Fått med deg hva Egen pensjonskonto er? Husk frist 1. mai!

1,5 millioner nordmenn med innskuddspensjon kan nå velge selv hvordan pensjonen skal forvaltes.
Egen-pensjonskonto

Dette er Egen pensjonskonto 

 

Egen pensjonskonto ble innført 1. februar i år, og er du en av 1,5 millioner nordmenn som har innskuddspensjon, har du nå muligheten til å forvalte pensjonen din uavhengig av arbeidsgiver. Slik beskriver Finansminister Siv Jensen den nye ordningen på Regjeringen.no

 

– Jeg mener at egen pensjonskonto er et viktig skritt i retning av et bedre system for pensjonssparing, som vil gi mer pensjon for hver sparte krone.

 

Egen pensjonskonto gjør det lettere å tilpasse hvordan du selv vil investere din egen pensjon, ved at du nå kan velge den pensjonsleverandøren du selv ønsker. Egen pensjonskonto innebærer også at pensjonsmidler fra tidligere arbeidsforhold samles på pensjonskontoen du har gjennom nåværende arbeidsgiver. Det at alt samles på et sted gir både bedre oversikt og lavere kostnader. Samtidig kan det hende at din arbeidsgiver ikke har den smarteste avtalen for deg, og det er dette du nå har anledning til å gjøre noe med selv.

 

Frist 1. mai

 

Du kan enkelt sjekke om det lønner seg å flytte pensjonen din på nettstedet norskpensjon.no, ved å enkelt logge inn med BankID. Her får du en full oversikt over dine antatte pensjonsrettigheter både i folketrygden, fra private tjenestepensjonsordninger og eventuelle individuelle avtaler. Du får også en oversikt over hvilke kostnader arbeidsgiveren din betaler for pensjonen din, nemlig forvaltningsgebyr og evt administrasjonsgebyr. På finansportalen.no kan du sammenligne din nåværende pensjon med tilbud fra andre leverandører. Skulle du velge å endre pensjonen din til en rimeligere leverandør, sitter du selv igjen med mellomlegget. Det er fordi arbeidsgiveren din er pliktet til å betale for pensjonen din, så lenge du er ansatt.

 

Fra 1. mai vil innskuddspensjonen automatisk samles hos pensjonsleverandøren til din arbeidsgiver, med mindre du selv velger å flytte den.

 

Økt personlig ansvar

 

Egen pensjonskonto gjør det altså lettere å tilpasse hvordan du selv vil investere din egen pensjon. Men økt valgfrihet og innflytelse over egen pensjon, betyr også økt ansvar. Bruk nettsidene til norsk pensjon og din pensjon for å mer informasjon om hvilke alternativer som er best for deg.

 

 

God sparing!

Publisert av Ada 08.04.2021