Student? Disse 7 rådene kan få studielånet til å vare litt lenger!

Hallgeir Kvadsheim har skreddersydd en fersk liste med tips til deg som er student i 2019 💪

1. Lag husleie-CV

Det er selgers marked i utleiemarkedet, spesielt rundt studiestart i august. Resultatet er kø på visning og titalls studenter på listen. Hvordan skal du klare å skille deg ut? Løsningen kan være å legge igjen et lite ark med bilde hvor du kort presenterer deg:

• Hold deg til fakta som alder, studiested og så videre.
• Klar fordel hvis du kan føre opp referanser, både fra tidligere utleiere og arbeidsgivere.
• Betalingsevne: Jobber du ved siden av studiene, får du penger fra foreldrene dine, studielån?
• Reiser du ofte hjem i helgene? Kan du passe barna til utleier hvis det kniper, gjøre enkelt hagearbeid? Før det opp.

 

2. Utnytt frikortet

Du kan tjene inntil 55 000 kroner i året uten å betale en øre i skatt. Skaff deg et frikort hos skatteetaten.no, så slipper arbeidsgiver å trekke deg i skatt. Norge skriker etter folk som kan jobbe deltid. En rekke nettsteder formidler deltidsjobber og på Finn.no finner du også småjobber.

 

3. Tjen penger skattefritt

Du behøver ikke føre opp alle inntekter i selvangivelsen. Mal onkels gjerde, pass utleierens barn, klipp naboens plen. Du kan motta inntil 6 000 kroner skattefritt fra hver oppdragsgiver hvis du gjør en jobb med huset, bilen eller hytta til en privatperson. Du kan tjene totalt 60 000 kroner årlig på denne måten. Det spiller ingen rolle om du har passert frikortgrensa eller ikke.

 

4. Søk maks lån

Uavhengig av om du trenger pengene eller ikke bør du søke maks lån og stipend fra Lånekassen. Lånet er rentefritt mens du studerer, og stipendet er ditt til odel og eie. Sett pengene inn på en høyrentekonto eller i et pengemarkedsfond mens du studerer. Deretter kan du bruke spart studielån som egenkapital ved ditt første boligkjøp.

 

5. Droppe innboforsikringen?

Mange studenter dekkes av foreldrenes innboforsikring, selv om hybelen ligger i en annen by, så lenge de er registrert på foreldrenes adresse i Folkeregisteret. Noen forsikringsselskaper har riktig nok innført to-årsgrense på hvor lenge du kan bo hjemmefra og samtidig bruke mor og fars forsikring.

 

6. Spar i BSU

Boligsparing for ungdom er Norges desidert beste spareordning med svært god rente og 20 % skattekutt. Du kan spare inntil 25 000 kroner årlig, og det kutter skatten med 5000 kroner. Bankene gir 3-4 prosent rente på beløpet, det vi si det doble av vanlige sparekonti. Men dropp det hvis du tjener under frikortgrensa på 55 000, for da betaler du jo uansett ikke skatt.

 

7. Utnytt rabattene

Du kan få studentrabatt på alt fra frisør og tannlege til bankkort og togreiser. Sjekk nettsteder som Studentrabatt.no eller Studenttorget.no for oversikt over rabatt-mulighetene.

Publisert av Hallgeir Kvadsheim 18.03.2019