å hente på å begynne tidlig.
 • Du bør spare minimum 8% av inntekten din til pensjon, for å ha råd til å leve slik du gjør idag.
 • Innskudd-ordningen vi har i Norge idag, betyr at din arbeidsgiver setter av en prosentandel av lønnen din til fremtidig pensjon. Normalt er dette 2%, men noen arbeidsgivere er snillere enn andre. Setter de av 5%, har du plutselig 3500 kroner mer hver måned når du når pensjonsalder.
 • Det beste en arbeidsgiver kan tilby deg, er avtale-festet pensjon. Har du avtalt 5% med arbeidsgiveren din er du heldig, men du bør fortsatt sette av penger til sparing på egenhånd.
 • Noen velger å forhandle frem en bedre pensjonsordning istedenfor å forhandle lønn eller i tillegg.
 • Starter du å spare til pensjon tidlig, kan du spare mindre hver måned, og fremdeles nå samme mål. Sett til side det du kan, 100 kroner i måneden er mer enn ingenting. Setter du av 100 kroner fra du er 20 år, vil det bli 56 400 kroner ekstra i lommepenger når du trer av og entrer pensjonist tilværelsen.
 • Besøk Norskpensjon.no for å regne ut nøyaktig hva du kommer til å få utbetalt fra staten, og ikke minst hvor mye du trenger å spare selv!

 

NRK P3 har laget en fin video som gir deg en rask og god innføring i pensjon. Se den her via youtube:
 

Publisert av Ada 28.01.2018