Ta initiativ til en mer bærekraftig julefeiring i år!

Slik får du familien med på å endre vaner i år! Her er tipsene til en mer bærekraftig julefeiring for alle.
bærekraftig julefeiring

Gjør deg selv og kloden en tjeneste; kom julestria i forkjøpet i år! Og ikke nok med det, reduser stress og påvirkning på kloden i samme slengen. Tipsene vi deler idag, er nemlig skreddersydd for å hjelpe deg ta initiativ til en mer bærekraftig julefeiring med de du er glad i. Julen trenger ikke være en stor forurenser full av stress, men kan nytes enda mer med litt planlegging i forkant.

 

Ta en prat om gavekjøret 💚 🙈

 

I julen er det vanlig å gi bort gaver, en tradisjon mange er glad i. Samtidig, er det nok også mange som har vært inne på tanken om alle disse gavene kanskje hører fortiden til. Vi vet at det går med enormt mye penger og ressurser hver eneste jul, og at mange av gavene som gis bort, har et skyhøyt fotavtrykk sett fra et klimaperspektiv. Da er det ekstra leit at mange av gavene som gis bort ofte blir liggende glemt i en skuff, eller at man gir bare for å gi. Et godt tips er derfor å ringe rundt til de du er glad, og høre om de har noen tanker om hva de ønsker seg. Det kan også være klokt å dele at en selv ikke ønsker seg noe materialistisk til jul, fordi en kjenner på at en i grunn egentlig har nok ting. Foreslå gjerne at dere heller gjør noe hyggelig sammen, eller setter en regel: Trenger man noe eller ønsker seg noe helt konkret, så kan man gi bidrag i form av penger eller selve gaven. Er det bare for å gi – så dropp det, eller gi hverandre en felles hyggelig opplevelse.

 

Se etter muligheter for opplevelser allerede nå 👀

 

Førjulstiden er full av julekonserter og hyggelige opplevelser en kan dele med andre. Hvorfor ikke gi billetter til en juleforestilling, i gave allerede nå? Da har man noe å glede seg til i fellesskap, og kan få gjort noe koselig før julen ringer inn!

 

Velg én i familien som skal få fysisk gave 🌟

 

I mange familier er gleden over å pakke opp presanger en stor del av selve julefeiringen. Dersom det er familiemedlemmer som er opptatt av å bevare tradisjonen, kan det være en idé å foreslå at alle heller får lov til å gi gave til maks én person hver. Da får alle åpnet noe, og tradisjonen kan leve videre uten at overforbruket får spille julekveldens hovedrolle.

 

La det være barnas gave-jul 🎁

 

Et annet godt tips, er å innføre at det kun er barna i familien som eventuelt skal få gave. Har noen i familien formert seg det siste året, kan den lille få presang. Dette kan det være klokt å ta initiativ til selv, da mange nok er redde for å ikke gi nok. Ta en kjapp telefon eller send en SMS i god tid før jul, så kan du gi bare familiemedlemmer og venner en roligere førjulstid og mindre gavestress.

 

Noe grønt på tallerkenen? 🥗

 

Maten vi spiser i jula betyr mye for mange, og en overflod av kjøtt hører med i mange hjem. Tør du ta initiativ til en ny vegetarrett i år? Kanskje ikke det enkleste å be familie om, så det kan være smart å være på tilbudssiden. For eksempel kan du foreslå at du selv står for en mettende og god vegetarrett som tilbehør, slik at dere kan handle inn litt mindre kjøtt i år? Eller bruk anledningen til å snike inn et par vegisterkaker eller to på tallerkenen til familiens vegetar-skeptiker!

 

Brukte gaver er gull – gi beskjed! 😁🙋‍♀️

 

Er du åpen for å motta brukte gaver, er det lurt å si fra på forhånd! Mange synes det er helt supert å få noe brukt, men det er fortsatt ikke normalisert å gi bort brukte ting. Tar du praten på forhånd, er nok sannsynligheten stor for at du vil bli møtt med stort engasjement, og en oppfordring om å gi brukte gaver tilbake!

 

Gi bort en bok du er glad i 📚

 

Noe av de fineste vi kan dele med andre i form av gaver, er en god bok du har lest selv. Skriv et koselig kort du legger i boka, og inviter til en hyggelig cafétur. Da kan dere starte en mini-bokklubb dere to, og du får gitt både noe fysisk og en delt opplevelse.

 

Lag gaver selv 🧼

 

De fleste av oss tilhører enten den kategorien som elsker å lage ting selv, eller den kategorien som helst ikke vil styre med hjemmelagde gaver. Samtidig, så er det å lage gaver selv en fantastisk mulighet til å gi en mer personlig julehilsen! Lag noe godt å spise, som du vet mottaker av gaven vil sette pris på. Hjemmelaget granola, syltetøy eller kanskje noen julekaker? Er du glad i å bruke hendene går det også an å lage hjemmelaget såpe og kroppsskrubb! Amerikanske Country Living har samlet 97 tips til hjemmelagde gaver her.

 

Tør å ta praten tidlig 😍

 

Nå som vi er i slutten av oktober, nærmer julen seg med stormskritt. Tør du ta praten med dine nærmeste for å avtale hvordan dere kan gjøre julen mer bærekraftig allerede nå, er det større sannsynlighet for at du får med deg flest mulig. Da sparer du dem, deg selv og kloden for stress og unødvendig ressursbruk, og kan gå inn i julen med litt bedre samvittighet når det tiden kommer. Møter du motstand? Da har du i det minste prøvd!

 

Spar sammen i Spiff ❤️

 

Noe mange sparer til i Spiff, er delte opplevelser. Hva med å starte en felles sparing til en fremtidig ferie, og gi spareplanen hver deres juleboost i år, i stedet for gaver? Eller kanskje er det noen i familien som ønsker seg noe helt konkret, og som personen kan få hjelp til å spare til? Sjekk linken under, for sosial sparing i Spiff 🐿

Publisert av Ada 27.10.2021