Bærekraftig for planeten, enda mer bærekraftig for deg

Slik gir du forbruket og sparingen din et bærekraftig løft på årets Earth Day!
jordas-dag-2021-forbruk

Mer bærekraftig for alle

 

Jordens dag eller Earth Day den 22.april fremmer verdsettelse av jordens miljø og bevissthet om problemene som truer den. Her i Norge er vårt høye forbruket en stor utfordring. Det økologiske fotavtrykket i 2019 ble beregnet til 5,5 globale hektar per person for nordmenn, mens gjennomsnittet for verdens befolkning ble beregnet til 2,75 globale hektar per person. Vi er et land på forbrukstoppen, og hvis det norske nivået på fotavtrykket skulle gjelde for hele verden hadde vi hatt behov for ressursene til langt over tre jordkloder per år.

 

Heldigvis er det mange som går inn for å redusere forbruket sitt, og som ser verdien av å spare fremfor å bruke. Sparing gir ikke bare et lavere forbruk og flere sparepenger på konto, sparing bidrar også til lavere økologisk fotavtrykk ved at vi forbruker mindre av både penger og ressurser. Å spare penger er noe av det beste du kan gjøre for å leve mer bærekraftig og det vil ikke bare gagne planeten, men også deg selv.

 

Vi har satt sammen en liste med smarte grep for et mer bærekraftig forbruk. Skulle du ha noen flere tips hører vi gjerne fra deg!

 

 

1.Redusert forbruk 🌱

 

Alle varene vi kjøper i hverdagen kommer med klimagassutslipp fra produksjon, transport, når vi bruker varene, og når vi tilslutt kaster dem. Store deler av utslippene fra forbruket vårt skjer ikke i Norge, men under produksjon på fabrikker i utlandet,  og på vei hjem til oss. Tenk litt mer over hva du kjøper, hvor det er produsert og om du eventuelt kan låne eller klare deg uten produktet. En endring i forbruket vil bidra til utslippskutt både nasjonalt og globalt.

 

2. Se hvor mye du sparer på konto!💰

 

Lag en spareplan i Spiff dedikert til dine bærekraftige valg! Droppet du å ta taxi, og gikk for Voi? Spar beløpet du ikke brukte i Spiff. Valgte du vegetar over kjøtt? Spar differansen rett i Spiff. Tok du med vannflaske så du slapp å kjøpe ny? Spar summen i Spiff. Bruker du en spareplan på denne måten er det enklere å bygge opp en vane, fordi hjernen vår alltid er på jakt etter en ekstra belønning for gode valg. Ved å spare beløpet i Spiff vil du både se og kjenne på en ekstra motivasjon for å yte det lille ekstra. Bra for deg, bra for planeten.

 

3. Snakk høyt om bærekraft med de rundt deg 🗣️

 

Fortell venner, familie og kolleger at du ønsker å leve mer bærekraftig. Når du viser andre at det faktisk er mulig å leve mer miljøvennlig på en enkel og uproblematisk måte, er det enklere for andre å la seg inspirere. Er du den som tørr å starte praten, vil du få tips og råd fra andre, samtidig som det vil bli enklere å opprettholde motivasjonen selv. Vær stolt av at du er glad i kloden vår! Vi anbefaler å følge jentene i Radical Broccoli og GreenHouse.Eco for daglig inspirasjon og nyttige tips.

 

4. Gi slipp på et par uvaner 🍬🧃

 

I tillegg til å endre vaner, kan du også endre forbruket ditt ved å bestemme deg for å kutte ut et par ting. Kjøper du flaskevann eller små-snacks til hverdags, eller spiser du mye kjøtt? Takker du ja eller nei til plastikkpose når du handler på butikken? Husker du å slå av lyset når du drar hjemmefra? Hvor mange servietter og plastikk-gafler bruker du i uka? Både miljøet og lommeboken vil takke deg for de små endringene underveis.

 

5. Bli mer bevisst på atferd i hverdagen 💪💰

 

Dusjer du i fem eller femten minutter? Velger du bil eller sykkel i hverdagen? Plukker du opp mat eller snacks pakket inn i plastikk og annen emballasje? Det er så mange småting vi kan endre for å leve grønnere! Det kan være lurt å observere seg selv et par dager, for så å tenke over hvordan du kan bli flinkere. Kanskje finner du ut at du ikke trenger den lange dusjen, eller at trives med å sykle i stedet for å ta bil eller kollektiv.

 

5. Velg lokale råvarer og spis mindre kjøtt 🥕☕️

 

Det aller enkleste du kan gjøre for å spise mer miljøvennlig, er å velge plantebasert og kortreist mat. Let etter lokale råvarer i butikken, eller spør betjeningen om hjelp. Hvis alle i Norge hadde fjernet kjøtt fra maten sin tre dager i uka, og spist halvparten så mye meieriprodukter, hadde vi spart så mye som 1,7 millioner tonn CO2e i året. Det tilsvarer 3 % av klimautslippet til hele Norge. Start med å innføre én kjøttfri dag i uka, og ta det derfra.

 

6. Bli bevisst på forholdet ditt til mat og matvarer 🥑🌮🍝

 

For å bli litt mer miljøvennlig i matveien,  kan det være lurt å tenke over ulike vaner og en uvaner en har. For mange av oss er nok planlegging og oppbevaring to faktorer som kan gå utover forbruket. Oppbevarer du maten riktig kan du forlenge levetiden og minimere matsvinn. Planlegger du måltidene dine bedre, unngår du også matsvinn og småkjøp underveis i hverdagen. Du kan også ignorere datomerking, og finne matvarer til nedsatt pris i matbutikken. Vi elsker tipsene til Fattig Student og Spis Opp Maten!

 

7. Sjekk bruktmarkedet først 🤠

 

Noe spesielt du er på jakt etter som du trenger til deg selv, hjemmet eller vil gi bort? Gjør det til en vane å alltid sjekke Finn eller Tise før du kjøper noe nytt. Gjenbruk er både miljøvennlig og rimelig! Samtidig kan du finne helt spesielle ting, som du ikke kan finne like enkelt nytt.

 

8. Reparer tingene dine ♻️

 

Det er ofte billigere å kjøpe nytt, enn å reparere. Dette er noe flere aktører i markedet nå prøver å gjøre noe med. Ta kontakt med utsalgsstedet til varen som har gått i stykker for å undersøke om de har kommet med noen nye muligheter for reparering. Finner du ikke noe der, kan du også bruke Youtube til å søke opp geniale videoer fra folk som er flinke til å fikse ting selv. Jo lenger en vare får leve, jo bedre!

 

9. Motså fristelsen når du scroller📱

 

Vi lever i et samfunn som florerer av trender. Både når det gjelder klær, sportsutstyr, biler, og mye mer. Gjør det til vane å tenke mer over hva du ønsker deg. Trenger du virkelig tingen, og vil den gjøre det glad også flere år frem i tid? Og hva med kvaliteten? Kan du selge den videre når du går lei? Ta med deg din indre Blekkulf på shopping, og husk at mye av det vi kjøper ofte blir til avfall i løpet av kort tid. Å tenke nøye over det vi blir eksponert for i form av reklame på sosiale medier kan hjelpe oss motstå fristelsen, samtidig som vi sparer penger og reduserer økologisk fotavtrykk.

 

Publisert av Ada 21.04.2021