Hvor mye bør jeg egentlig spare hver måned?

Det er lettere å spare seg i mål med en plan solid plan. Her er rådene som monner!
hvor-mye-skal-man-egentlig-spare

Så… Hvor mye bør jeg spare hver måned?

 

Beløpet du bør spare hver måned, avhenger av hvilke mål du setter deg. Før du setter et mål for sparingen, kan det være nyttig å sette konkrete mål. Hva ønsker du deg aller mest, og hvor håper du å være rent økonomisk om 5 og 10 år? Også var det pensjon – har du startet sparing til det enda? Tydelige mål gjør det enklere å sette av riktig beløp til sparing. Start med det viktigste først, og bruk litt tid på å undersøke hva dette vil kreve av deg rent økonomisk å nå målet.

 

Start sparing til buffer

 

En buffer er økonomiske muskler for fremtiden. For mange er buffersparing et naturlig sted å starte sparingen, som en trygghet å ha i bakhånd når uforutsette utgifter dukker opp. Noen anbefaler å ha et beløp tilsvarende et par lønninger på konto. Andre anbefaler minst 10 000 kroner. Har du bil eller eier bolig kan det være lurt å tenke på bufferen som en hjelper dersom noen av disse eiendelene blir skadet eller trenger oppgradering. Sett et beløp som passer situasjonen din best, og start månedelig sparing.

 

Vær mer nøysom

 

 

For å nå alle dine økonomiske mål, kan det være klokt å ta en runde på hvilke utgifter som spiser av inntekten din hver måned. Ofte er det mye penger å spare på å planlegge livet litt bedre, som matinnkjøp og aktiviteter. En gjennomgang av kontoutskriften hjelper deg se hvem du er økonomisk, svart på hvitt. Dersom det er et beløp som går igjen, som kan sløyfes, kan du budsjettere inn dette som sparing fra neste måned.

 

Er 10 til sparing prosent nok?

 

Å sette til side 10 % av inntekten burde være oppnåelig for de fleste, iallfall om man inkluderer avdrag på boliglån i denne raten. Har du høyere inntekt enn snittet, eller lavere kostnader, for eksempel fordi du ikke har barn, bør spareraten din være høyere.

 

Ta din unike situasjon med i betrakning

 

Hvor mye en skal spare, avhenger primært av inntekt, både når det gjelder gjeld og sparing. Men, også familiestørrelse, sivilstand, formue, pensjonsordning, og faste kostnader til f.eks barnehage spiller inn for å avgjøre om kan spare mye eller lite. Når det gjelder sparing, så er det bedre å spare litt, enn ingenting. Sett et konkret månedlig beløp basert på din livssituasjon, og legg inn faste trekk i Spiff dagen etter lønning. Da går det automatisk, og du trenger tenke på det i hverdagen.

 

God sparing!

Publisert av Ada 08.11.2021