Ditt forbruk og din sparing kan bidra til å dytte verden i riktig retning 💪

7 enkle grep for å komme i gang nå
Ditt forbruk for klima

Har du også begynt å tenke mer på klima og klodens fremtid i det siste? Det er du nok langt fra alene om! Etter at IPCC og FN la frem sin siste rapport om klimakrisen, er det mange som har begynt å stille seg selv spørsmålet: Hva kan jeg gjøre? Svaret er ikke alltid like enkelt å finne, og rådene er mange. Den gode nyheten er riktignok at blant annet måten vi bruker penger på, kan bidra til å dytte verden i riktig retning.

 

Å bli mer bevisst på hvordan vi bruker penger i hverdagen, er et godt utgangspunkt for å bidra til å redusere overforbruk, som tross alt er en av de største fordringene vi står overfor når det gjelder bærekraftig utvikling i Norge. Å leve mer nøysomt, og å spare mer penger, går hånd i hånd med å leve mer bærekraftig. Ikke bare bruker vi færre ressurser når vi kjøper færre ting, vi bidrar også til redusert avfall. Men, hvor skal vi starte jakten etter et mer bærekraftig forbruk?

 

Vi har saumfart internett, bærekraftsprofiler på sosiale medier og aviser etter gode råd, og har satt sammen en smørbrødliste som får deg i gang.

 

1. Bli bevisst 👊

Hva betyr det egentlig å bli bevisst på forbruk? Helt enkelt betyr det å bli ordentlig kjent med sine kjøpsvaner, og alt man bruker penger på. Hver gang vi kjøper et produkt, kjøper vi også alle ressursene som har gått med på å lage dette produktet. Derfor er det nyttig å tenke over at man ikke trenger å kjøpe mer enn hva man faktisk trenger, for å ikke sløse med verken penger eller dyrbare ressurser. Kanskje er du flink til å lage mye mat selv, men glad i bruke penger på ting som har kort levetid? Eller kanskje du elsker take-away, men kjøper alle klær brukt? Bli bevisst på vanene dine først, så er det lettere å se hvor du eventuelt kan få til en endring! Straks du er bevisst på hva du eventuelt kjøper eller bruker mer enn du egentlig trenger av, er det fort noen ekstra penger å spare.

 

2. Slik holder du motivasjonen oppe 💪

Pengene du sparer på å droppe unødvendige kjøp eller ved å bli mer bevisst, kan du bruke som motivasjon til å holde ditt mer bærekraftige forbruksmønster på topp. Lag en enkel spareplan i Spiff, dedikert til de gangene du tar deg selv i å gjøre noe som er godt for lommeboka og kloden. Da kan du se pengene vokse, samtidig som du trener deg opp til å fortsette å ta de gode valgene i hverdagen. Når du gjennomfører sparingen, utløses nemlig en liten dopaminboost i hjernen, som vil gi deg en følelse av belønning. Da trener du sparemuskelen, og får penger til overs ved å ta mer bærekraftige valg. Vinn vinn!

 

3. Reparer det du kan selv! 🧵

Det er overraskende enkelt å reparere klær, duppeditter og møbler. Gjør det til en vane å undersøke om du kan reparere tingen, før du kaster eller kjøper ny! Det har kommet mange gode profiler på sosiale medier og Youtube med gode tips til reparasjon, som forklarer hvordan du kan fikse ødelagte ting på en enkel måte. Dørstokkmilen for å sy ditt første hull i en sokk er kanskje høy, men når du først har gjort det én eneste gang, blir det mye enklere neste gang!

 

4. Dropp trender 🛑

Det er så mange som har lyst til å få oss til å dra kortet hver eneste dag! Bli bevisst på trender rundt deg, og spør deg selv – har jeg egentlig behov for denne, eller er det egentlig bare en fristende trend? Når alle rundt oss har den ene eller andre trendy tingen, er det fort gjort å bli revet med. Faktum er at mange trend-objekter ofte har kort levetid, og snart vil bli erstattet med noe nytt. Bli bevisst på å lære deg forskjellen på “nice to vs. need to”, og spar heller de ekstra kronene i en grønn spareplan.

 

5. Bli en planleggende person med lister ✅

Planlegger du innkjøp i god tid, vil du kunne spare mye penger og unødvendig avfall. Visste du at 1/3 av all mat i verden blir kastet? Klarer du å sette opp en meny for uka, eller en realistisk matplan basert på tidligere atferd? Da slipper du å kaste både penger og mat i søpla. Skal du snart i en bursdag eller handle inn gaver? Vær tidlig på planleggings-fronten, slik at du ikke må gå for en kjapp, dyr og impulsiv presang. Kanskje rekker du å finne det du vil gi brukt, eller finner noe helt perfekt som personen ikke bare vil la ligge og støve i en skuff?

 

6. Kjøp og selg brukt ♻️

På lik linje med reparering, så er det noe med det å faktisk gjøre noe for første gang! Da kommer man over en slags dørstokkmil, og det blir å fortsette den nye vanen videre. Kjøp og salg av brukte klær og ting på nett, er et godt eksempel på noe som er bra for både forbruk og klima. Jo lenger liv vi gir tingene våre, jo bedre. Blir du en kløpper på å selge unna, kan du dessuten sette opp Spiff som mottaker i Vipps. Da vil du automatisk spare alt du blir Vippsa, og på den måten kan din nye vane hjelpe deg spare mer penger hver eneste gang. Er du ikke vandt til å kjøpe brukte klær og ting helt enda, så hjelper det å starte i det små. Kanskje oppdager du at det faktisk er mulig å finne helt unike ting, og at det er mye enklere enn hva man så for seg i utgangspunktet?

 

7. Ikke kast 🛑

Fretex og UFF mottar mye mer klær enn hva de klarer å få solgt videre, og det meste ender dessverre opp som avfall. Har du noen gamle klær du vil bli kvitt, så kontakt menneskene rundt deg for å høre om noen ønsker seg noe. Kanskje kan et eller fler av dine gamle plagg, få nytt liv hos en venn? Eller kanskje du kan ta vare på stoffet, og sy om til noe annet i fremtiden? Eller kanskje noen du kjenner er glad i å sy? Klær og materialer som allerede er produsert, fortjener et så langt liv som overhode mulig. Bidra til holde dem i kretsløpet, ved å ta mer eierskap til dem.

Publisert av Ada 20.08.2021