Bli kjent med Hallgeir, vår eminente atferdsøkonom!

Vi feirer at Hallgeir Kvadsheim har vært med oss på laget i over et helt år! Bli bedre kjent med vår motiverende atferdsøkonom, hans tid i Luksusfellen, hvorfor han valgte Spiff og ikke minst om han like flink til å følge sine egne råd; som det han er til å gi dem😎
Hallgeir-skatt

Hei Hallgeir! Idag har vi lyst til å bli litt bedre kjent med deg! Til å begynne med lurer vi på om du alltid hatt en interessere for sparing og personlig økonomi?

 

Ja, nesten litt flaut å si det, men jeg har nok hatt interesse for privatøkonomi så lenge jeg kan huske! Jeg tror det henger sammen med at jeg er oppvokst på gård. Da ser man tidlig sammenhengen mellom det å så og høste, bokstavelig talt, og jeg fikk selv tidlig interesse for salg av gårdsprodukter.

 

Så kult! Og hvordan fortsatte reisen din seg videre på vei til et liv som ekspert på sparing, investeringer og personlig økonomi?

 

Min aller første jobb var i Dine Penger, som nyutdannet siviløkonom. Der jobbet jeg i drøyt 3 år, sammen med blant annet Carsten Five og Christian Vennerød, som lærte meg ekstremt mye om hvordan man skulle skrive og formidle økonomi på en mer lettfattelig måte enn vi lærte på NHH.

 

Også ble det Luksusfellen?

 

Ja, høsten 2007 ble jeg kontaktet av TV-produksjonselskapet Rubicon, som ønsket å lage Luksusfellen i Norge. De hadde plukket ut noen aktuelle økonomer som også hadde erfaring med media, så ble det audition og greier, før de endte opp med meg og Magne Gundersen.

 

Så heldige de var som fant deg! Hva overrasket deg mest da du startet å jobbe i Luksusfellen, og er det noe som fremdeles overrasker deg idag?

 

At det var så vanskelig å få en god nok oversikt over folks privatøkonomi. Det holder ikke bare å sjekke selvangivelser og ta en kredittsjekk. Det finnes ikke et sentralt gjeldsregister, så man må kontakte hver eneste inkassoselskap og bank i landet for å være sikker på å få med alt!

Det overrasker meg fremdeles at det ikke har kommet på plass et sentralt gjeldsregister idag! Og jeg blir jo fortsatt satt ut av alt det folk med høy gjeld kan finne på å bruke penger på, som seilfly, sportsbiler – eller 4 liter Pepsi Max til dagen…

 

Hva er det med penger og personlig økonomi som gjør at du har fortsatt å utvikle din lidenskap, interesse og engasjement?

 

Det morsomme med personlig økonomi er at det favner så bredt, også faglig. Man må holde seg oppdatert på nye skatteregler, høringsuttalelser, boliglånskrav og stadig nye spareprodukter, for å nevne noe. Men fremfor alt fordi det er så viktig, det styrer ditt liv på så mange plan. Men mitt mål er jo egentlig at folk skal tenke mindre på penger, ikke mer, ved å gjøre noen smarte valg tidlig i penge-”karrieren”.

 

Skjønner. Men Hallgeir, hvordan er egentlig ditt eget forhold til penger?

 

Avslappet. Jeg tjener mer enn godt nok, tenker jeg, men jeg ser jo at tidligere studiekamerater innen finans lett dobler min inntekt – og vel så det. Men, så jobber de i perioder ekstremt mye. Tid er også et svært verdifullt gode.

Hender det at du sløser?

 

Tror ikke det, men da må man jo definere sløsing. Jeg kan gjerne bruke en del penger på en god restaurant, for jeg elsker god mat og vin. Og det fins så fantastisk mange gode restauranter i Oslo, med topp folk på kjøkkenet! Men mange vil kanskje definere det som sløsing, for de setter ikke like stor pris på det som meg. Og det er jo ok.

 

Enig, matopplevelser er gode sparemål! Men, hva er Hallgeir Kvadsheim sitt dummeste kjøp?

 

En Elipsemaskin! Du vet, et slikt treningsapparat som skal trene både armer og føtter, men jeg føler det ikke gjør noen av delene og hadet bra, nå står det i garasjen…

 

Jeg tror ikke du er alene om den smellen! Videre, hvordan og hvorfor endte du opp som atferdsøkonom i Spiff?

 

Jeg så Calle og Sigrid Bonde Tusvik presentere Spiff på finansbransjens årskonferanse i fjor. Og jeg tenkte: Wow, de har virkelig skjønt det, endelig et verktøy som kan gjøre det lettere for folk å spare! Dette vil jeg være med på! Så, noen uker etterpå sendte jeg en e-post til Calle og derfra rullet ballen videre.

 

Jippi! Hva er det som gjør at du brenner for Spiff sine verdier og sosial sparing?

 

Den største utfordringen med å få folk til å nå sine økonomiske mål er tid. Vi har alltid noe ”bedre” å bruke pengene på, enten det er klær, biler eller uteliv. Og har man ikke pengene her og nå, låner man dem. Det som tar lenger tid å spare til, som ny bolig, en kul ferie eller bedre pensjon; er vanskeligere. Vi behøver et verktøy som dytter oss litt i riktig retning, uten at det føles masete. Der kommer Spiff inn. At du kan spare sammen med andre, og at andre kan heie på eller booste dine sparemål, er en nøkkelfaktor her.

 

Tror du lykke, penger og trygghet henger sammen på et vis?

 

Ja. 95 000 dollar. Det er inntekten som gir maks lykkefølelse! Nei, det er ikke tull, men en omfattende studie fra Purdue University i Indiana, USA, basert på hele 1,7 millioner respondenter fra 165 land. Da har vi nådd en maksimal lykkefølelse eller tilfredshet av å ha nok å rutte med. Det kanskje mest interessante ved undersøkelsen er at lykkefølelsen faktisk synker etter dette nivået, blant dem som altså tjener mer enn 95 000 dollar. Det er ikke sikkert dette er direkte overførbart til norske forhold. I mange land må man selv finansiere mange av tjenestene som vi i Norge får gratis, for eksempel. Men at en god, fast inntekt gir trygghet, er det liten tvil om.

 

Ditt aller beste og enkleste pengeråd til kvinnen og mannen i gata?

 

Lag handlelister før du går i butikken. Og følg dem! Det sparer penger, du kaster mindre mat og du får mer tid til andre ting.

Hvordan håper du Spiff har endret folk sparevaner i løpet av de neste 3 årene? Jeg håper at langt flere har konkretisert sine sparemål. For det er nøkkelen til sparesuksess. Jeg håper også at Spiff hjelper deg til å finne spareformene som er viktige og riktige for deg – ikke dem som er riktige for banken din…

 

Tusen takk!

Publisert av Ada 15.11.2018