– Det snakkes for lite om overforbruk som samfunnsproblem, og markedsføring av “fast cash” på sosiale medier er som bensin på bålet.

Hvis det norske nivået på fotavtrykket skulle gjelde for hele verden, ville det tilsvart et forbruk rundt tre ganger større enn jordens bæreevne, forklarer Ida Pernille Hatlebrekke
Ida-Pernille-Hatlebrekke

Ida Pernille Hatlebrekke (30) fra Bergen brenner for en bærekraftig fremtid. Hun er til daglig bærekraftssjef og kommersielt ansvarlig i Looping, som produserer gjenbruksemballasje for industri og næringsliv. Ida tror næringslivet kan bidra til å dytte samfunnet i en mer klimavennlig og sirkulær retning, og har vært med å utvikle Grønnvaskingsplakaten. Ida er i tillegg styreleder i Polyteknisk Forening og styremedlem i Fauna.

 

– I likhet med “Vær Varsom” og “Sunn Fornuft” plakaten burde det utarbeides retningslinjer og markedsføringsprinsipper som fraråder denne måten å pushe forbruk på.

 

Levestandarden i Norge er blant de høyeste i verden og gjennomsnittslønnen er svært høy i forhold til andre land i Europa. Vi har med andre ord høy kjøpekraft som følge av velstandsveksten oljeformuen har ført med seg de siste 50 årene. I 1970 var BNP per innbygger 23 500 kroner, men idag er dette tallet rundt 667 270 kroner. Ida mener vi må tørre å sette overforbruk på agendaen i samfunnsdebatten.

 

– Vårt personlige konsum har økt betraktelig. For Norge er det økologiske fotavtrykket i 2019 beregnet til 5,5 globale hektar per person, mens verdens avtrykk er 2,75 globale hektar per person. Hvis det norske nivået på fotavtrykket skulle gjelde for hele verden, vil det tilsvare et forbruk som er rundt tre ganger større enn jordens bæreevne.

 

Og nettopp det, gjør det fristende å stille spørsmålstegn ved hvorfor akkurat Nordmenn har endt opp med over 150 milliarder kroner i usikker gjeld. Ida Pernille mener samfunnet vårt er rigget for overforbruk, og at konsekvensene av dette er både personlige og miljømessige.

 

– Det er for enkelt. Med noen få tastetrykk kan man i Norge få et forbrukslån med skyhøy rente som gjør mange til gjeldsslaver, også sårbare unge. Jeg synes det er ekstremt bekymringsverdig hvor aggressivt lånegivere markedsfører mot unge, med tvilsomme triggere og kommunikative virkemidler uten god informasjon om hva det faktisk innebærer av forpliktelser.

 

– Det snakkes for lite om overforbruk som samfunnsproblem og markedsføring av “fast cash” på sosiale medier er som bensin på bålet.

 

– Realiteten er jo at unge idag vil ha langt strammere økonomi enn våre foreldre og kombinert med høy boliggjeld vil mange slite med å få endene til å møtes. Vi må gjøre mennesker bedre rustet til å møte en trygg økonomisk fremtid, ikke slippe alle markedskrefter løs uten å gi folk en forståelse av konsekvensene.

 

Og Ida har et helt konkret forslag som et første ledd i løsningen på problemet;

 

– I likhet med “Vær Varsom” og “Sunn Fornuft” plakaten burde det utarbeides retningslinjer og markedsføringsprinsipper som fraråder denne måten å pushe forbruk på.

 

For skal vi gå en trygg økonomisk fremtid i møte, må vi gjøre det enklere å ta gode valg, ikke vanskeligere. Linken mellom vårt forbruk og klimakrisen er det vanskelig å komme unna, men Ida tror derfor også økt bevisstgjøring, sparing og strengere regler for markesdaktører kan være løsningen.

 

– En måte å bevisstgjøre seg selv på, er å tenke at hver gang man drar kortet så gir man en stemme for klimaet. Det høres litt teit ut, men det er samtidig helt sant. Jeg har aldri vært så god til å spare, så for meg har det vært en øyeåpner at mine sparepenger kan investeres i grønne fond som dytter utviklingen i riktig retning. Sparing generelt må sies å være et veldig godt klimatiltak om man bruker pengene fornuftig!

 Ida Pernille sine tips for å spare penger og miljøet:

 

  • Sett deg et sparemål og følg med på sparingen din. Det er ekstremt tilfredstillende å se hvor flink du har vært!
  • Kast aldri mat. Sjekk kjøleskapet før du går på butikken og lag handlelister
  • Dykk med hodet først inn i skapet til bestemødre, foreldre og andre bekjente. Der kan det gjemme seg mange fine skatter!
  • Bli god på å gjøre bruktkupp! Det er nesten en sport i seg selv.
  • Kjøp lokalt og økologisk om du har mulighet. Dette betyr økt dyrevelferd og et lavere klimafotavtrykk. 
  • Kjøp sesongbaserte grønnsaker. De er ofte billigere og er ikke fraktet fra andre siden av kloden!
  • Hvordan kan du erstatte weekendturen utenlands med et spennende eventyr lokalt? Vi bor i et av verdens vakreste land. Jeg tror noen ganger vi bare har glemt hvor mye vi har igjen å utforske. 
  • Invester i en melkesteamer og dropp luksuskaffen på Kaffebrenneriet. Det er noen tusenlapper å hente der på et år!
  • Les deg opp på investering og fondssparing. Dette er et landskap med et vell av muligheter og ulik grad av risiko, men en begynnelse er å lære mer om ulike former for sparing og hva som kan passe deg. 
  • Ta alltid den interne avsjekken; Trenger jeg virkelig dette? 

Publisert av Ada 08.02.2021