Spar tusenlapper ved å sette opp et budsjett 👀

7 overraskende enkle steg for å komme igang
budsjett

1 . Sett konkrete og realistiske mål

Hva ønsker du å få ut av å sette opp et budsjett? Vil du spare til noe konkret, eller ønsker du deg bare mer kontroll? Kanskje vil du helst bare ha en oversikt? Mange av oss søker nok en følelse av økonomisk trygghet, men vet ikke helt hvor en skal begynne. Å sette opp et budsjett kan være starten på økonomisk kontroll, samtidig som det kan hjelpe på sparingen. Enten det er et nytt hjem, en sommerferie eller en buffer, skriv ned det du ønsker deg og bevisst på hvilke følelser som gjør at du ønsker deg et budsjett.

 

2. Bli bevisst på egen inntekt og forbruk

De fleste av oss vet veldig godt hva vi får i lønning hver eneste måned, men det er nok de aller færreste som er like klar over hva de egentlig bruker. De fleste nettbanker har en relativt god oversikt over hvor pengene går, men det er nok en del diverse utgifter som ikke blir kategorisert. Gå gjennom bankutskriften fra de siste tre månedene, og undersøk om du tjener like mye som du bruker, eller om du går i minus.

 

3. Kutt kostnader

Når du først er inne i nettbanken, kan det være fint å se over hvor pengene faktisk går. Er det mange cafebesøk? Har du noen abonnementer som ikke blir brukt? Du finner garantert noen kostnader og uvaner som kan kuttes ut, og denne bevisstgjøringen er viktig før du setter opp et ordentlig budsjett.

 

4. Lag et utkast av budsjettet ditt

Bruk excel eller en annen type regneark for å planlegge ditt fremtidige budsjett. Start med å sette opp alle dine faste utgifter. Husleie, telefonregninger og forsikring kan føres opp først, etterfulgt av variable kostnader som mat, transport og trening. Kanskje kan du bruke tallene fra tidligere måneder til bestemme et realistisk og fornuftig beløp for matinnkjøp og andre variable utgifter? Å stramme inn litt her, kan gjøre underverker for privatøkonomien din. Det å sette opp budsjett trenger ikke være negativt eller kjedelig, se heller på det som en veiledning for deg og dine mål! Har du penger til overs etter at du har regnet ut differansen mellom inntekt og forbruk? Sett av penger til sparing.

 

5. Sett av penger til sparing og andre overraskelser

I løpet av et langt liv kommer de fleste av oss til å bli utsatt for kjipe overraskelser som også er med på å gi bankkontoen et realt sjokk. I tillegg til dette kommer det alltid til å komme fristelser, avgifter og annet som skal betales i løpet av et år. Setter du av litt penger til buffer og sparing, er du forberedt før regningen kommer. Et tips er å inkludere sparing og særlig buffersparing i ditt nye budsjett, slik at du aldri står på bar bakke. Les mer om buffersparing i Hallgeir Kvadsheim sin artikkel her.

 

6. Følg budsjettet og gi deg selv litt tid.

Som alt annet her i verden, kan det ta litt tid å lære seg å leve etter et budsjett. Etter at du har bestemt deg for hvordan budsjettet ditt skal se ut, er det derfor viktig at du i de første ukene og månedene følger godt med på egen atferd. Logg inn i nettbanken ofte, eller ta notater underveis. Du kan også føre forbruket direkte inn i regnearket ditt, eller du kan bruke for eksempel appen Mint, som gir deg en fullstendig oversikt over pengene dine. Dersom du ikke klarer å følge budsjettet ditt første måneden, kan det være mulig du må justere litt på tallene. Det er viktig å være realistisk; samtidig som du bruker sunn fornuft i hverdagen.

 

7. Gjør det til rutine å tenke langsiktig!

Hvor ser du deg selv om fem år? I stedet for å tenke på budsjettet som en daglig oppgave, kan det være smart å tenke på det hele som en langsiktig og sunn livsstil. Med et budsjett gir du deg selv muligheten til å planlegge hvor du er om ett, fem, ti eller femti år! Du kan dessuten nå målene dine raskere, fordi du på daglig basis følger en plan som reflekterer dine drømmer, mål og verdier. Du får kontroll, men du gir deg selv også muligheten til å bestemme mer over din egen fremtid.

Publisert av Ada 07.05.2019