Fem enkle uvaner som hindrer hverdagssparingen din! 💸

Gjør du disse feilene? Sjekk ut Hallgeir sin liste, og luk vekk de som koster deg mest!
Hallgeir forklarer 2020

Her er fem økonomiske uvaner Hallgeir Kvadsheim ofte møter på:

 

1. Du gir blaffen i forsikringene:

 

Forsikringer er kanskje kjedelig. Men, det er enda kjedeligere å betale altfor mye for dem. Hvis du er en passiv kunde som sjelden eller aldri sjekker prisene, ender du opp med å betale langt mer enn naboen som har akkurat de samme forsikringene som deg – i samme selskap! Mange selskaper spekulerer i sløve kunder og setter opp prisene år for år  – mest for dem som holder seg i ro. Det lønner seg ikke å være trofast – iallfall ikke når det gjelder i bank og finans! Send forsikringene ut på anbud – via tjenester som tjenestetorget.no, penger.no eller finansportalen.no. Velg så om du vil flytte forsikringspakken din eller bruke tilbudene til å prute på prisen i ditt gamle selskap. Har du fire-fem forsikringer, kan du fort spare flere tusen kroner.

 

2. Du går i butikken. Ofte.

 

Med litt planlegging, holder det med én gang i uka. Det sparer deg for masse tid – og penger. Bra for miljøet er det også, siden man kaster mindre mat når man planlegger middager og innkjøp. Handler du ofte og med lite planlegging, øker sjansen for dyr impulshandel. Å handle på kveldstid etter at barna er lagt, kan være smart. Mindre stress og færre folk. Dette er kanskje det grepet som sparer våre deltakere i Luksusfellen for mest penger.

 

3. Du kjøper lunsj på jobben

 

Ja, det er nok mer fristende å spise lunsj i kantina. Men, hva om du for eksempel tar med matpakke to ganger i uka og spiser kantine-lunsj tre ganger? Du sparer fort 5000 kroner på det i løpet av ett år.

 

4. Du gidder ikke kvitte deg med det du ikke bruker

 

Rydd i boden. Selg det du ikke behøver. Det er jo gratis å gjøre det via for eksempel finn.no, Shpock eller Let go. Spesielt pent brukt barneutstyr som pulk, tripp-trapp-stol og barnevogn får gode priser brukt, men en del elektronikk (lydanlegg, flatskjermer, hvitevarer) faller overraskende raskt i pris.

 

5. Du gir blaffen i alle lommetyvene!

 

Å bruke 40 kroner på en cappuccino, 50 kroner på en baguette, 10 kroner på en ny app eller 40-50 kroner for å laste ned en ny film, gjør ikke privatøkonomien så mye dårligere. Men hvis du gjør dette daglig eller ukentlig, blir det fort mye penger av det. Vi kaller dem lommetyver: hyppige småkjøp som stjeler littegrann fra lommeboka hver gang. Du behøver jo ikke å kutte bort alt av slike småkjøp, men hvis du for eksempel kjøper cappuccinoen annenhver dag du er på jobb, i stedet for daglig, sparer du fort 4500 kroner året bare på det!

 

Om forfatteren: Mange kjenner nok igjen Spiff’s atferdsøkonom Hallgeir fra både Dine Penger og ikke minst, Luksusfellen på TV3. Hallgeir er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, og var ansvarlig for personlig økonomi i Dagbladet frem til 2012. I tillegg til å fungere som et levende leksikon for sparing og personlig økonomi, og har Hallgeir gitt ut bøkene “Spar Skatt og “Din økonomi: Ekspertens 150 beste tips”. Hallgeir har vært en del av Spiff siden 2017, og deler aktuelle råd, erfaringer og sparetips med våre lesere i sin faste spalte “Hallgeir Forklarer”.

Publisert av Hallgeir Kvadsheim 16.09.2020