Hvorfor er det så tabu å snakke om penger?

Penger er på tabutoppen i Norge. I en spørreundersøkelse som Bluestep Finans utførte i Norge for tre år siden svarte 36 prosent at økonomiske problemer er det mest tabubelagte samtaleemnet i samfunnet. 29 prosent sier det samme om kriminell fortid, mens helseproblemer og seksuell legning kommer langt ned på tabulisten.
Hallgeir-forklarer-aksjesparekonto

Angår de fleste

 

Den samme undersøkelsen viser at majoriteten av oss har opplevd økonomiske bekymringer, eller vært i en livssituasjon der det har vært vanskelig å betjene utgiftene. Så selv om de fleste av oss har hatt pengetrøbbel én eller flere ganger i livet, gjør det ikke temaet mindre tabu eller lettere å snakke om!

 

Det er synd. For hva skjer om du tenker motsatt? I Luksusfellen er det ikke uvanlig at deltakerne har holdt pengeproblemene skjult for venner og familie. Det gir en gnagende, dårlig samvittighet. Men jeg møter også mange som tenker motsatt. Som var åpne om at de hadde pengeproblemer. Og åpenheten hjelper, forteller de meg. For plutselig viser det seg at også kollegaen din har slitt med det samme, eller naboen. Og på den måten får de hjelp, råd og en nødvendig dytt i ryggen. De var plutselig ikke alene, og de kan mestre dette bedre nå.

 

Sosiale medier

 

Å ha for lite penger er ikke blitt lettere de siste ti årene. Sosiale medier er fantastisk, men kan også få oss til å føle oss mindre vellykka, sammenlignet med dem som poster nye bilder av nye kjoler, kule klokker eller cocktails i Hong Kong. Samtidig lokker stadig flere banker med en quick fix, i form av kredittkort eller et nytt forbrukslån. Plutselig er ikke klokka, kjolen eller Hong Kong like langt borte. Men det kommer med en pris. 25-30 % rente, for å være nøyaktig.
Det er derfor vi i Spiff slår et slag for å bruke sosiale medier slik at du oppnår dine drømmer og mål, uten å få dårlig samvittighet for regningen som kommer med bankens rente.

 

Sosial sparing

 

Forskning viser at man lykkes bedre med sparing om man involverer flere i planene. Gjør ditt sparemål synlig for flere! Spar sammen! Det gjør du enkelt gjennom Spiff. Økt synlighet gjør at venner heier på deg og hjelper deg til å oppnå det du egentlig vil med pengene dine. Enten det er å bli kvitt gjeldsproblemer raskere, få råd til drømmeferien eller fylle opp ditt første BSU-innskudd.

Publisert av Hallgeir Kvadsheim 08.08.2018