–Hvorfor har ikke noen fortalt meg om dette før? Jeg må fortelle andre om dette!

Ida Hundvebakke (30) bak initiativet Aksjekaffe brenner for å gjøre finansverden mer forståelig og mindre skremmende.
ida-hundvebakke-aksjekaffe

Pengelivet: I denne serien deler unge voksne sine ærlige erfaringer rundt privatøkonomi, penger, forbruk og sparing.

 

Målet mitt er ikke at alle kvinner skal begynne å investere, men at alle kvinner har nok kunnskap til å si hvorfor de eventuelt velger å ikke gjøre det!

 

 

Ida Hundvebakke (30) brenner for å gjøre finansverden mer forståelig og mindre skremmende. Hun står bak Aksjekaffe, et initiativ startet for å inspirere flere kvinner til å investere. Hun formidler gjennom podcast, Instagram og det hun selv beskriver som Aksjekaffeslaberas.

 

– Jeg startet Aksjekaffe fordi jeg selv savnet et slik initiativ. Da jeg lærte at det var noe som het investeringer tenkte jeg “hvorfor har ikke noen fortalt meg om dette før? Jeg må fortelle andre om dette!”

 

Ida har vokst opp på en sauebondegård på Vestlandet, og forteller til Spiff at hun fra ung alder har vært glad i sparing.

 

– Men aksjer og fond var det ingen som snakket om hjemme hos meg. Det eneste jeg hørte om dette i oppveksten var fra rike menn i dress på tv, og et par anekdotiske historier om noen som kjøpte aksjer og tapte alle pengene sine. Ofte fulgt opp med at dette var veldig dumt å drive med. Jeg hadde ingen kunnskap til å faktasjekke disse historiene, og tenkte i mange år at aksjemarkedet ikke var et sted jeg skulle henge. For jeg ville jo ikke miste alle pengene mine!

 

Så gikk det noen år, og i midten av tyveårene ble Ida nysgjerrig på å lære mer, og tok kontakt med banken.

 

– Jeg kjente ingen som drev med investeringer, så jeg kontakt det eneste stedet jeg forbandt med “folk som kan fortelle meg om penger”. Dette skjedde fordi jeg lærte at det var noe som het aksjer og fond, og ble nysgjerrig. Jeg kunne sikkert gått på nettet, men var litt usikker på hva jeg skulle google. Jeg liker best å lære ting face-to-face, og dermed få mulighet til å stille oppfølgingsspørsmål. Det begynner å bli noen år siden nå, men jeg tror jeg bare stilte et så enkelt spørsmål som;

 

 “fortell meg hva investeringer er og hvordan jeg kommer i gang”

 

Ida beskriver møtet med banken som utrolig lærerikt.

 

– Jeg ble vist en graf som gikk opp og ned, og fortalt at dette var aksjemarkedet – og at dette kom til å gå opp og ned. Jeg ble også forklart om ulike smertepunkt på skalaen, der folk var optimistiske, ringte sinte telefoner, ble redde, og til slutt ofte solgte seg ut – med tap. Jeg lærte at det som regel går opp igjen. Jeg er utrolig glad for at jeg lærte fra start at det alltid kommer til å svinge!

 

Etter møtet forteller Ida til Spiff at hun kjøpte sine første fond, 27 år gammel. Nå har hun lært seg mer enn de fleste om investeringer og aksjemarkedet. Ida mener vi må snakke mer åpent sammen, og ikke fremstille aksjer og investeringer som noe komplisert.

 

– Jeg tror mange ikke er klar over mulighetene, og jeg tror mange opplever det som mer komplisert å komme i gang enn det faktisk er, og at du omtrent må ha en master i finans for å starte. Det trodde jeg selv, og mange som følger meg på Instagram forteller at de opplever det samme. Noen er nok redd for risikoen, men ikke klar over at risikoen kan variere etter hva du velger å investere i. Mange tror også du må ha masse penger for å investere – det er også feil. De billigste fondene koster jo faktisk bare 100 kroner å komme i gang med!

 

Èn av grunnene til at Ida startet podkasten Aksjekaffe, var at hun opplevde at mange synes det var vanskelig å forstå den informasjonen som var tilgjengelig om aksjemarkedet og investeringsmuligheter. Hun får ukentlig henvendelser fra folk som er nysgjerrige på å komme i gang.

 

–Mange lurer på ulike ord og uttrykk, og hvor de skal starte. Da jeg begynte å investere ble jeg møtt av en vegg av stammespråk, og da jeg skulle kjøpe mine første aksjer ble jeg møtt av gult, blinkende lys og skjønte ikke hva jeg skulle gjøre. Så jeg lukket bare pc-en igjen. Dette med stammespråk er nok noe som fortsatt til dels henger igjen – selv om jeg også vet at det foregår mye bra forenkling-sarbeid. Det er ikke lett å orientere seg i finansjungelen.

 

De som har mye kunnskap og de som er helt ferske kan sammen spille hverandre gode, forteller Ida til Spiff. Hun mener det å ha eller være en “aksjevenn” kan bidra til at flere kommer i gang, også kvinner.

 

–Vær gjerne en aksjevenn for de du kjenner som er nysgjerrige og trenger hjelp til å komme i gang. Både menn og kvinner har akkurat samme mulighet til å investere, verktøyene er de samme for alle. Men om ingen har fortalt deg at noe kan være lurt å begynne med, så vil du heller ikke begynne.

 

Ida tror også det er viktig for samfunnet at vi får flere kvinnelige investorer inn på aksjemarkedet.

 

–Penger er makt, både i form av å flytte verden i den retningen man vil at den skal gå, og i form av å påvirke og forme eget liv. Målet mitt er ikke at alle kvinner skal begynne å investere, men at alle kvinner har nok kunnskap til å si hvorfor de velger å ikke gjøre det.

 

Ida har også noen helt konkrete tips til de som vil komme i gang, men som ikke vet helt hvor man skal begynne.

 

– Legg en plan, begynn i det små, skaff deg en aksje-eller-investeringsvenn, og bare hopp i det. Den største bøygen er ofte å begynne. Og så blir alt mye enklere etterhvert. Praksis er ofte den beste læringen. Videre må du også finne ut om investeringer er noe for deg. Start med å stille deg selv helt konkrete spørsmål:

 

  • Har du en buffer for å takle uforutsette utgifter eller andre situasjoner som krever lett tilgjengelig penger?
  • Har du dyr gjeld som bør betales ned først?
  • Hva skal du investere i?
  • Hvor mye penger skal du bruke?
  • Hvilket risikonivå vil du legge deg på?
  • Takler du at det vil svinge?
  • Har du en lang sparehorisont? Eksperter anbefaler for eksempel minst fem års sparehorisont for fond.

– Husk at du kan begynne med veldig små summer – for å få en følelse av hvordan ting funker. Be også om hjelp fra andre om du trenger det. En investeringsvenn kan være både venner, kolleger og familie. Du kan også spørre om råd i banken når du er usikker. Jeg er glad i å samle kunnskap fra ulike kanter og så ta en vurdering som passer meg utifra alle tipsene jeg får.

 

Ida forteller Spiff at hun selv har som mål for investeringene sine å sikre henne en best mulig økonomisk fremtid, hvor hun er i stand til å både takle de utfordringene som kommer – men også legge tilrette for å få mest mulig ut av livet, her og nå. Du kan følge Ida på Instagram her, og podcasten hennes finner du her.

Publisert av Ada 22.03.2021