Hverdagsrutiner og sparing: en perfekt match ❤️

7 tips som vil kickstarte de gode vanene og sparekontoen din!
sparing og hverdag

Nå returnerer de fleste av oss tilbake til hverdagen, med kalendere fulle av jobb og daglige rutiner. Kanskje har også sommeraktiviteter, sene kvelder og impulsive kjøp satt sitt preg på bankkontoen i løpet av ferien. Heldigvis betyr også hverdag at det er stort potensiale for å få på plass noen gode vaner og rutiner! Dessuten kan det være lettere å føle seg motivert, etter litt tid av.

 

Det tar bare 66 dager å bygge en ny vane, i følge Finansavisen. Tar du grep idag, kan du altså få på plass noen ordentlig gode vaner i god tid før vinteren står for tur. Vi i Spiff er åpenbart tilhengere av å bygge gode sparevaner, slik at vi kan bygge økonomiske muskler for fremtiden. Vår buffersparing er dessuten vår aller mest populære spareplan, og det er mange som har gått inn for å spare penger til en uforutsett utgift. Det er kanskje ikke så rart, gitt at livet stadig byr på nye overraskelser. Og er det noe en aldri angrer på, så er det å stille forberedt den dagen vaskemaskinen ryker, laptopen takker for seg eller bilen må på verksted!

 

Derfor håper vi du vil bli med oss å kickstarte hverdagen med en solid bufferspareplan. Her er våre beste tips for å komme i gang, og for å holde deg motivert underveis!

 

 

Bygg en sparerutine og bufferkonto med disse tipsene:

 

 

1. Alt starter med god oversikt 🤠

 

Skal du rydde i økonomien, er oversikt viktig. Da ser du hvor du kan spare penger, og hvem du egentlig er som forbruker. Hva bruker du egentlig mest penger på? Gå nøye gjennom kontoutskriften din fra August 2020. Er det noen utgifter som kan reduseres i år, kontra i fjor? Eller noen regninger det hender du glemmer, som det kan være lurt å forberede seg på i år?

 

2. Oversikt = sparepotensiale 😯

 

Når du har fått oversikt, er det lettere å regne på sparepotensialet ditt. Klarer du samle sammen beløpene du kommer til å slippe unna i år, kontra i fjor? Kanskje disse beløpene kan samles til et fast trekk i buffer-spareplanen din i Spiff? Sett heller et større trekk til å begynne med, og se om du kan tilpasse deg. Skulle du måtte justere det underveis, har du i det minste testet det først!

 

 3. Et døgn tenketid før du klikker hjem 💭

 

I ferd med å kjøpe deg noe nytt? Inngå en avtale med deg selv om å tenke nøye over alle kjøp. Å handle noe nytt gir oss en midlertidig lykkefølelse, ofte også når vi ikke engang trenger det vi holder på å kjøpe. Legg inn en fast betenkningstid på 24 timer, og spar det du eventuelt ikke bruker, i bufferplanen din i Spiff. Hver gang du gjør dette, trener du hjernen din til å like sparing, fordi selve overføringen gir deg et snev av midlertidig lykkefølelse, på lik linje med et kjøp!

 

4. Spar bittelitt, hver dag 💰

 

Med Spiff Sparegym, kan du også trene hjernen til å elske sparing. Hver gang du får kommet deg ut på løpetur, gjort en treningsøkt hjemme, eller bare gått ut en rusletur og tatt frisk luft, kan du logge aktiviteten som trening i Spiff. Er det en dag du ikke kommer deg ut i det hele tatt? Da sparer du mer. En femtilapp for å ikke være  aktiv, og en tikroning når du faktisk er det.

 

En annen måte bygge en god sparevane på, er å bestemme en fast sum du kan spare hver dag. En krone, eller kanskje ti? Er du på hjemmekontor nå, kan det dessuten hende du unngår fristelser som ellers ville ha tatt en jafs av lommeboka di på vei til og fra jobb. Har du for eksempel droppet en kaffelatte med jevne mellomrom? Eller en togbillett? Spar summen av droppa ting og aktiviteter, rett i bufferen. Daglig småsparing hjelper deg bygge en vane, som du vil nyte godt av i fremtiden.

 

5. Hverdag= spareparty 🎉

 

Gjør sparing til en del av hverdagsrutinen din. Ikke kjøp ting du ikke har planlagt, og vært mer nøysom med når du velger å dra kortet. Da kjennes det enda mer stas å unne seg en god kaffe og croissant når helgen først kommer! Klarer du mandag til fredag uten å skeie ut? Gi bufferen en sparebonus i gave. Fra deg – til deg!

 

6. Matvaner er en sparegullgruve 🥗 🌶 🥫 🌮

 

Det som oftest sparer folk i luksusfellen mest penger er antall turer på butikken, i følge vår adferdsøkonom Hallgeir Kvadsheim. Lag en middagsmeny for hele uka, og sett opp en detaljert handleliste. Hold deg til denne lista når du er i butikken, og gi deg selv en femtilapp i sparebonus hver gang du motstår fristelsen og unngår å ta med deg noe som ikke var på lista.  Gi også deg selv en sparebonus hver gang du dropper en impulsiv tur på butikken eller kiosken.

 

7. Vær åpen med de rundt deg 🥰

Hvorfor ikke fortelle dine nærmeste eller de du møter på jobb om din nye sparerutine? Når vi snakker med andre, gjør vi også oss selv bevisst på hvilket mål vi har for vanene våre i hverdagen. Da er det lettere å holde seg motivert og inspirert. Kanskje har de rundt deg noen tips du kan få fra dem, eller kanskje du kan dele noen av dine egne oppdagelser. Forteller du andre at du har lyst til å spare mer penger ved å ta litt bedre valg i hverdagen, kan du dessuten også inspirere de rundt deg til å ta grep!

 

Publisert av Ada 12.08.2021