Gjesteblogg: Forbruksfest eller ny kurs inn i årets jul?

Det blir en annerledes jul for de fleste av oss i år. Jeg regner med det er ekstra mange som gruer seg, blant annet fordi de ikke har råd til samme standard som før. Eller kjører de på - og starter 2021 med en økonomisk smell? Økonomirådgiver Guro S. Eriksrud drøfter og deler tips🔥
Guro-Sollien-Eriksrud-Lommeboka-gjesteblogg-forbruksfest

Hvert år er det mange som gruer seg til jul, av ulike grunner. Det er ekstra vondt å ha det vondt når “alle andre” gleder og koser seg. Gjelder det ikke deg, gjelder det helt sikkert noen du kjenner.

 

I år er det all grunn til å tro at en helt ny og stor gruppe kjenner på følelser og utrygghet de ikke har kjent på før. 800 000 nordmenn kan nå være i en husholdning som har økonomiske vanskeligheter, varslet Oslomet i vår. Hver fjerde husstand er økonomisk rammet av korona. Nav har forberedt seg på at rekordmange nordmenn vil løpe ned dørene for å be om hjelp denne høsten. Eller rettere sagt – i disse tider – at rekordmange vil ringe og maile dem i senk. Inkassoselskapene forventer eksplosjon av saker i løpet av vinteren. 

 

Bak alle disse tallene, gruppene og statistikkene bor det ekte mennesker, med alt det innebærer. Mennesker med drømmer og familier. Det er lett å glemme når vi snakker om store tall, om politikk og leser avisoverskrifter. Selv om vi er ekstremt heldige i Norge, med alle de pakker og velferdsordninger som følger med, er det mange som har det vondt nå. Det er til og med forventet økning i antall selvmord på grunn av arbeidsledighet og økonomiske problemer.

 

Kanskje er du en av dem som har det vanskelig? Håper du deler den opplevelsen med noen.

 

Jeg har nemlig sett hva det gjør med folk å ha mer gjeld enn de klarer å betjene. Jeg har sett hva det gjør å miste jobben. For de fleste mister ikke “bare” jobben. Mange mister også strukturen på dagen, mening, kollegaer, følelsen av å være viktig. Økonomiske problemer henger nesten alltid sammen med andre livsproblemer. Som økonomirådgiver har jeg jobbet veldig lite i excel, og veldig mye med følelser og smått og stort som utgjør hverdagen. Mange bærer bekymringene alene, noe som dessverre gjør det mye verre. Både rent økonomisk og mentalt. 

 

En krevende hverdag og kompliserte følelser har en tendens til å tilspisse seg til jul. Når jula i tillegg er en forbruksfest for veldig mange er det ikke vanskelig å forestille seg at dette kan bli en vanskelig feiring for ganske mange. En del tar opp forbrukslån og kreditter – og noen forbruker enda mer for å døyve andre vanskelige følelser. Men dette kan også være året hvor du tar en ny sving inn i jula, og inn i det nye året. En retning du kanskje uansett har kjent på lenge før korona. En feiring som er mer bærekraftig, både økonomisk og miljømessig, og med mer fokus på det som er viktig. 

 

I Lommeboka i hverdag og krise skriver vi om at opplevelsen av en situasjon styres i veldig stor grad av hva du sier til deg selv og spesielt barna: Velger jeg rimelige merkevarer i butikken fordi jeg er blakk eller fordi jeg er smart? Skrur jeg ned forbruket til jul fordi jeg må (og synes det er skikkelig stusselig) eller fordi jeg ikke liker den miljøskadelige forbruksfesten? Er du blant dem som bør gjøre endringer i økonomien, anbefaler jeg veldig å lete og fokusere på det som er bra med det også.

 

Økonomi og sparing er begreper og innhold mange elsker å hate. Det er kjedelig eller uviktig. Det siste halvåret har vist de fleste av oss at trygghet ikke er kjedelig, men godt. Det grå begrepet forutsigbarhet er plutselig det mange lengter etter. Rutiner er den nye festen. 

