Andrea redder verden litt, og deler tipsene som også redder lommeboken!

Andrea Tiltnes har siden 2016 jobbet med å endre vaner for å bli mer miljøvennlig. Idag deler hun tipsene som også hjelper henne spare penger til sitt første sparemål i Spiff: Elsykkel! Spoileralert: Disse tipsene kan alle gjennomføre i hverdagen❤️
andrea-redder-verden-litt

“Tenker du at din lille dråpe i havet ikke betyr noe? Jeg mener du har feil. Ved å starte med seg selv blir man mer bevisst og kan påvirke andre. Næringsliv og gründere følger på når de merker at bærekraftig også er lønnsomt. Politikere tørr å ta modigere valg når de vet at de har en viss støtte. For to år siden så folk rart på meg når jeg hadde med egen kopp på Narvesen. Ingen gjør det i dag.

 

Her er tipsene alle kan følge:

 

1. Start med å endre én vane. F.eks: ta med egen kopp og flaske, start med handlenett eller begynn med kjøttfri mandag. Når den vanen er etablert gå i gang med nummer to. Snart er du blitt mer bevisst og endringen blir lettere for hver gang.

 

2. Følg folk, organisasjoner og bedrifter som tenker bærekraftig i sosiale medier. Da lærer man masse, plukker opp mange gode tips og blir virkelig inspirert til å gjøre en forskjell i hverdagen.

 

3. Kan det skaffes brukt eller repareres? Tenk alltid brukt før nytt. Både på klær og ting. Mote- og tekstilbransjen er av de aller mest forurensende insdustriene i verden og i følge tekstil-aksjonen havner 52 tonn tekstiler i restavfallet hvert år i Norge. Nordmenn har i snitt 359 plagg i skapet og hvert femte blir aldri brukt. Det er IKKE bærekraftig. Når du kjøper nytt, kjøp heller færre plagg selv om de kanskje er dyre, men sørg for at det er noe du virkelig liker. Da blir det brukt, tatt vare på og reparert. Jeg lover!

 

4. Bruk bærenett. Bytt ut plastposen med et bærenett, eller putt ting rett i veska og sekken. Til frukt og grønt, gjenbruk egne små poser, lag selv noen nye selv eller bruk vaskeposer til undertøy. Ha flere handlenett og fruktnett i bilen, sykkelveska, lett tilgengelig i gangen, på jobb osv. Skap en rutine som gjør at du stort sett husker det. Selvfølgelig kommer du til å glippe innimellom, men det er ikke alt eller ingenting.

 

5. Plukk 5 for hvalen! Dersom 1 av 5 nordmenn plukker 5 søppel-ting hver dag, sparer vi naturen for potensielt 35 tonn søppel!

 

6. Reis miljøvennlig! Kan du gå, sykle eller reise kollektivt fremfor å ta bilen? Må du fly? Kanskje kan du ta toget? Her er det mye å hente, derfor sparer jeg til elsykkel med Spiff!

 

– Om Live Nelvik kunne redde verden. Litt. Så måtte vel jeg også kunne gjøre noe, tenkte jeg etter å ha sett TV-serien som gikk på NRK høsten 2016. Jeg kom i snakk med noen kolleger om serien i lunsjen. De hadde også begynt å tenke mer over livsstilen sin etter å ha sett programmet. Vi var enige om at det egentlig er ganske mange ting som er mest dårlige vaner, som det egentlig er ganske enkelt å gjøre noe med. Jeg gikk ut i svangerskapspermisjon, og fikk litt bedre tid i et par uker før babyen kom. Da bestemte jeg meg for å ta grep og dokumentere reisen min på Instagram. @Andrea_redder_verden_litt ble til!

 

Tanken min var at jeg skulle starte med å endre én ting. Når det var innarbeida kunne jeg endre én ting til. Om jeg la ut alt på Instagram, ville det bli mer forpliktende, og jeg kunne følge med på andre som ønsket å spre bærekraftighet. Jeg tenkte at om jeg starter med noe, så vil jeg bli mer bevisst, og det vil bli lettere å endre flere ting. Akkurat sånn har det vært. I to år har jeg jobbet med å endre vaner.

 

Først kutta jeg ut bomull-pads til å fjerne sminke. Jeg har fortsatt igjen av de jeg allerede hadde for to år siden!! Fant fort ut at de er helt unødvendige. Jeg har også slutta med plastfolie, blitt kvitt datoskrekken på mat, begynt å kjøpe utelukkende single bananer, begynt med sjampo i fast form, ser alltid etter brukt før jeg kjøper nytt og prøver å plukke #5forhvalen hver dag eneste dag.“

 

-Som gjengitt til Spiff.

 

*Alle bildene i denne artikkelen tilhører Andrea og er hentet fra hennes Instagram konto etter tillatelse fra Andrea.

Publisert av Ada 19.11.2018