8 enkle grep for en miljøvennlig hverdag

Earthday 2020: Gi hverdagen og samvittigheten et bærekraftig løft med 8 enkle grep
sustainability-saving

1. Bli bevisst på forholdet ditt til mat og matvarer 🥑🌮🍝

 

For å bli litt mer miljøvennlig i matveien,  kan det være lurt å tenke over ulike vaner og en uvaner en har. For mange av oss er nok planlegging og oppbevaring to faktorer som kan gå utover forbruket. Oppbevarer du maten riktig kan du forlenge levetiden og minimere matsvinn. Planlegger du måltidene dine bedre, unngår du også matsvinn og småkjøp underveis i hverdagen. Du kan også ignorere datomerking, og finne matvarer til nedsatt pris i matbutikken. Vi elsker tipsene til Fattig Student og Spis Opp Maten.

 

2. Velg lokale råvarer og spis mindre kjøtt 🥕☕️

 

Det aller enkleste du kan gjøre for å spise mer miljøvennlig, er å velge plantebasert og kortreist mat. Let etter lokale råvarer i butikken, eller spør betjeningen om hjelp. Hvis alle i Norge hadde fjernet kjøtt fra maten sin tre dager i uka, og spist halvparten så mye meieriprodukter, hadde vi spart så mye som 1,7 millioner tonn CO2e i året. Det tilsvarer 3 % av klimautslippet til hele Norge. Å bytte ut melken i kaffe med plantebasert melk, er et godt tips for å komme i gang. 

 

3. Bli mer bevisst på forbruk i hverdagen 💪💰

 

Dusjer du i fem eller femten minutter? Velger du bil eller sykkel i hverdagen? Plukker du opp mat eller snacks pakket inn i plastikk og annen emballasje? Det er så mange småting vi kan endre for å leve grønnere! Det kan være lurt å observere seg selv et par dager, for så tenke over hvor du kan bli flinkere. Kanskje finner du ut at du ikke trenger den lange dusjen, eller at trives med å sykle i stedet for å ta bil eller kollektiv.

 

4. Gi slipp på et par uvaner 🍬🧃

 

I tillegg til å endre vaner, kan du også endre forbruket ditt ved å bestemme deg for å kutte ut et par ting. Kjøper du flaskevann eller små-snacks til hverdags, eller spiser du mye kjøtt? Takker du ja eller nei til plastikkpose når du handler på butikken? Husker du å slå av lyset når du drar hjemmefra? Hvor mange servietter og plastikk-gafler bruker du i uka? Både miljøet og lommeboken vil takke deg for de små endringene underveis.

 

5. Plant et tre 🌳

 

Planter og trær gir oss oksygen, frukt, grønnsaker, hjelper fuglene og renser luften. Kan du plante et tre der du bor? Dersom dette virker umulig, kan du også finne frivillige organisasjoner i nærmiljøet ditt som jobber med å plante flere trær. Gjør litt research, og se tilslutt treet vokse opp!

 

6. Velg resirkulerte matvarer og unngå produkter i plast 🐳

 

Når du handler er det viktig å se etter produkter som ikke er pakket inn i unødvendig plast. Let etter produkter som er pakket inn i resirkulert emballasje, eller velg produkter med så lite innpakning som overhodet mulig. I disse dager er mange som kjøper mye pakket inn i plast, med tanke på smittevern. Husk at man også kan vaske produkter i varmt vann og såpe, og gjøre dem smittefrie på den måten. Skal du kjøpe noe nytt til hjemmet, kan du sjekke Finn.no eller Tise, før du kjøper noe helt nytt. Gjenbruk er både miljøvennlig og rimelig! Er du så heldig å bo i nærheten av en gjenbruksstasjon kan du dessuten se etter ting som gis bort gratis der.

 

7. Kast søpla i søpla ♻️

 

Vi som bor i Norge er heldige når det gjelder resirkulering. Alle tar det for gitt at en panter flasker, og mange av oss er skikkelig flinke til å sortere avfall i hjemmet. Fortsett slik, og ta med deg søpla di hjem, og sorter den riktig før du kaster den et annet sted. 

 

8. Snakk høyt om bærekraft! 🥳

 

Fortell venner, familie og kolleger om at du ønsker å leve mer miljøvennlig. Det er utrolig fint å se hvor fort folk lar seg inspirere, hvis de ser at det faktisk er mulig å leve mer miljøvennlig på en enkel og uproblematisk måte. Del inspirerende innhold på sosiale medier, og ta del i samfunnsdebatten når du finner noe som har inspirert deg selv. Vær stolt av at du er glad i kloden vår! Vi anbefaler jentene i Radical Broccoli for daglig inspirasjon og nyttige tips.

 

Publisert av Ada 22.04.2020