 

Sparing er noe hver av oss kan ta tak i selv, som kan bidra til trygghet og forutsigbarhet. Gjennom smarte rutiner går ikke sparingen ut over livskvaliteten her og nå heller – til manges store overraskelse. Mange av dem som bruker Spiff merker ikke engang at de sparer! Hva med å gi et nytt sparesystem til familien til jul i år, hvor litt går til rainy days og uforutsette utgifter, og litt til noe å glede seg til?

 

Hilsen Guro

 

PS: Jeg er blant de mange som snakker om at vi bør kjøpe mindre klær og ting, av hensyn til planeten. Jeg ser litt annerledes på det akkurat nå, siden også mange butikkeiere og leverandører av tjenester og opplevelser kjemper for å overleve. Hvis du ikke selv er bekymret for økonomien: Hva med å være litt ekstra bevisst på hvor du legger igjen julepengene i år? 

 

 

 

🎄 Guro sine 7 tips til en jul på budsjett 🎄

  1. Begynn tidlig (NÅ!) med å legge en konkret plan for hvordan du og familien kan unngå forbrukssmell.
  2. Snakk med dine nærmeste om hva som er deres beste minner fra tidligere julefeiringer. Handlet noen av dem om dyrest mulig mat og ting? Antagelig ikke. Som regel er det opplevelser og stemning som blir lagret som gode minner. Lag så en liste over aktiviteter og ønsker fra alle som er innafor budsjettet.
  3. Benytt dagens situasjon som en mulighet for å gi jula en mer bærekraftig retning, både for miljø og lommebok: Snakk med dem du pleier å gi gaver til på forhånd om hva de tenker om å kutte ut eller ned på gavene. Erstatt ting med opplevelser, nytt med brukt. Har du økonomiske bekymringer? Ta sats og si det rett ut. Jeg vet det er vanskelig, men det lønner seg. 
  4. Selv den aller billigste ribba* blir superbra med litt pleie i form av for eksempel marinering og langtidssteking. På samme måte kan du tenke med mye annet av mat. Det er massevis av oppskrifter og tips på nett! Der finner du også mange forbrukertester som viser at billig ofte er like bra som dyrt. Følg med på tilbud og kjøp inn litt og litt, men bare det som holder seg og du vet dere faktisk spiser opp.
  5. Man kan si mye om Black Friday, men det er helt klart en anledning til å kjøpe rimeligere gaver. Men, ha for all del en konkret plan på forhånd, og ikke gå i den klassiske fella om å plutselig kjøpe masse greier til deg selv i stedet.
  6. Ikke gå i butikker for å “kikke” før jul. Da oppstår det bare masse ønsker og “behov” som er helt unødvendig. Du kan få julestemning på andre og bedre måter.
  7. Gå på polet og be om deres favoritter under en sum du har bestemt på forhånd. Det er masse godt som ikke er dyrt!

 

*Jeg vet at mange blir provosert over lave ribbepriser. Har du råd til det, og er opptatt av dyrevelferd og bøndenes inntjening, så kjøp gjerne dyr ribbe! Men ikke påfør mennesker med lite penger skam for å velge rimelig. Det er å ta ansvar.

 

Om forfatteren bak dette innlegget: Guro Sollien Eriksrud ga nylig ut Lommeboka i hverdag og krise sammen med Arman Vestad. Hun holder kurs og foredrag om økonomi, og du finner henne på guroeriksrud_smartokonomi på Instagram og på Smart økonomi med Guro på Facebook. Guro og familien har selv tidligere blitt rammet av både langvarig sykdom og permitteringer. Det var mye verre da de var veldig bekymra for økonomien samtidig i forhold til da de hadde sparepenger de kunne ta av.

Publisert av Ada 16.11.2020