– Det kan være tilfredsstillende å være litt gjerrig!

Beate Engelschiøn driver Hennes Penger, en blogg om å leve mer; for mindre penger. Vi har slått av en prat med henne.

 

Mange tror at det ikke spiller noen rolle med en krone her og en krone der, men det er nettopp de små valgene vi tar hver dag som kan føre deg inn i den beryktede luksusfellen.

 

I hverdagen dukker det alltid opp irriterende utgifter som en ikke har forutsett. Samtidig blir ikke barnebursdager og en ødelagt vaskemaskin like problematisk når en har opparbeidet seg en liten buffer. Ironisk nok er det likevel slik at jo mer jeg sparer, dess gjerrigere blir jeg! Det er så tilfredstillende å se pengene vokse på konto.

 

Som ung jente, dagdrømte jeg mye om hvordan jeg selv kunne bli rik. Jeg vokste opp i en familie med fire barn, og kun én inntekt. Vi led ingen nød, men det var definitivt stramt. Storesøsteren min var en kløpper på å spare penger, og det hendte jeg stjal penger fra sparebøssa hennes for å kjøpe Bugg-tyggegummi! Jeg opplevde å være litt misunnelig på de som hadde mer enn min egen familie, og begynte tidlig å jobbe for pengene mine. Jeg elsket å ha lommepenger og følelsen av god råd! Nå drømmer jeg ikke lenger om å bli spesielt rik, men jeg prøver å ha mest mulig kontroll og et nøkternt forbruk.

 

Til daglig hjelper jeg andre med å få kontroll over forbruket sitt, samt bedre deres sparevaner. Jeg merker hvordan dette øker selvtilliten til de jeg jobber med.

 

En kaffe om dagen? Den utgjør faktisk en hel del penger i året. De aller fleste har nok mye å gå på når det kommer til mat, dagligvarer og pengebruk. Ved å planlegge bedre, stor-handle, og unngå å fråtse, kan man spare mye penger hver eneste uke. Etter noen år på baken har jeg sett at mange aldri når sparemålene sine på grunn av et generelt høyt forbruk. Det er ikke så mange justeringer som skal til før man ser at man sitter igjen med mer penger.

 

Mye tyder på at dagens unge er første generasjon som vil oppleve å få dårligere råd enn sine foreldre. Hvis dette er sant? Da har vi bokstavelig talt mye å tjene på å starte sparingen tidlig.

 

‘Den største trusselen mot pengene dine er deg selv’ sier Jan Bolmeson, svensk blogger. Dette er sant på så mange nivåer! Vi må se på gode sparevaner som nøkkelen til frihet, trygghet og utallige muligheter. Frihet til å ta valg uavhengig av andre, trygghet til å møte fremtiden, og muligheter til å oppfylle drømmer.

 

-Som gjengitt til Spiff.

 

Beate sine beste sparetips:

  1. Spar jevnt og trutt, hver eneste måned. Uansett hvor lav inntekt du har. Ikke hopp over noen. Om du så bare klarer å spare 50 eller 100 kroner hver måned, så gjør du det!
  2. Lag noen kjøreregler for pengene dine når du møter fristelser. Trenger jeg denne? Kan denne erstattes med noe jeg har? Finner jeg lignende på Finn.no?
  3. Ikke øk forbruket i takt med inntekten! Gått opp i lønn? Spar mer.
  4. Tur til Italia? Gjør spare-målet konkret og finn motivasjon!
  5. Fryser. Handle på tilbud og frys ned maten.
  6. Kvitt deg med bilen. Kan du ta kollektiv, sykle eller gå? En taxi ny og ne kan totalt sett koste mindre enn hva bilen koster deg i året.
  7. Ikke vær for lojal mot bank og forsikringsselskap. Har noen et bedre tilbud? Bytt idag
Publisert av Ada 27.04.2017