Stine hadde fast jobb, men slet med å få økonomien til å gå rundt.

Slik byttet 26-åringen ut meningsløst forbruk med strategisk sparing og åpenhet.

Pengelivet: I denne serien møter du unge voksne sine ærlige erfaringer rundt privatøkonomi, penger og sparing.

 

 

Stine Samland fra Bergen nærmet seg 30 år og hadde fast jobb, men slet likevel med å få økonomien til å gå rundt hver måned. Hun innså at hun egentlig sløste penger på meningsløse ting, og savnet et sted hun kunne notere seg tips og erfaringer rundt personlig økonomi og sparing. Idag driver hun instagramkontoen SpareStine, hvor hun deler tips og diskuterer personlig økonomi med andre. Idag deler hun sitt personlige vendepunkt, erfaringer og sparetips med oss i Spiff.

 

Vanskelig å snakke om penger med andre 🤐

 

Før Stine ryddet opp i egen økonomi, merket hun et savn etter tips og samtaler med andre om sparing og personlig økonomi

 

– Jeg tror at nordmenn står seg selv nærmest, og er alt for reserverte for å kunne ha åpne samtaler om lønn og forbruk med venner og bekjente. Det er f.eks ingen klarhet i hva man burde ligge på i lønn når man er ferdig utdannet, og statistikken tilgjengelig er for generell til at alle kan dra nytte av den. Vi har en “picture perfect” kultur hvor man alltid skal vise hvor fantastisk man har det – uten å vise hva man har ofret for å oppnå det. Dette tror jeg setter urealistiske forventninger til hva en selv kan klare å prestere. Vi går mye stillere i dørene i frykt for å ikke være gode nok, forklarer Stine.

 

FOMO og høye forbrukslån 🍾  💳  ✈️  🛍  🤑  😭

 

– Fordi det i Norge aldri har vært kultur for å snakke om lønn og forbruk, tror jeg mange har holdt økonomiske problemer skjult i frykt for å bli dømt av andre. Kanskje er det skammen man føler på når man ikke har råd til det man tror alle andre har? Nordmenn har kronisk FOMO, og når pengene ikke strekker til er det altfor lett å ta opp forbrukslån og tenke at man klarer å betale det tilbake på neste lønning, sier Stine.

 

Stine understreker også at det ikke finnes noen undervisning eller pensum på skolen om forbruk og personlig økonomi, og at penger i skolen og åpenhet i samfunnet kan være nøkkelen til tryggere økonomi på flere områder

 

-En økt forståelse for verdien av kronen og mer åpenhet vil dytte oss i riktig retning! Jeg ser flere og flere etterlyser informasjon om hvordan andre på deres alder håndterer økonomi, og jeg er spesielt imponert av å se at så mange kvinner er gira på å få oversikt og forbedre sin egen situasjon. Åpenhet er nøkkelen til bedre lønnsforhold, ryddigere privatøkonomi, og er med på å senke terskelen for at man kan ha gode samtaler om penger og sparing med venner og bekjente, forklarer Stine

 

Brukte penger på meningsløse ting 💄 👗 🧂

 

Det er ikke lenge siden Stine sluttet å bruke penger på det hun idag beskriver som meningsløse ting

 

– Taxi hjem fra byn brukte jeg ofte penger på før. Det tar meg 20 minutter å gå eller 10 min på bybanen… Også kjøpte jeg ofte de aller nyeste sminkeproduktene, fire like kjoler i forskjellige farger, kjøkkenutstyr som bare ble brukt en gang. Selvom hvert enkelt objekt ikke var meningsløst i øyeblikket, så hadde jeg 40 forskjellige versjoner av produktet allerede. Jeg opplevde at jeg manglet en mekanisme som sa stopp! Det tror jeg ikke jeg er alene om, sier Stine.

 

Vendepunktet kom da Stine som ferdig student satt med studielån, boliglån, kommunale avgifter og flere forsikringer. En struktur på økonomien måtte på plass, og Stine oppdaget at hun kunne trene opp hjernen sin til å ta økonomien sin på alvor.

 

Hjernen – din beste sparemuskel 🧠 🤑 💪

 

– Jeg tror ikke sparing er ikke noe som kommer naturlig for alle, spesielt ikke meg. Jeg måtte finne min måte å spare på, og jeg har gradvis satt av mer og mer penger til sparing slik at jeg ikke “merker” at pengene går til sparing i stedet for å bli værende på brukskontoen. Om man skal gå fra å bruke hver eneste krone hver måned til å spare 5000 kroner på BSU´en, kan man lett gå på en smell og miste motivasjonen! Start i det små og tren deg opp, forklarer Stine.

 

Her er Stine sine beste sparetips 🔥

 

  1. Trekk sparepengene dine med en gang du får lønning, så de går rett inn på dine sparekontoer samme dag som du får lønn. Du blir dermed ikke fristet til å bruke disse pengene på annet siden de allerede er holdt av!
  2.  Oppjuster sparebeløpene sakte men sikkert slik at du ser at du har nok penger å leve for og kose meg med, samtidig som du bygger opp spareevnen din.
  3. Skaff deg fullstendig oversikt: Noter ned alle utgifter du har, husk på alt fra kommunale avgifter til kontaktlinser. Bruk det som grunnlag for budsjett og sparemuligheter!
  4. Husk at sparing er en muskel, begynn i det små og ikke prøv å spare på for mye for fort, da er det ikke mulig å gjennomføre på sikt.
  5. Snakk med andre om penger, meld deg inn i forum og skaff deg noen nye spennende spare-profiler å følge på Instagram. Still spørsmål og sparr med andre – Instagram har blitt et flott samfunn for kvinner som vil ta kontroll over økonomien sin – det er så kult!

Følg Stine på Instagram @Sparestine for sparetips og motivasjon til et sunnere pengeliv 🙌

Publisert av Ada 30.06.2020