Hallgeir forklarer: 7 pengeråd til årets sommerferie

I sommer skal du tenke strand, sol og avslapning. Ta med deg Hallgeir sine sommerlige tips i bagasjen, og få enda mer valuta for pengene på tur!
hallgeir-forklarer-uvaner
 • Lag et feriebudsjett: Ok, så er kanskje både fly og hotell booket. Men hvor mye skal dere bruke per feriedag? Sånn ca? Lag et lite feriebudsjett og bruk mobilbanken til å følge med på om dere holder det. Det er fort gjort å bruke for mye helt i starten av ferien. Det gir en bedre følelse hvis man fordeler pengene litt mer utover. Da kan du unngå dårlig samvittighet og magert kosthold de siste dagene.

 

 • Bruk lokal valuta: Får du spørsmål om du skal belaste kortet i lokal valuta eller norske kroner (NOK)? Velg alltid den lokale valutaen, det gir best vekslingskurs. Har du et gebyrfritt bankkort, kan du heller ta ut litt og litt valuta, i stedet for å bunkre tusenvis i Norge. Men betal mest mulig med kort underveis, så slipper du å bære rundt på mye cash.

 

 • Husk reiseforsikring: Kjøp gjerne en helårs reiseforsikring, selv om du har et kredittkort med ”innebygget” reiseforsikring. I tillegg bør du ta med Europeisk helsetrygdkort. Det gir deg samme rett på gratis helsehjelp som landets øvrige innbyggere. Bestille gratis på helfo.no.

 

 • Pass på valutasmellen: Euroen koster nesten ti kroner! Dollaren er også dyr. Pass på at du ikke har de gamle vekslingskursene i bakhodet når du shopper ”billige” varer på feriestedet. Det er for eksempel lenge siden danske og norske kroner var like mye verdt.

 

 • Mobil: Nå er det fri roaming i EU. Det betyr at datakvoten din rekker like langt i alle EU- og EØS-land som i Norge. Enkelte mobiloperatører har også inkludert vanlige ferieland utenfor EU i denne regelen, men sjekk med ditt selskap. Pass uansett på hvis du overstiger grensen i datapakken din. Mange ferjeselskaper opererer med egne tariffer for wifi også innenfor EU, hvis du må brukes deres satellitt-tilgang.

 

 • Fly: Selv om flyreisen til årets sommerferie er betalt, legger selskapene på stive gebyrer hvis du må sjekke inn bagasje i etterkant. Fordel heller bagasjen i flere trillekofferter. Det er gratis. Reiser dere to voksne og to barn.? Husk at også barna kan ta med hver sin trillekoffert, selv om de har barnebillett. På den måten får dere med 40 kg bagasje i kabinen, gebyrfritt.

 

 • Billig leiebil: De fleste booker leiebil via søkemotorer. Derfor har leiebilselskapene skrellet vekk leieprisen til et minimum. Vil du ha noe ekstra, må du betale dyrt. Slik unngår du gebyrverstingene:
  1. Ta med barnesetene fra Norge. Det er knalldyrt å leie dem av leiebilfirmaet. Mange flyselskaper, deriblant Norwegian, lar deg ta med 1 barnebilsete og 1 barnevogn per barn uten tillegg i prisen.
  2. GPS? Dyrt, bruk heller Google Maps på mobilen i EU.
  3. Leiebiler er forsikret, men krever gjerne 10-20 000 kroner i egenandel ved skade. Derfor selger de egenandelsforsikring eller ”Collision Damage Waiver (CDW)”. Det koster fort 199 kr per dag for å redusere egenandelen fra 20 000 til 0. Sjekk heller om du har et bank- eller kredittkort hvor du kan kjøpe en separat egenandelsforsikring før du drar. Den koster gjerne ikke mer enn 90-250 kroner årlig og dekker alle reiser.

 

Publisert av Hallgeir Kvadsheim 11.07.2019