Er aksjesparekonto noe for deg?

Å ha en aksjesparekonto bør nesten være like naturlig som å ha en bankkonto.
Hallgeir-forklarer-aksjesparekonto

En aksjesparekonto (AKS) kan fint sammenlignes med en ordinær bankkonto, men for aksjer og aksjefond. Så hvis du allerede har, eller tror du kommer til å skaffe deg aksjer eller aksjefond, kan du gjerne opprette en ASK.

 

Hallgeir forklarer hvorfor:

 

1. Det er gratis: Du betaler ingenting for å opprette en ASK. Du betaler heller ingenting for å ha aksjer eller aksjefond på kontoen. Men du betaler selvsagt noe til banken for at den skal forvalte selve fondet. Men det betaler du uansett om du har fondet i en ASK eller ikke.

 

2. Du utsetter skatten: Den store pengegulroten ved å spare i ASK er at du utsetter gevinstskatten. Du får gjort det samme som proffene og de rike har gjort i årevis – uten å betale dyre dommer til advokater eller revisorer. Når man selger en aksje eller aksjefond med gevinst, må man vanligvis betale over 31 % skatt på gevinsten. La oss si at du vil selge et fond fordi du vil flytte pengene over i et annet fond. Med 1000 kroner i gevinst, beholder du bare 690 kroner, staten tar 310. Men, er aksjen eller fondet eid i en ASK, slipper du å dele med staten helt til du tar ut gevinsten for godt fra kontoen. Det er smart. For nå kan du jo kjøpe nye aksjer eller fond for hele tusenlappen, ikke bare 690 kroner. Tenk på det som et rentefritt lån fra staten. Et lån som du kan ha i årevis , ja titalls år. Slikt blir det penger av. Det har proffene funnet ut for lengst., Derfor har de opprettet aksjeselskaper som de sparer gjennom og sparer skatt. Nå kan du gjøre det samme – billigere.

 

Har du allerede aksjer eller fond med gevinst? Fint! Overfør dem til en ASK før 31.12.2019, så får du utsatt gevinstskatten.

 

3. Det er enkelt: Okay, så er hele ASK-opplegget fortsatt litt i støpeskjeen. Ikke alle banker har fiks ferdige systemer og det tar ofte lang tid å overføre et fond fra èn bank til en annens ASK. Men det vil bli bedre. Å ha alt samlet på èn konto vil gi en svært god oversikt og du kan lettere finne ut om fondene dine gjør det bra nok. Det vil også gi en bedre oversikt over gevinster og hvor mye skatt du må ut med den dagen du tømmer kontoen – helt eller delvis. Å opprette en ASK er også svært enkelt. Du gjør det raskt på nett, så ordner banken resten av jobben, som å flytte over fond og aksjer som du allerde eier over til kontoen.

 

Så, hva med den lille skriften?

– Dessverre kan du ikke samle alt du eier av sparekapital i en slik konto, bare aksjefond med minst 80 % aksjeandel, samt børsnoterte aksjer (og egenkapitalbevis og børsnoterte fond) hjemmehørende i land innenfor EØS. Eier du for eksempel Apple-aksjer, må de ligge utenfor kontoen. Det samme med rente- eller obligasjonsfond., samt unoterte aksjer, for eksempel.
– Du bør heller ikke overføre aksjer eller fond med tap til en ASK. Da får du nemlig ikke fradrag for tapet før du tar det ut for godt fra kontoen.

Om forfatteren: Mange kjenner nok igjen Spiff’s atferdsøkonom Hallgeir fra både Dine Penger og ikke minst, Luksusfellen på TV3. Hallgeir er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, og var ansvarlig for personlig økonomi i Dagbladet frem til 2012. I tillegg til å fungere som et levende leksikon for sparing og personlig økonomi, og har Hallgeir gitt ut bøkene “Spar Skatt og “Din økonomi: Ekspertens 150 beste tips”. Hallgeir har vært en del av Spiff siden 2017, og deler aktuelle råd, erfaringer og sparetips med våre lesere i sin faste spalte “Hallgeir Forklarer”.

Publisert av Hallgeir Kvadsheim 11.03.2019