– Pengene våre er som stemmesedler, og kan vise at vi bryr oss!

Vi bestemmer hvilke butikker, initiativer og verdier som skal overleve, sier podcaster og 71 grader nord-finalist Yrja Oftedahl (31).
pengelivet-yrja-oftedahl-spiff

Pengelivet: I denne serien deler unge voksne sine ærlige erfaringer rundt privatøkonomi, penger, forbruk og sparing.

 

 

Yrja Oftedahl (31) har bakgrunn som gründer og står bak den prisbelønnede intervju-podcasten Power Ladies. I tillegg jobber Yrja som foredragsholder og leder produksjon av digitale konferanser. Yrja er i disse dager aktuell på tv-skjermen, som finalist i 71 grader nord.

 

– Når du tar frem lommeboka for å kjøpe noe, kan du stille deg selv to helt enkle spørsmål. Det første er om du egentlig trenger det du er i ferd med å kjøpe. Det andre er hvilken påvirkning kjøpet vil ha på samfunnet. Pengene våre er som stemmesedler. Tar vi eierskap til vår forbrukermakt kan vi ha en positiv påvirkning på samfunnet, og det er jo egentlig veldig kult!

 

Årets julehandel har for mange såvidt begynt, men Yrja tror 2020 er året mange vil ha større glede av samvær enn materielle gaver.

 

– Jeg tror mange av oss har fått enda større forståelse for at livet er skjørt, og at ting vi tar for gitt kanskje ikke er ting vi burde ta for gitt. Jeg tror vi har blitt litt mer takknemlige, og kanskje flinkere til å tenke kollektivt. Bry oss mer om andre. Bry oss om de som må jobbe under elendige forhold for at vi skal ha flere ting. Jeg tror vi beveger oss et sted der vi skjønner at forbruket vårt har en konsekvens, og at høyt forbruk ikke er nøkkelen til et lykkelig liv!

 

Selv har Yrja alltid vært nøktern, og er flink til å spare ved å kun bruke penger på ting hun faktisk trenger. En egenskap som nylig skulle vise seg å komme godt med, da Yrja i likhet med mange andre plutselig opplevde store endringer i sin økonomi.

 

– Dette året har vist meg hvor tilpasningsdyktig jeg er! Jeg mistet all inntekten min på bare et par dager, og det var inntekter som gikk hele seks måneder frem i tid. Men så hev jeg meg rundt, og plutselig begynte jeg å produsere digitale konferanser og hoste disse – blant annet for Europa Kommisjonen. Så om man ser hvor markedet går, ser muligheter og hopper på, så kan livet plutselig funke likevel.

 

I disse dager kan vi se Yrja som finalist i 71 grader nord, med en drivkraft og et pågangsmot som smitter.

 

– Jeg lærte vanvittig mye av perioden i 71 grader nord. Jeg fikk samfunnsaktuelle problemstillinger slengt i trynet tjuefire-sju! Likestilling, ledelse, samarbeid, viktigheten var rivaler og så videre. Det ga meg utrolig mye refleksjon både underveis, og nå til ettertanke. Jeg har helt klart vokst enda mer som menneske – fordi jeg har sett hva jeg duger til, og mestret ting jeg ikke trodde jeg skulle. Det tar jeg med meg videre til neste gang jeg tenker lignende tanker om noe jeg aldri har gjort før!

 

I podcasten Power Ladies har Yrja intervjuet over 100 inspirerende kvinner som utmerker seg innenfor det de holder på med, med fokus på bærekraftig samfunnsutvikling. Og nettopp det å tilvenne seg en mer bærekraftig forbrukeratferd, handler i følge Yrja like mye om å tro på at man kan mestre noe man ikke har gjort før.

 

– Det beste er å begynne i det små selv, fordi om man ser at man mestrer disse små grønne valgene litt etter litt, så er det lettere å trappe oppover etterhvert! Også må jeg bare legge til at det å ta vare på seg selv er kjempeviktig. Er man stressa og har sovet lite er det vanskelig å ta gode valg. Både for seg selv, for andre og for planeten.

 

Yrja sine tips for å eie sin forbrukermakt 🔥

 

  • Start med å bygge én ny positiv vane. Shoppestopp? Spise mindre kjøtt?
  • Tro på at du kan få til en endring! Å mestre noe nytt er mulig, hvis vi bare tror på det selv.
  • Ikke kjøp ting du ikke trenger. Bli mer bevisst på hva som er behov og hva som er kjøpsvaner
  • Gi blaffen i trender
  • Les deg opp på produksjon og arbeidsforhold i bedrifter du pleier å støtte
  • Følg inspirerende folk på sosiale medier! Ikke bare influensere som vil selge nye ting!
  • Snakk med de rundt deg før jula. Kanskje kan dere droppe gavene, eller gi hverandre fine opplevelser, eller spare sammen til en felles tur i 2021? Evt gavekort hos noe lokalt eller bærekraftig?

Publisert av Ada 10.12.2020