– Pengene gikk til sminke, skjønnhetsprodukter og klær. Kjøpepresset var overalt

Slik tok Carina (24) tilbake kontrollen
pengelivet-intervju-carina-lie

Pengelivet: I denne serien møter du unge voksne sine ærlige erfaringer rundt privatøkonomi, penger og sparing.

 

Carina Lie (24) fra Porsgrunn studerer Markedsføringsledelse og Økonomi, og driver Instagram-kontoen BudsjettStudent. Men, Carina har ikke alltid levd på budsjett og vært glad i å spare.

 

– For fem år siden var jeg et økonomisk surrehue som elsket å bruke penger på alt og ingenting. Jeg fant en midlertidig glede i å bruke penger på ting som jeg egentlig ikke hadde bruk for eller trengte. Jeg var også usikker på meg selv og mye av pengene gikk til sminke, skjønnhetsprodukter og klær. Jeg så veldig opp til bloggere, og tenkte at dersom jeg så mer ut som dem ville jeg bli lykkeligere.

 

Carina forklarer videre hvordan hun mener utseende-press på unge mennesker kommer med et enormt kjøpepress

 

– Ungdom og unge voksne er spesielt sårbare fordi vi heller ikke får nok undervisning i skolen om privatøkonomi. Hvis“alle andre” kjøper løsvipper, nye klær og spraytan som en selvfølge, er det lett å følge etter. Man vil passe inn og skjønner ikke konsekvensene av verken forbrukslån eller oppbrukte sparepenger før det er for sent.

 

Økonomisk helomvending 💸 🙀 💰

 

Det var først i et møte med banken om boligkjøp at Carina fikk øynene opp for sitt eget forbruk

 

– Sparekontoen min var helt tom, og jeg innså at all egenkapital var sløst bort på skjønnhetsprodukter, klær og take-away mat. Det føltes helt forferdelig å se det med egne øyne. Det gikk plutselig opp for meg at lykke og selvtillit ikke kan kjøpes, og at jeg måtte gjøre en helomvending for å oppfylle boligdrømmen.

 

Carina er idag er takknemlig for at hun fikk denne oppvåkningen etter møtet med banken. Hun tok grep, satte opp sitt første budsjett og laget en strategisk spareplan.

 

– Jeg får idag god mestringsfølelse av å spare opp penger og nå mine mål. Jeg stresser ikke lenger med penger, selvom jeg er student. Jeg har lagt av penger til ting som betyr mest for meg, og har en stabil buffer.  Før slet jeg med usikkerhet, spesielt knyttet til utseende og kropp. Idag er jeg mer selvsikker og vet at jeg er bra nok – akkurat sånn jeg er. Å ha kontroll på økonomien betyr alt for selvfølelsen min!

 

Står imot kjøpepress 😎

 

Idag deler Carina sine tips i sosiale medier, og finner glede i å hjelpe andre studenter med å balansere forbruket sitt.

 

– Jeg tror det er viktig å ha noen som kan indirekte eller direkte motivere deg, for eksempel via sosiale medier. Det ikke like naturlig for alle å snakke høyt om penger, og det kan sitte langt inne å si at man har forbrukslån. Det er viktig å vise andre at man ikke er alene om å føle på et konstant press, og at det finnes alternativer på budsjett.

Her er Carina sine beste sparetips 🔥

 

  1. Opprett en BSU-konto og begynn å spare med faste trekk. De pengene du ikke ser på konto bruker du heller ikke!
  1. Opprett fast(e) trekk til sparekonto(er).
  2. Ha et helt eget kort til mat.
  3. Gå regelmessig gjennom utgiftene dine, få god oversikt og forhandle på ALLE priser du kan.
  4. Finn dine “pengeslukere” og se om du kan endre dette, finne rimeligere alternativer eller kutte dem helt ut.
  5. Sett deg et klart mål og gi deg selv en realistisk tidsfrist til å nå det.
  6. Ikke føl at du må ha noe fordi alle andre har det. You do you!
  7. Gi deg selv et kompliment hver dag. Enten fordi du har vært flink til å ikke bruke så mye penger den dagen, eller noe annet du har gjort som er bra. Det er alltid noe!
  8. Gjør sparing til en del av hverdagen med Spiff. Lag en sosial spareplan med vennegjengen og bruk droppesparing hver gang du dropper å bruke penger på f.eks en kaffelatte.

Følg Carina på Instagram @budsjettstudent for sparetips og motivasjon til et sunnere pengeliv 🙌

Publisert av Ada 21.08.2020