Hemmeligheten bak et matbudsjett som smaker godt!

Tipsene som hjelper deg planlegge både middager og matpenger så effektivt som mulig!
matbudsjettsomsmaker

Når en tenker på matbudsjett, kan fort assosiasjoner til kjedelige måltider og tørre brødskiver kommer streifende. Du kan selvfølgelig spare mye penger på å spise macaroni til middag hver dag, men det er lite lystbetont i lengden. Et matbudsjett trenger ikke ta fra deg all matglede, men heller hjelpe deg være mer effektiv med innkjøp og matlaging. Følger du en plan, kan du spare tid, stress og penger. Her er tipsene som får deg i gang!

 

1. Ta en vareopptelling hjemme!

 

Før du starter planleggingen av måltidene dine, lønner det seg å ta en god titt i kjøkkenskap og skuffer. De fleste av oss har en del boksmat og tørrvarer liggende, og kan være et godt utgangspunkt for kommende måltider. To bokser bønner, litt pasta, bygg gryn og en pose tørre erter? Plott inn ingrediensene i din søkemotor, og legg til ordet “oppskrift” eller “recipe”. Da vil du garantert få flere treff som kan hjelpe deg lage retter av det du allerede har! Gjør dette før du drar i butikken, så du kan spe på med andre ingredienser, og få laget flere retter. Du kan også prøve appen Sulten, som hjelper deg redusere eget matsvinn ved å bruke sammensatte menyer i appen, med matvarer fra eget kjøleskap.

 

2. Sett opp et matbudsjett

 

Har du ikke satt opp et budsjett for økonomien enda, kan du lese mer om hvordan du gjør det her. Er du allerede i gang, har du nok en post for mat klar. Bruk beløpet du har satt av til hver måned som veiviser for hva du kan handle i butikken. Skriv ut handlelisten for hver uke den kommende måneden, og sørg for at du holder deg innenfor budsjettet du har satt opp. Klarer du å holde deg innenfor budsjettet hver uke, kan du sette av mer til sparing eller kanskje unne deg en ekstra god middag i slutten av måneden?

 

3. Se etter matvarer på salg

 

Når handlelisten din er ferdig, kan du sjekke appen mattilbud, og gå gjennom de ulike varene som er på tilbud før du handler. Husk at lokketilbud som 3 for 2 kun lønner seg hvis du faktisk vil bruke varen, og at tørrvarer og boksmat er gode alternativer i en slikt tilbud. Disse varene holder seg, og kan brukes i lang tid fremover, mens mange andre varer kan gå ut på dato og bli kjøpt fordi en tenker at det er smart. Når du sjekker de ulike tilbudene er det også lurt å se etter inspirasjon til kommende middager. Kanskje noe du har på lista kan byttes ut med en matvare som er på tilbud?

 

4. Velg frukt og grønt etter sesong

 

Et ofte undervurdert mattips som er både mer bærekraftig og kan spare deg noen ekstra kroner, er å spise mat etter sesong! Disse varene er ofte rimeligere fordi de er overflod av dem når de først er i sesong, og de er ofte kortreist og har et lavere klimaavtrykk. Gjør litt research på om det er utsalg av sesongvarer i ditt nabolag eller lokalområde, og let etter oppskrifter på nett dersom du skulle være usikker på hva en kan lage av de ulike råvarene. Sesongbaserte matvare er ofte kjempegode, fulle av vitaminer og gir følelsen av å leve litt mer i takt med naturen rundt oss. Nyt høsten!

 

5. Spis mindre kjøtt

 

Vi anbefaler å sjekke ut Instagramkontoen til Veganergutta, som er stappfull av gode tips til næringsrik vegansk mat, kjøpt med ingredienser fra helt vanlige norske matbutikker. Vegetarmat er ofte rimeligere enn kjøtt, og er mer mettende enn ryktene tilsier! Vurder å innføre minst to kjøttfrie middager i uka, dette vil gagne matbudsjettet ditt godt!

 

6. Planlegg og frys mat

 

Når matplanen og matbudsjettet er klart, høres resten enkelt ut. Men, livet byr ofte på overraskelser, og det kan fort bli til at man glemmer, hopper over eller blir litt lei av å følge en plan hver dag. Da kan det fort bli til at ingredienser blir glemt, og ender opp i søpla. Dette er helt vanlig, men det er mye en kan gjøre for å unngå at en kaster spiselig mat. Frys heller det du tror du ikke får spist i tide, eller dra den enda lenger: Lag mat og frys ferdige måltider. Da har du spart både ingredienser og tid for fremtiden. En angrer aldri på å ha en frossen lasagne klar i fryseren!

 

7. Ha en egen hylle til rester

 

Selvom du planlegger godt, vil det alltid være igjen litt rester. En dæsj ris, litt extra pastasaus, en halv tomat også videre. Ha en egen hylle i kjøleskapet til rester, og pakk dem inn slik at de holder seg i noen dager. Spis restene som lunsj, eller bruk deler av restene i en ny middagsrett. Kanskje pastasausen kan få plass i en gryterett, eller gi risen nytt liv i en god salat?

 

8. Bygg den gode matvanen

 

Det kan virke litt styrete å planlegge alt til punkt og prikke i starten, men du vil bli vandt til det! Det tar tid å bygge en vane, men akkurat matplanlegging er også en morsom vane å bygge. Etterhvert som du oppdager hvor enkelt det er, hvor mye du kan spare og hvor mange gode smaker du kan oppdage, vil du bli mer motivert til å fortsette.

Publisert av Ada 18.10.2021