Unngå disse fellene under årets julehandel 🎄😯 💸

10 smarte tips alle burde lese før julehandelen!
julegave-tips-spiff

I år skal Nordmenn handle mat og drikke for 27,7 milliarder kroner under årets julehandel. Dette er en oppgang på rundt 3,1 milliarder fra i fjor. I snitt vil vi bruke 5170 kroner per person på mat og drikke i desember, 540 kroner mer enn i fjor. Stengte landegrenser på grunn av korona-situasjonen er hovedårsaken til denne veksten, melder Virke.no

 

Også var det julegavene. Når vi legger til dem, er det anslått at hver av oss vil bruke hele bruke 12.160 kroner under årets julehandel. Mye penger på forbruk, med andre ord. Og selvom vi skal kose oss i julen, kan det også være greit å ha med seg noen smarte tips på veien. For når januar banker på døren, er det vel ingen som angrer på å ha noen kroner ekstra stående til de litt større regningene som kommer i starten av et nytt år?

 

💰 10 tips til en smartere julehandel 🐿

 

  1. Vær ute i god tid. 22 og 23 desember er de mest populære handledagene i desember. Er du sent ute, er det større sannsynlighet for at du vil bruke mer, da stress og mangel på tid kan gjøre at du kjøper det første og beste, men ikke det smarteste.
  2. Lag et budsjett for årets julegaver. Hvor mange skal du gi til, og hvor mye skal du bruke per person? Hva du har råd til, er ikke det samme som hva du har lyst til å gi. Husk at en gave med omtanke varmer mer enn en gave med dyr prislapp.
  3. Hold deg til julegave-budsjettet!
  4. Ikke la deg lure av “liksom-salg”! 3 for 2, nedsatt vare eller andre lokketilbud brukes dessverre hyppig i julen for å øke salg. Ta med deg skeptikeren i lomma når du handler. Er varen egentlig nedsatt, eller er det et triks for å få deg til å kjøpe mer eller fler?
  5. Netthandel: Ikke la deg lure av salgstriks som “kun et par stykker igjen” eller andre lokkemidler! Følelsen av å gå glipp av noe, kan få oss til bruke mer penger på noe vi egentlig ikke trenger. Ha litt is magen, og stol på at du får kjøpt det du skal uansett.
  6. Netthandel: Nå er det mange som lokker med avbetaling eller utsatt betaling. Slike betalingsløsninger er forbrukslån pakket inn i julepapir, og selvom den nominelle renta står i null, er det den effektive renta som gjelder. Og den er alltid skyhøy.
  7. Delbetaling: Glemmer du en betaling, vil du ende opp med å måtte betale dyre gebyrer. Har du ikke råd til varen idag, bør du heller ta en prat med den gaven var tenkt til. Sannsynligheten for at noen du står nær vil at du skal handle på kreditt for deres skyld, er nok ganske lav.
  8. Foreslå færre julegaver i år! Gjør nye ting oss mer lykkelige, eller er det kvalitetstid og omtanke som gjelder? Hva med å skrive noen fine julebrev, eller ta en koselig middag når ting åpner opp igjen?
  9. Gi bort brukte julegaver! Gjenbruksappen Tise har gjennomført en undersøkelse som viser at 70% av de som bruker Tise ønsker seg brukte julegaver i år. Bedre for planeten, bedre for lommeboka.
  10. Sett av en dæsj til sparing for 2021. Når januar kommer vil du være glad for å ha satt til side den ekstra tusenlappen du sparte på smartere julehandel!

 

 

Publisert av Ada 15.12.2020