– Hver gang du drar kortet, drar du verden ned i søla.

Dropp Black Friday i år, sier klima-aktivist Iselin Shumba. Hun er fremtidsoptimist, men også realist.
iselin-shumba-intervju

Foto: Mansoor Shah

 

Pengelivet: I denne serien deler unge voksne sine ærlige erfaringer rundt privatøkonomi, penger, forbruk og sparing.

 

Iselin Shumba (35) er skuespiller, aktivist, billedkunstner, gründer, munnbinds-syerske og samfunnsdebattant, utdannet ved Khio, UiO og i NYC. Som skuespiller er hun kjent fra ‘Snøfall’, ‘ZombieLars’, ‘Hjem til jul’ og ‘Ragnarokk’. Nå er hun aktuell med Happy-Noir serien ‘Livstid’ på NRK. Sommeren 2019 startet hun klima-demonstrasjonen #istillhetforklima.

 

– Black Friday er kanskje året mørkeste og tristeste dag. Da jeg bodde i NYC orket jeg knapt å gå ut hele denne uka. Det er en galskap knyttet til det hele. Jeg blir faktisk uvel om jeg betaler alt for lite for noe. Da er det jo noe som ikke stemmer. 

 

I fjor handlet nordmenn for over 3.8 milliarder kroner på Black Friday. Iselin mener vi må tørre å tenke lenger, før vi drar kortene våre for flere milliarder i år igjen.

 

– Et sted, eller flere steder i næringskjeden er det noen som blir misbrukt og underbetalt. Pengene våre er som stemme-sedler. Vi må ikke kjøpe noe bare fordi det er på salg! Og vi må åpne øynene og tenke lenger når vi først handler. Kjøper man en t-skjorte som koster like mye som en dobbel kaffelatte, er det stor sannsynlighet for at t-skjorten er laget av en kjede som behandler arbeiderne sine som slaver. Du sier på en måte at dette er greit, når du bare lukker øynene og betaler. Klesindustrien er faktisk ansvarlig for 10% av verdens CO2 utslipp, det er mer enn flytrafikk og shipping til sammen.  

 

Imorgen er det offisielt Black Friday igjen, og den amerikanske salgsdagen har blitt utvidet til en hel uke, også i Norge. I Frankrike vurderer nasjonalforsamlingen nå å forby Black Friday av klimahensyn, fordi den store salgsdagen promoterer overforbruk.

 

Iselin mener det viktigste under årets Black Friday, er å ikke handle bare for å handle.

 

– Må du kjøpe noe, kjøp lokalt.  Men, altså, si du trenger ny vaskemaskin, og den er på tilbud nå. Så selvsagt, klin til! Men, la vær å kjøpe ting du egentlig ikke trenger. Det er det gigantiske forbruket vårt som har satt oss i en situasjon der klimakrisen er en realitet. Hver gang du drar kortet, drar du verden ned i søla.

 

Men, Iselin har ikke alltid vært klimaaktivist, og heller ikke bevisst på eget forbruk.

 

– Som veldig ung, sånn fra 16-23 hadde jeg helt sånn super-forbruk. Har alltid jobbet ved siden av studier, og brukte pengene til å leve helt sånn sex og singel-liv. Brukte masse penger på klær jeg egentlig ikke trengte, og viet knapt miljøet en tanke. 

 

I dag har Iselin det hun selv beskriver som et “enormt lavt forbruk”, og hun prioriterer heller å bruke penger på bøker og kulturopplevelser, enn nye ting. Hennes erfaring er at denne omstillingen ikke trenger å være vanskelig, så lenge man er motivert til å leve mer bærekraftig.

 

– Bare begynn et sted! Det trenger ikke være stort. Den gode følelsen kommer til å smitte. Du kommer til å skjønne nødvendigheten av at vi faktisk må begynne å leve bærekraftig, når du leser deg opp på hvordan små ting vi gjør i hverdagen faktisk påvirker planeten vår. Eller når du ser bilder av hvor forferdelig noen mennesker har det på jobb, for at vi skal ha siste trendplagg fra billigkjeden. Ta makten som forbruker. Les deg opp på klima-krisen. Snakk med venner. Snakk om hvordan det føles. Snakk om frykt, men snakk også om de gode følelsene det  gir å lage en vegetar-middag. Den gode følelsen en shoppe-stopp kan gi. Less is really more. 

 

Hver uke sitter Iselin foran Stortinget i stillhet for klima, og uavhengig av om kredittkortene går varmt eller kaldt under årets Black Friday, så ser klimaaktivisten optimistisk på fremtiden.

 

– Jeg tror vi holder på å våkne veldig. Du må jo faktisk leve under en stein om du ikke har begynt å forstå alvoret nå. 

 

 

Her er Iselin sine syv tips for å bli en mer bærekraftig forbruker:

 

  • Dropp kredittkort: Ikke bruk penger du ikke har, på ting du ikke trenger!
  • Kjøp lokalt, og støtt mindre bedrifter.
  • Bli kjent med deg selv som forbruker: kjøper du nye ting etter vane eller behov?
  • Snakk med de rundt deg om tradisjoner: kanskje skal dere droppe julegavene i år? Eller dele en kulturopplevelse sammen?
  • Spar hvis du kan. Redusert forbruk betyr redusert klima-avtrykk.
  • Sett opp et budsjett! Full kontroll gir deg muligheten til å planlegge og unngå bomkjøp.
  • Snakk med de rundt deg om at du vil leve mer bærekraftig. Da kan du få tips, og inspirere flere.

 

 

 

Publisert av Ada 21.11.2021