7 lommetyver du bør passe deg for på sommerferie

Pengene fyker fort på ferie. Men, noen små grep kan gi deg mer valuta for de norske kronene i utlandet. La atferdsøkonom Hallgeir Kvadsheim guide deg gjennom lommetyvene på tur!

Først av alt. Ta ferie. Kos deg. Og gjør det med god samvittighet. Du får jo med deg en god slump med penger på ferien. De fleste får utbetalt feriepengene sammen med lønnen i juni. Det er en form for tvangssparing, og beregnes ut fra hvor mye du tjente i 2017.

 

Det er ikke slik at feriepengene er skattefrie, men det er vanlig praksis at skatten fordeles på de øvrige månedene, slik at feriepengene utbetales uten skattetrekk. Derfor vil nok mange nordmenn oppleve at bankkontoen blir gledelig full i juni.

 

Rekker langt

 

Likevel er det jo fint om disse pengene rekker så langt som mulig i ferien. Kanskje du til og med klarer spare litt av dem, slik at du for eksempel får lagd deg en liten bufferkonto. Kjekt å ha hvis det skulle komme uforutsatte utgifter i høst.

Uansett vil vi tipse deg om noen av de verste lommetyvene på ferien. Så får du mer valuta for pengene i sommer:

 

1. Lag en liten pengeplan: Kanskje er både hotell og fly allerede booket og betalt. Men hvor mye skal dere bruke daglige utgifter? Mat, drikke, opplevelser og båtturer. Uten en plan risikerer dere et stort forbruk de første dagene, og så blir kanskje slutten av ferien preget av litt dårlig (penge)samvittighet. Hvorfor ikke fordele pengepotten i ferien litt jevnere utover dagene? Er 500 kr per dag nok? 1000 kroner? Bli enige, og følg med på mobilbanken om dere går mye over fra dag til dag.

 

2. Dyre småkjøp: En brus der, en burger her og solkremen kjøpes gjerne i samme kiosk. Slik småhandel koster. Er du på farten i ferien er det vanskelig å unngå småkjøp underveis. Men, som alltid er varene dyrere i kiosken enn i matbutikken. Bor dere litt lenger på samme sted, kan det være smart å kjøpe større.

 

3. Kjøleskap er smart: Har dere mulighet til å booke hotellrom eller leilighet med kjøleskap og/eller kjøkkenbenk med litt servise? Da kan dere bunkre ting som vann, frokostblandinger osv, slik at dere ikke er nødt til å ta alle måltider ute (med mindre dere vil, selvsagt). Bruk Yelp og Tripadvisor til å finne restauranter som gir god valuta for pengene.

 

4. Unngå for mye taxi: Det er heldigvis ikke så mange land som har norske taxipriser. Likevel flyr pengene fort om dere forflytter dere med taxi. Sjekk ut Uber, og last ned kollektiv-apper som gjør at dere kan hoppe på trikk eller buss uten å knote med småpenger til billett.

 

5. Tilleggene koster: Skal dere leie bil? Leiebilselskapene skreller vekk leieprisen til et minimum. Vil du ha noe ekstra, må du betale dyrt. Dropp GPS. Bruk heller Google Maps på mobilen hvis du er i et land med fri roaming. Og kjøp heller egenandelsforsikring på forhånd via kortselskapet ditt, eller sjekk om det er inkludert i reiseforsikringen din.

 

6. Fri roaming? Virkelig? Du har sikkert fått med deg at det er samme regler for datatrafikk på mobilen i Norge som i EØS. Men pass på hvis du er langt til sjøs. Mange fergeselskaper lar deg bruke deres satellitt-tilgang, men du risikerer stive priser. Skal du til USA, bør du kanskje bytte til et selskap som lar deg roame fritt der også.

 

7. Pass på gebyrene: Bytt til et gebyrfritt kort før du drar utenlands, ellers risikerer du 30-40 kroner i gebyr hver gang du tar ut valuta i minibanken, eventuelt et prosentvis påslag.

 

Publisert av Hallgeir Kvadsheim 22.06.2018