En annerledes julefeiring i år?

Hva med en litt annerledes jul som også slår et slag for gjenbruk og det å hjelpe andre?
brukte-gaver

Julefeiring handler først og fremst om å tilbringe tid sammen med dine nærmeste, skape gode minner, nyte god julemat og hyggelige samtaler. En får tid til å puste ut og slappe av.

 

Dessverre er julen også en høytid mange gruer seg til, og for noen kan faktisk tanken på jul gi vondt i magen. Årsakene er mange, men ensomhet og lite penger å rutte med kan være noen av grunnene. Juleferingen trenger ikke å koste mye penger. Brukte gaver er like gode som nye,  og det finnes mange måter å kunne glede noen som gruer seg til jul! Derfor ønsker vi å dele noen ideer til hvordan du kan ringe inn en litt annerledes jul.

julefeiring-som-gleder-andre
Alternativ jul, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon er blant dem som jobber for at alle skal få en trivelig og varm jul.

Tips til en annerledes julefeiring

 

Endring av tradisjoner kan nok gi mange frysninger nedover ryggen, men begynn i det små og spør de du feirer med. Hvem vet, kanskje noen av de andre har tenkt på det samme, men ikke har turt å ta initiativ selv? Julen er for mange en trist høytid. Det er fint å bidra for andre i julen, og mulighetene er mange:

 

 • Meld dere som frivillige hos Alternativ jul, for alternativ julefeiring! I julehelgen ventes det over 2500 deltagere og over 800 frivillige som vertskap. Alternativ jul inviterer inn fra gata, og inkluderer alle som faller utenfor en tradisjonell familiejul. Påmelding gjøres på deres nettsider.
 • Besøk ditt lokale eldresenter eller sykehjem, og slå ann en prat med beboerne i julen. Ring på forhånd, og finn ut av når det er behov for ekstra hygge, julesang og sosialisering!
 • Ta kontakt med Frelsesarmeen, Kirkens bymisjon eller ditt lokale Rådhus for å høre om det finnes behov for hjelp eller andre bidrag hos dem i julen.
 • Arranger en kveld med innsamling av varme klær og sko til Marita stiftelsen, eller til en annen organisasjon i ditt nærmiljø. Har du allerede planlagt en kosekveld med pepperkaker og gløgg, kan du gjøre den om til en aldri så liten innsamlingsaksjon av klær og annet som trengs i de kalde månedene fremover.
 • Bruk sosiale medier eller Finn.no til å samle inn leker, julepynt og penger til familier som fortjener ekstra oppmerksomhet og støtte i julen. Selv i Norge er det mange som ikke har råd til å feire jul, men med internett og sosiale nettverk er det ikke så vanskelig å bidra lenger.
 • Bruk Facebook, Google eller Finn.no for å finne ut hvordan du og dine kan hjelpe andre i julen. Et raskt søk på nett viser at det er stort behov for både kjørehjelp, kjøkkentjenester, vertskap, presanger og sosialisering. Det er også mange som trenger et sted å være på julaften, og har man en ekstra plass rundt bordet kan det være hyggelig å invitere hjem noen som trenger det.
 • Passer det ikke med en ekstra person på julaften, går det også an å invitere i romjulen eller nyttårsaften. Det finnes mange ensomme sjeler der ute, og dessuten finnes det ikke noe mer givende enn å bli kjent med mennesker i en annen livssituasjon enn seg selv. Bruk Finn.no eller Facebook sin markedsplass for å komme i kontakt!
julefeiring-alene
Det er mange som er ensomme i julen. Har dere plass til en ekstra person rundt årets middagsbord?

Ta initiativ til en annerledes gaveutdeling

 

Pakker gir mange hodepine, mens andre elsker kosen med å handle og pakke inn gaver til hele familien. Noen tips til annerledes gaveutdeling:

 

 • Sett et maks budsjett på gavene.
 •  Gi kun gaver til de små barna i familien.
 • Trekk ut én person hver i familien dere skal kjøpe gave til. Så blir det både færre gaver og større overraskelser under treet.
 • Pakkeleken kan fungere som et morsomt og rimelig alternativ.
 • Gå for opplevelser i stedet for harde eller myke pakker, så kan dere gjøre noe hyggelig sammen som familie før eller etter jul. For eksempel er gavekort hos deres lokale teater en kjempehyggelig gave, som også støtter lokal kunst.
 • Kjøp gaver, men gi de til Fattighuset eller andre organisasjoner som samler inn og deler ut pakker.
 • Gi hverandre brukte gaver! Hva med å gi bort favorittboka di fra 2017, eller finne noe på Finn.no? Barn bryr seg dessuten ikke om en presang er ny eller brukt, og Finn.no har  gjort brukthandel superenkelt med fraktløsningen ‘Meg til Deg’.
 • Eller… hva med å sløyfe gaver helt i år?

 

julefeiring-brukt-lego-fra-finn
LEGO er kåret til årets bruktjulegave hos FINN.NO fordi den er like bra brukt, etterspurt og tidløs! Foto: Finn.no
vinn-10000-jul
Inviter med venner og familie til vennesparing og delta i vår julekonkurranse!

Delta i vår julekonkurranse

 

Bytt ut et par julegaver sosial sparing i år! Bestem dere for en hyggelig aktivitet å gjøre sammen på nyåret, og start en spareplan i stedet for å gi hverandre julegaver i år. Delta i vår julekonkurranse på Facebook og Instagram, og vinn 5000 kroner til målet deres, og 5000 kroner til en veldedig organisasjon eller hjertesak dere velger sammen. Les alt om konkurransen her!

Husk at du finner tips til en førjulstid som ikke tømmer lommeboka i vår julekalender på Instagram Story. Følg oss @getspiff, eller sjekk den ut på Facebook. Lykke til og god jul!

Publisert av Ada 09.12.2018