Lære barn å spare penger?

Spiff-gründer Calle deler sine personlige tips og erfaringer for spareglade barn!
spiff-tipser-lære-barn

Vi gjennomførte nylig en rundspørring på Instagram for å høre hva brukerene våre har lyst til å lære mer om. Der kom det frem at det er mange av dere som savner tips og råd rundt det å lære barna sine om sparing og penger. Å spare penger er en vane det tar tid å bygge opp, men hvordan får man barna sine interessert i å bygge opp gode vaner rundt sparing og personlig økonomi?

 

Vi har fått hjelp av daglig leder og gründer i Spiff, Calle Wessmann. Han liker å lære barna sine om sparing, og har satt sammen en liste med helt konkrete tips, slik at du kan få fart på både sparingen og sparegleden til store og små.

 

–Barn er som svamper etter å lære. Det er egentlig ganske enkelt. Spar sammen med barna, og gjør det til en del av hverdagen, så hermer de etter foreldrene sine.

 

–Gamlesjefen min har en genial måte å spare på med barnebarnet sitt. Hver torsdag løser de matteoppgaver sammen etter skolen. Barnebarnet får 1 kr per oppgave hen løser. Når de er ferdig med oppgaven åpner hen Spiff-appen til bestefar og går inn i sin Spareplan “Matteoppgaver” og sparer 1 kr for antall oppgaver løst.  Så autentiserer hen beløpet med tommeltotten (biometri) til bestefar, og får spart mot målet sitt for å løse matteoppgaver. Genialt!

matteoppgaver

Calle forklarer videre at han elsker dette eksempelet, fordi det forteller hvordan vi som er foreldre og familie kan hjelpe barn bygge gode sparevaner fra ung alder. Han mener trikset er å koble selve sparingen til en annen vane, og på denne måten la hjernen bygge et mønster som sitter, forhåpentligvis resten av livet.

 

–Jeg bruker det samme trikset på mine barn på fire og syv, for oppgaver hjemme. Barna blir med å sette opp en spareplan der de velger farge, navn og beskrivelse selv, så deler vi spareplanen for hvert av barna med begge oss foreldre, og med mormor i vårt tilfelle. På en slik plan kan besteforeldre og nær familie som ønsker å bidra med småoppgaver også være med, og barna har selv valgt farge og navn på spareplanene sine. De liker best emoijis! Så har vi et ark på kjøleskapet, der de krysser av hver uke for oppgaver de skal gjøre. Når alt er utfylt, setter vi inn pengene de har tjent som sparing i Spiff spareplanen deres. Barna taster beløp og bruker tommelen min til overføringen. Jeg har ett barn som sparer med mål, ofte til lego, og ett barn som sparer åpent. De velger selv om de vil jobbe ekstra mot et konkret sparemål.

 

– I Spiff jobber vi med å utvikle neste generasjon barnesparing så det er bare å glede seg!

 

Artikkelen fortsetter under bildet

spare-med-barn

Her er Calle sine 11 beste tips for spareglade barn:

 

1. Penger vokser ikke på trær – For å ha noe å spare må man først jobbe

Barn har godt av å lære det med en gang. Foreldre gjør så godt de kan for å gi barna sine det de trenger og ønsker seg, og det lureste man kan lære barna er verdien av å jobbe. Da kan barna spare til litt friere sparemål, etter eget ønske. Det være å f.eks spare til dobbelt smågodt på lørdagen, et nytt lego-sett med Minions, eller enhjørning-caps. Det er alltid noe barna kan gjøre som jobb i hjemmet, eller for hverandre, og som kan lære dem hvor penger kommer fra.

 

2. Bygg en vane, start i det små

For å gi barna en god start, må gode vaner på plass. Litt som at det å pusse tenner er noe man gjør morgen og kveld; barna må lære seg vanen. Det samme gjelder sparevaner. Det holder ikke å snakke om penger rundt bursdag alene, man må også koble sparevanen inn i hverdagen. Ukelønn kan spares, eller den kan “spises”.  Alle barn har lært seg at de kan spare litt godteri til søndagen – og på den måten ha noe å glede seg til. Sparing er akkurat det, utsette en glede og jobbe mot den.

