Slik bruker du mindre penger uten å redusere hverdagslykken i vår!

Liten endring i kjøpsatferd, stor forbedring for lommeboka
vårlykke

Våren er her, og plutselig står sommeren for tur! Lysere tider kan fort bety flere spontane kjøp og utgifter. En god anledning til å ta en fot i bakken, og se nærmere på hvordan en kan prioritere bruk av penger, uten at det går utover verken fremtidige sparemål eller nåværende hverdagsglede!

 

1. Gå gjennom utgiftene dine i nettbanken akkurat nå

Har du brukt mye penger på abonnementer i mørketiden, som nå kanskje kan fryses? Mange av oss er mer ute, og endrer atferd etter årstider. Ta også et skråblikk på alt du har brukt penger på, er det noen av tingene du kjøpte, som du kunne ha klart deg uten? Noe du har brukt penger på, som du nesten har glemt at du kjøpte i øyeblikket? Hvis du vil ha mer kontroll over forbruket ditt, er god oversikt alfa omega.

 

2. Sett konkrete mål for pengene dine, og se på dem ofte!

Mål gir deg mulighet til å la dagen i dag forme livet du ønsker deg i fremtiden. Enten du drømmer om et nytt hjem, utdanne deg på nytt, betale ned gjeld eller spare til et eventyr, sparing er enklere når du finner ditt “hvorfor”! Å følge med på fremgang underveis, gir motivasjon til å forsette jobben mot mål. Kanskje er det dessuten noen mål som endrer seg underveis? Gjør du det til vane å spare til noe helt konkret, kan du selvfølgelig også endre målene dine på veien. Sjekk dem ofte, og la deg motivere i hverdagen.

 

3. Planlegg innkjøpene dine

Å planlegge matinnkjøp, kan hjelpe deg spare mye penger. Men hva med alle andre utgifter, som kommer hvert år, men som vi ikke planlegger for? Bursdager, venner som får barn, høytider, veldedighet og ting som må fikses til hjemmet. Disse begivenhetene kan du også planlegge til en viss grad, og på den måten sørge for at innkjøpene som kommer med, alltid er beregnet i god tid.

 

4. Skriv ned pengene du bruker med penn og papir

Du trenger ikke skrive ned hver eneste krone for alltid, men få utgiftene dine i løpet av en hel måned ned på papir. Èn ting er å sjekke nettbanken, noe annet er å visuelt se hvor mye du faktisk bruker i løpet av en uke, uker og en måned. På denne måten holder du deg selv oppdatert! Ikke bare på hva du bruker, men også kjøpsatferden din. Kanskje oppdager du at noen kjøp gjennomføres nærmest av ren vane, eller at du bruker mindre penger enn du trodde på visse ting? Lær deg selv å kjenne, og skap rom for å dytte forbruket ditt i en mer bærekraftig retning.

 

5. Vent i 24 timer før du klikker hjem

Visste du at norsk netthandel gikk opp 30%  i 2020? Mange har byttet ut opplevelser i et nedstengt samfunn, med gleden av å klikke ting hjem. Hjernen vår er alltid på jakt etter en belønning, og skiller ut stoffet dopamin når vi kjøper noe nytt. Men, visste du at hjernen vår også skiller ut dopamin bare av å tenke på å kjøpe noe nytt? Derfor kan du oppnå samme lykkerus av å fylle opp handlekurven, uten å klikke ting hjem. En perfekt anledning til å sove på kjøpet, og ta en ny evaluering dagen derpå! Bra for deg, bra for lommeboka.

Publisert av Ada 10.05.2021