Gjør penger deg stressa?

5 kjappe tips for deg som får klump i magen av å tenke på penger.
penge-stress

Først av alt, du er ikke alene. Faktisk, så har nok de aller fleste av oss kjent på at penger og stress kan henge sammen. Undersøkelser viser dessuten at hver tredje nordmann bekymrer seg for uforutsette utgifter, og  hele 40 prosent blir bekymret og urolige av å tenke på personlig økonomi og penger. Med andre ord; mange av oss får klump i magen når en uventet regning dukker opp mot slutten av måneden!

 

Men, det finnes en løsning. Bedre oversikt, mer åpenhet, realistiske mål og en langsiktig plan er bare noe av det som kan hjelpe på bekymringene. Her er fem råd til deg som blir urolig av å tenke på penger:

 

1. Sett deg godt inn i din økonomiske situasjon

 

Det å være redd for penger, kan sammenlignes litt med det å være redd for tannlegen. Det er kjipt å sjekke ståa, og kjennes enklere å skyve problemet frem i tid. Samtidig vet du at det beste hadde vært å komme til bunns i problemet, og tatt hullene før det blir fler. Ofte er situasjonen dessuten langt fra så ille som man selv tror! Start med å logge inn i nettbanken. Hva får du inn, og hva får du ut? Er det mange regninger til forfall, eller et kredittkort og annen gjeld som burde betales? Ikke vær redd for å gjøre et lite dypdykk i din privatøkonomi. Følelsen av kontroll slår følelsen av usikkerhet og stress.

 

2. Lag en liste over det som plager deg

 

Er det for høye regninger, eller for mye gjeld? Skulle du ønske du hadde satt av mer til pensjon, eller er du usikker på om skattetrekket ditt er riktig? Jobber du freelance og skulle ønske du hadde spart opp en buffer? Lag en detaljert liste over det som plager deg, og få litt bedre kontroll på tankene dine og hvorfor de ulike faktorene fører til stress. Kanskje kan du også sette opp en rekkefølge på det du har lyst til å ordne opp i først? Kanskje er det mindre å bekymre seg for når du ser det svart på hvitt? Bare det å få problemene skrevet opp, kan være starten på mindre stress og bekymringer.

 

3. Lag en plan og begynn litt i det små

 

Ingen kan spare opp en buffer eller nedbetale gjeld over natta. Sett deg realistiske delmål, og begynn litt i det små. Klarer du bare 300 kroner i måneden frem til juni? Da kan du være stolt over at du er i gang. Kanskje kan det å sette deg mål også gjøre det lettere å bli flinkere til småsparing i hverdagen. Sjekk ut denne lista for flere tips til en smartere (og grønnere) hverdagsøkonomi. Kanskje får du mere ut av inntekten din enn det du selv tror! Å sette opp et budsjett er selvfølgelig veldig nyttig, men bare hvis du har anledning til å faktisk følge det. Gjør det som kjennes mest riktig for gjennomføringsviljen og motivasjonen din. Kanskje er du klar for å følge et budsjett om to måneder?

 

4. Følg planen din fremover, og involver en venn

 

Som veldig mye annet her i livet, blir det enklere om en prater med noen. Får du ikke sove om natta fordi du er redd for økonomiske stressfaktorer, kan det hjelpe veldig å prate med en du stoler på. Dette trenger ikke være en ekspert på personlig økonomi, men heller en person du kan dele dine tanker og erfaringer med. Det å involvere noen i planen din om å forbedre forholdet ditt til penger, kan dessuten også bidra til at du faktisk følger og gjennomfører planen din i månedene fremover. Kanskje kan dere avtale en time med pengesnakk i slutten av hver måned?

 

5. Ikke vær flau for å snakke om penger!

 

Tenk så mye lettere det hadde vært om det ikke var flaut å innrømme noe så enkelt som at “Det aner jeg egentlig ikke hvordan funker”, eller “Den middagen vil jeg ikke være med på fordi jeg sparer til noe som betyr mye for meg”. Og, tenk så fint om vi kunne sparret med hverandre på penge-fronten i like stor grad som vi sparrer på familieforhold og jobbsituasjoner! Har du en venninne eller venn som er helt rå på investeringer og økonomi? Ta initiativ til å lære av personen, og kanskje til-og-med invitere til temakveld med vennegjengen der dere deler råd og erfaringer. Det er garantert ikke bare deg selv som hadde hatt godt av å lære mer om penger!

 

Lykke til!

 

Skrevet av: Ada Martini Strøm

Ada vil beskrive seg selv som en ordentlig innholdsnerd, som elsker å skrive, lage festligheter til sosiale medier, markedsføring og ikke minst – sparetips. Etter åtte år i motebransjen og en bachelor økonomi og journalistikk, har hun nå jobbet med allting-sparing i Spiff i snart tre år. Ada har skrevet over hundre artikler her på Spiffbloggen, og produserer det meste av innhold på våre sosiale medier. Ada’s mål som kreatør i Spiff er å gjøre sparing til en hverdagslig og morsom greie, som er like bra for lommeboka som for miljøet. Har du lyst til å være gjesteblogger i Spiff, er det Ada du kontakter! 

Publisert av Ada 07.02.2019