 

3. Vær realistisk rundt sparemål og egen økonomi

Folk har forskjellig økonomi, og da er det viktig at barna lærer seg å sette sparemål som er realistiske og oppnåelige. Det kan være så enkelt som at man sparer i et halvt år til skoene man hadde ønsket seg sammen med én eller begge foreldre. Eller å spare til 5 stykk ekstra smågodt (eller Agave-sukret veganske cookies om man liker det) i uken.

 

4. Gjør det sammen

Det er givende å glede seg over de små gleder et barn har, og å være entusiastisk på deres vegne. Ofte er det de små tingene i livet som gleder, og det finnes ikke en bedre følelse av å ha spart helt selv, med foreldre som heiagjeng mot et mål man klarer å nå. For foreldre så gir regelmessig sparing med barna en fin inngang til neste tips, som er å snakke med barna sine om penger.

 

5. Diskuter ønsker vs. trenger

Å lære seg forskjellen på hva vi trenger og hva vi ønsker oss, er et viktig første steg på vei mot gode sparevaner. Å forklare barn forskjellen på våre basisbehov (mat, husly, basisplagg) og ønsker (flere klær, godteri, ny mobil) gjør det enklere å skjønne hvorfor det er viktig å prioritere hvordan vi bruker pengene våre. Har du eldre barn kan du også forklare dette med å vise til hvilke faste utgifter husholdningen deres har, og hvilke som varierer.

 

6. Sett konkrete og realistiske sparemål

For et barn kan det være enda enklere å forstå hvorfor vi sparer, ved å gi dem konkrete mål og billedlige eksempler. Da kan også motivasjonen bli større, hvis man stadig finner mål som gjør barna engasjerte og glade for å spare.

 

7. Spar i Spiff, eller din favoritt app for kidsa – Gi barna et helt konkret sted å spare

For de aller minste, kan en tradisjonell sparegris være et godt sted å starte sparingen. For de litt større kan du lage en egen spareplan til dem i Spiff. Da kan de selv se hvordan sparingen går fremover, og dere kan regne på nødvendig sparerate for å komme i mål.

 

8. Gi dem mulighet til å følge med på hva de bruker og hva de sparer
For å bli flink til å spare, må en også bli flink til å ha kontroll over forbruk. Får barna uke eller månedslønn, eller penger for å løse oppgaver i hjemmet, kan det være smart å skrive ned både inntekter og utgifter. Gå gjennom hva barna bruker, og snakk sammen om hvor mye fortere sparingen kunne gått dersom litt mindre penger hadde gått til forbruk. Poenget her er å skape bevisstgjøring rundt pengebruk, med konkrete eksempler fra barnas egen hverdag.

 

9. Gi dem litt drahjelp for å belønne god sparing!
De som sparer sammen, sparer mer og raskere. Gjør det ekstra motiverende å spare ved å belønne den gode jobben med litt drahjelp innimellom. Dette trenger ikke være store beløp, men det lille ekstra i belønning hjelper barna se at det nytter å spare. Det er også en fin måte å skape gode assosiasjoner rundt sparing.

 

10. Snakk sammen om penger

Hvis du vil lære barna dine om penger, er gode samtaler og pengesnakk en utrolig viktig del av opplæringen. På denne måten vil også barna dine lære at det er smart å be andre om råd, og viktigheten av å snakke med nære relasjoner om viktige økonomiske valg i fremtiden.

 

11. Sett et godt eksempel

Får du på plass en egen sparerutine selv, blir det enda enklere for barna å ta etter deg. Da vil du stadig kunne dele mål du når, og få inspirasjon og trygghet til å lære alt videre. La barna se opp til deg, og gjør deg selv en stor tjeneste i samme slengen!

Publisert av Ada 29.04.2021